r
Nosalty Logó

Cacio e pepe burgonyagratin

Gerzsenyi Flóra
Cacio e pepe burgonyagratin
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

477
Kalória
15.2g
Fehérje
56.6g
Szénhidrátok
21g
Zsír
252.9g
Víz
162.4g
Koleszterin
6.4g
Rost
4.2g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 477 kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1910 kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 87 kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.2 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    162 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1597.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    299 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    339 mg
  • Nátrium
    862 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    252.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    195 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    125 mg
  • Retinol - A vitamin:
    185 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    113 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 477 kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61 g

Zsír

  • Összesen
    83.9 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    649 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6391.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    1196 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    317 mg
  • Foszfor
    1355 mg
  • Nátrium
    3450 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    226.5 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    1011.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    779 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    238 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    246 micro
  • Kolin:
    500 mg
  • Retinol - A vitamin:
    741 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    450 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    543 micro
Összesen 1910 kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    294.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    46.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 87 kcal

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. Egy nyeles edényben olvasszuk fel a vajat.
  3. Szórjuk rá a lisztet, és pirítsuk további két percig, amíg a liszt kissé megbarnul. Ezután adjuk hozzá a borsot, és pirítsuk kb. 2 percig.
  4. Öntsük hozzá az alaplevet (zöldség vagy csirke), majd a tejszínt és a tejet. Közepes lángon keverjük csomómentesre. Addig főzzük a mártást, amíg besűrűsödik, ez nagyjából 3-4 percet vesz igénybe.
  5. Hozzáadjuk a reszelt parmezánt, a fokhagymát, valamint a sót, és összeforraljuk. Utána levesszük a platniról, és hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük két tojássárgáját.
  6. Ezalatt a burgonyákat megmossuk, meghámozzuk és legyaluljuk 3 mm vékonyra.
  7. A burgonyaszeleteteket a videóban látható módon elhelyezzük a sütőedényben, majd alaposan nyakon öntjük a mártással. Akkor tuti, ha a szeletek közé is kerül szósz.
  8. Végül a tetejét megszórjuk reszelt parmezánnal és friss kakukkfűvel.
  9. 180 fokos, forró sütőben 40 perc alatt megsütjük, majd 200 fokra és grillfokozatra állítva 10 perc alatt pirítsuk aranybarnára a tetejét.
  10. Sütés után azonnal fogyaszthatjuk, jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x25

Krémes, borsos és sajtos - nagyjából ez a 3 fő jellemzője a Cacio e Pepé-nek. A sós parmezán és a frissen őrölt fekete bors kombinációja a pirult tetejű, ropogós burgonyával új dimenzióba repíti a csőben sült, rakott burgonyát. Ha egyszer kipróbáljátok, többé nem is akarjátok máshogyan készíteni! Szuper köretnek, de egytálételként is megállja helyét. A Cacio e Pepe az olaszok egyik legautentikusabb tésztaszósza, semmi flanc, egyszerű és nagyszerű. Ha épp nincsen otthon burgonyátok, próbáljátok ki helyette tésztával összesütni. A legkirályabb tévénézős kaja lesz belőle, de akár gyertyafényes vacsoraasztalnál is villanthatunk vele.

További receptek

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...