Így süss rakott krumplit, ha nincs elég tojás vagy krumpli

A tojás mellett a krumpli is hatósági áras termék lett a közelmúltban, így bár kedvezőbb fix áron vásárolhatjuk meg, de ahogy más hatósági áras termékek esetében, itt is előfordulhat, hogy készlethiány lesz az üzletekben. Mi lesz így az egyik hatalmas kedvencünkkel, a rakott krumplival, ha nem lehet majd tojást kapni a boltokban? Készítsünk helyette más, de hasonlóan finom rakottakat.

A rakott krumpliról túlzás nélkül állíthatjuk, hogy intézmény, nem nagyon lehet találni még egy olyan ételt, amit a magyarok ennyire egyöntetűen imádnak, minden évszakban sűrűn készítenek, felnőttek és gyerekek is egyaránt szeretik. Kiadós, laktató, nagy mennyiségben is könnyen készíthető, igazi komfortétel, aminek a hozzávalói között könnyen beszerezhető alapanyagokat találunk – vagyis találtunk, eddig. Ha talán krumpliból nem is, tojásból előfordulhat, hogy készlethiány lesz a boltokban.

A mostani cikkünkben arra adunk ötleteket, milyen „másfajta” rakott krumplikat készíthetünk a megszokott tojásos-kolbászos változat helyett.

Mindent bele rakott krumpli, receptért katt a képre!

Krémes és sajtos

Míg itthon a könnyebb és savanykásabb tejfölös ízvilág honosodott meg, a franciák például a mi, egyébként egyáltalán nem diétás rakott krumplinknál is táplálóbb fogást készítenek ezen a néven:

tejföl helyett tejszínt és sajtot használnak, így bár tojás és kolbász nem kerül a krumpli mellé, így is rendkívül ízes, és persze roppant kiadós étel készül belőle.

A tejszínes, sajtos rakott krumplihoz érdemes nem héjában főtt burgonyát használni – mint ahogy azt tesszük a mi hagyományos változatunknál, hanem a krumplit egészen vékonyra gyalulva, nyersen rétegezzük a tejszínnel és sajttal.

Jóval tovább készül, hiszen a krumplinak teljesen puhára kell főnie, cserébe a tejszínes, zsíros íz teljesen átjárja majd a burgonyát, ellenállhatatlan ízt kölcsönözve neki. A francia gratin kifejezés egyébként a csőben sült ételt jelenti, azaz mindenfajta olyan finomságot, amelyet sajtos, tejszínes vagy valamilyen krémes szósszal és esetleg zsemlemorzsával vonnak be, és aztán tűzálló tálban a sütőben sütnek meg. Nemcsak krumplit, hanem bármilyen más zöldséget készíthetünk így.

Klasszikus egy kis csavarral

Ha maradnánk a tejfölös, kolbászos iránynál, próbáljuk ki, hogy tojás helyett gombával rétegezzük a krumplit, hiszen ha ízében nem is, de állagában rendkívül hasonlít a gomba a főtt tojásra. Ha pedig nem szeretjük a gombát, a tojást helyettesíthetjük valamilyen lágyabb, de nem teljesen szétolvadó sajttal – például felkarikázott mozzarellával is készülhet a rakott krumpli.

Krumpli helyett vagy mellett

Lehet, már nem hívnánk rakott krumplinak, hanem inkább rakott zöldségnek, de a krumplit kiegészíthetjük vagy akár teljesen helyettesíthetjük is édesburgonyával, céklával vagy cukkinivel is.

– ezek a rakott zöldségek általában tejszínesen, sajtosan készülnek, de nem muszáj követnünk ezt a vonalat, nyugodtan kipróbálhatjuk a tejfölös változatot is. A cékla esetében fontos, hogy mindenképp előfőzzük vagy süssük a gumókat, hiszen sokkal lassabban puhulnak meg, mint a krumpli, az édesburgonya esetében viszont pont arra kell figyelnünk, hogy sokkal gyorsabban elkészül, mint a hagyományos burgonya.

Így vagy tényleg egy gyaluval teljesen hajszálvékonyra vágjuk a nyers krumplit, vagy félig megfőzzük, mielőtt a tűzálló tálba vagy tepsibe rétegeznénk a batátával, hogy aztán egyszerre legyenek krémesen puhák, anélkül, hogy az édeskrumpliból pép lenne a sütés végére.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgi tipp itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...