A dió nemcsak a bejgli, de a sós ételek jó barátja is lehet

Ősszel és télen egyértelműen előtérbe kerülnek a csonthéjas gyümölcsök és a különböző olajos magvak, hiszen mindannyian vágyunk a teltebb, zsírosabb ízekre. A dió pedig az év végének közeledtével szinte főszereplővé válik, gondoljunk csak a karácsonyi süteményekre. Ám nemcsak édességekben használhatjuk, hanem mindenféle sós ételekben is – mutatjuk!

A dió az egyik legfinomabb és legegészségesebb csonthéjasunk, amely vitaminokban, ásványi anyagokban és jóféle zsírokban rendkívül gazdag – hazánkban pedig remekül megél, így aztán nem csoda, hogy a magyar konyhában is sokszor szerephez jut. Gondoljunk csak a különféle, dióval töltött kelt tésztáinkra, a pozsonyi kiflire, a diós patkóra vagy a bejglire, a süteményekre, amelyeket dióval gazdagítunk, a tortákra, krémekre és kekszekre, pitékre, amelyeket mind feldobhatunk egy kevés (vagy annál több) dióval.

Viszont azt se feledjük, hogy a dió sós ételekben is működik!

A dió édes és sós ételek barátja is lehet!

Fontos szerephez juthat a dió sós fogásokban is: darálva, aprítva, pirítva és nyersen, levesekben, sülteknél, salátákban mind-mind remekül használható.

Leves és dió? - De még mennyire!

Ilyenkor ősszel és télen különösen jól esnek az egy- vagy akár többféle zöldség összepárosításával készült krémlevesek, amelyeket tálaláskor gazdagíthatunk jófajta olívaolajjak, chilipehellyel, pirított zsemlekockával, kolbászchipsszel és akár durvára vágott, pirított dióval is, amely remekül ellensúlyozza a leves krémességét. Nagyszerű érzés ráharapni a pirult, mély ízű, aromás diódarabkákra – olyan, mintha valami rendkívül különleges hozzávalót csempésztünk volna a levesbe, pedig csak a jól ismert dió koronázza meg a fogást.

Dió a bundába – nem csak télre

A különböző bundázott ételeknél – legyen az klasszikus rántott hús, rántott zöldség, gomba vagy akár rántott sajt – mindig dob egyet az ízélményen, ha valamilyen extra hozzávalóval gazdagítjuk a panírt:

szezámmaggal, petrezselyemmel, fokhagymával, mandulával, vagy akár finomra aprított dióval – ez ad egy külön ropogósságot a bundának.

De nem muszáj apróra vágott diót használunk, keverhetünk a zsemlemorzsához egy kevés darált diót is, akkor leginkább a dió különleges, édes aromája dobja majd fel az ételt – ez pedig remekül illik a húsokhoz és a zöldségekhez is, nem beszélve ugye a sajtról, amihez pedig egyenesen fenomenális.

A dió és a vegán ételek

Ahogy a legtöbb olajos magnak és csonthéjas gyümölcsnek, úgy a diónak is fontos szerep jut a vegán konyhában – egyrészt egészségügyi szempontból fontos a fogyasztása, a már említett zsír- és vitamintartalom miatt, de az ízek és textúrák alakításában is nagy a jelentősége.

A krémesre darált dió remekül gazdagítja, sűríti a különböző szószokat és ragukat, a durvára vágott, pirított dióval pedig a legtöbb vegán fogás új szintre emelkedik.

Roppanósságot ad az ételnek, feldobja az ízeket, így érdemes akár nap mint nap használni, és jól megszórni vele a sült zöldségeket, rizsköretet, rizottót vagy a leveseket.

Salátába – szinte kötelező

Arról már sokszor írtunk, hogy a jó saláta titka a friss, roppanós salátaleveleken és zöldeken, és az édes-savanyú arányát jól eltaláló önteten van, de az is elengedhetetlenül fontos, hogy a saláta hozzávalóiban szerepeljen mindig valamilyen ropogós elem is, amelyre jó egy-egy falatban ráharapni, és ami még inkább gazdagabbá teszi az ételt – máris nem érezzük úgy, hogy csak zöldet rágunk, mint valami nyulak.

Egyetlen maréknyi dió is csodát tesz a salátánkkal, főleg hogy ezzel a maréknyi mennyiséggel már szinte fedeztük is a napi A-, E-, és B-vitamin szükségletünket.

Karácsonykor is tarol, és nem csak sütikben

Ha pedig már az ünnepi menün gondolkodkodunk, érdemes a fenti ötleteket oda is beépíteni, mert egy ünnepi salátát, édesebbre hangolt, elegánsabb krémlevest, de az ünnepi sülteket is remekül kiegészíti a dió.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több izgi ötlet, recept és alapanyag itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek