Így készíts az újkrumpliból bármi mást, ami nem köret

Ismét indul a későtavaszi újkrumpliszezon, ami egyet jelent a folyamatosan visszatérő kérdés felbukkanásával: mire jó az apró, friss burgonya, és mire nem?

Ha vettünk egy-két kiló újkrumplit a boltban/piacon, sanszos, hogy azt valamilyen köret formájában készítjük majd el otthon. Persze semmi probléma nincsen a gazdagon vajas, petrezselymes burgonyával vagy a főtt-sült, enyhén sózott változattal – mégis elmerenghetünk azon alkalomadtán: készülhet-e más az újkrumpliból, mint köret? Ha pedig kimerengtük magunkat, álljunk neki a különböző finomságok elkészítésének az alábbi receptötletek segítségével.

Így készíts az újkrumpliból bármi mást, ami nem köret

Tócsni

Persze nem a klasszikus értelemben vett lapcsánka készülhet újkrumpliból (ahhoz nem elég keményítős), hanem egy tócsni jellegű sült burgonya. Ehhez a kis szemeket puhára kell főzni (de fontos, hogy nem teljesen szétesősre), majd egy kiolajozott tepsin egy pohárral vagy krumplinyomóval kilapítani.

A tetejére is csorgassunk olajat, sózzuk-borsozzuk, szórjuk meg sajttal és süssük aranybarnára és ropogósra. Ha zöldségekkel, savanyúsággal, tejföllel tálaljuk, könnyed vacsora vagy ebéd válhat belőle.

Rakottas

A vékonyra szelt burgonyát akár nyersen is rétegezhetjük más zöldségekkel, esetleg darált hússal, besamelmártással – mivel még zsenge, nem feltétlenül kell előfőzni ahhoz, hogy sütés közben teljesen megpuhuljon. Efféle fogásokban finomabb is az új, mint a régi, kásás krumpli.

Pizza

Szintén alacsonyabb keményítőszintje miatt lehet alkalmas jelölt arra, hogy pizzák tetejére halmozzuk. Vékonyra szeletelve (egy uborkagyalu végzi a legpontosabb munkát), olívaolajjal, rozmaringgal, esetleg egy kevés sajttal (pl. parmezán) szerény, mégis meglepően lehengerlő feltétet képez.

Ragu

Ha nem szeretnénk, hogy a krumpli teljesen átvegye az irányítást az egytálételünk, húsos vagy zöldséges ragunk fölött, mégis szükségünk van a burgonya laktató jelenlétére, szintén forduljunk a tavaszi újkrumplihoz. Nem fogja annyira besűríteni a szószt, az íze is inkább a háttérben marad, a jóllakás viszont ugyanúgy garantált vele.

Rétes

Egy-két vastag rúdnyi krumplis rétes kiváló megoldás lehet, ha gyors és maceramentes ebédre vágyunk. Használjuk ki a szezont, párosítsuk az újburgonyát borsóval, spenóttal, fűszerezzük kurkumával vagy curryporral.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tavaszi zöldséges tipp és trükk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek