4 lépésben a tökéletes töltött-sült zöldségekig

Nyáron sokkal többféle zöldséget ehetünk, sokkal több különböző módon elkészítve. Ennek a színes listának az egyik eleme sokunk kedvence, a töltött-sült zöldség. Jöjjön most néhány tanács a tökéletes végeredmény érdekében.

Van néhány kritérium, ami megkülönböztet egy jó töltött zöldséget egy zseniálisan finom töltött zöldségtől. Teljesen megfőtt és puha zöldség, ami sehol nem marad nyers, ráadásul ugyanúgy tele van ízekkel, mint a töltelék. Ez utóbbiból pedig kerüljön elég az ételbe, nehogy kiszáradjon a sütőben. Az egészet pedig hozza egy tető alá kellő mennyiségű olvadt-ropogós reszelt sajt. Így néz ki tehát egy tökéletes töltött zöldség, lássuk az ide vezető lépéseket.

Négy lépésben a szaftos, sajtos, fűszeres, azaz tökéletes töltött zöldségekhez

Dupla főzés

Bármilyen zöldséget használunk, el kell érnünk, hogy az a töltelékkel együtt készüljön el. Ha egyszerre tennénk be a nyers alapot, benne a rengeteg töltettel, valószínűleg egy félig nyers ételt kapnánk a sütés végén.

Mivel a töltelék elveszi a hő nagy részét, az alatta lévő felület nem tud olyan alaposan átsülni. Ezért kell egy kicsit rásegítenünk erre a folyamatra, némi elősütéssel.

Az előkészített (félbevágott, kimagozott vagy kivájt, esetleg megpucolt) zöldséget nagyjából 15-20 perc alatt félkészre kell sütnünk. Ez az idő természetesen függ a kiválasztott zöldségtől is. Például a paradicsom gyorsabban megpuhul, mint a paprika vagy a cukkini, így lehet, hogy kevesebb idő is elég lesz neki.

Kenjük be a zöldség teljes felületét olajjal, ez is elősegíti majd a sülést. A megfelelő ízesítés is nagyon fontos ezen a ponton, erről az alábbiak szerint gondoskodjunk.

Ízesítsünk alaposan

Abba a hibába is könnyű belefutni, hogy az istenien ízesített töltelék alatt egy íztelen, vizes alap szomorkodik. Ennek az oka egyszerűen a feledékenység: valószínűleg kihagytuk a zöldség fűszerezését.

Az olajozás után alaposan sózzuk és borsozzuk meg az előkészített zöldségeket. Ha más fűszert is szeretnénk használni, azt is adjuk hozzá (igazíthatjuk az ízeket a töltelékhez), és mindent alaposan masszírozzunk be. Az olaj segíteni fogja ezt a folyamatot, sokkal egyenletesebben oszlik majd el minden íz.

Töltsük túl (de tényleg)

Kevés töltelékkel semmi nem az igazi, és ez jelen esetben is így van. Nemcsak azért, mert a zöldség önmagában nem ad túl sok ízélményt (még az alapos fűszerezés ellenére sem), hanem azért is, mert könnyen kiszáríthatjuk a szaftos keveréket a sütőben.

Bátran tömjük be a zöldségeket, akár annyira, hogy ki is lógjon a keverék a zöldségből. Az üreges zöldségek (paradicsom, paprika) belsejében ne maradjanak üres helyek, egy kanállal alaposan nyomkodjunk bele mindent.

Ha jól csináljuk, a töltelék belül szaftos marad, esetleg kívülről megpirul egy kissé, de ez a ropogósság csak a javára válik majd.

A sajttal inkább óvatosan

Pont fordítva járjunk el a sajttal: ne vigyük túlzásba, inkább kevesebbet szórjunk a zöldségre. A túl sok sajt ugyanis nem képes teljesen megolvadni, szinte egy vastag takaróként fedi majd be az étel tetejét, és akár meg is gátolhatja az alapos átsülést.

Amennyiben mégis a sok sajt rajongói vagyunk, szórjuk meg a már kész ételt vele, miután kivettük a sütőből. Ezzel nem veszélyeztetjük az átsülést, és sajt is bőven lesz a zöldségen.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

*Elindult a Nosalty Nyári Receptversenye, keressük az idei nyár legizgalmasabb receptjét!*

2021. július 20. és augusztus 22. között töltsd fel a kedvenc nyári fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és nyerd meg az értékes ajándékok egyikét!


Ha nyár, akkor végtelen sok napfényes nyári recept és íz:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek