Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vega rakott burgonya

Vega rakott burgonya
Vega rakott burgonya
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ismét a keleti szakácskönyvből. "A vegetáriánus konyha egyik gyöngyszeme" - írta róla a szerző.

A színe teljesen rabul ejtett. Az ízében sem csalódtam. Jól párosítható céklás káposztával.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyaszeleteket enyhén sós vízben félig puhára főzzük, lecsepegtetjük.
  2. Az olívaolajat közepes méretű serpenyőben közepes lángon felhevítjük, ha forró, beleszórjuk a hinget. 1-2 másodpercig pirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, megkeverjük.
  3. Beletesszük a tejfölt, vajat, sót, vizet. Simára keverjük, levesszük a tűzről.
  4. A burgonyaszeleteket és a tejfölös szószt összekeverjük, vajazott tűzálló tálba öntjük, meghintjük pirospaprikával.
  5. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Friss petrezselyemmel díszítve forrón tálaljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 55
össznézettség: 63 759
elküldve: 21
receptkönyvben: 486
elkészítve: 13/23
Facebookon megjelent: 1

szakács

Lilapipacs

Mióta szakács: 2012.07.03.
16 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rakott krumpli hús nélkül, sült tejfölös burgonya, vegetáriánus rakott krumpli

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Annino
Annino Sat, 2016-06-11 13:32

Kedves Lillapipacs, Legyen szives meg mondani hogy mi az a "hing" amit be kell szorni es piritani. Amerikaban szulettem es nem hallottam meg errol.

SpacePirate
SpacePirate Fri, 2016-04-01 22:49

Kedves Lilapipacs!

Pontosan ez a recept amit kerestem! Kedvencem a rakott krumpli de nem eszek húst mar évek óta ... gyönyörű színe van a kurkumától es a rozmaring tökéletes kiegészítés ... en meg tettem bele tojást is hogy legyen egy kis protein (hús helyett)... azoknak a hozzászólónak üzenem hogy attól hogy valaki tud egy ket dolgot a világról járt itt ott látott ezt azt... attól meg nem nagyképű ... ez olyan mintha valaki sznob lenne mert olvas könyveket... inkább örülni kene minden alkalomnak mikor lehetőség van tanulni valamit. Ket évig volt szerencsém Indiában élni ... aki gyakorolja a yogat ők nem esznek hagymát, fokhagymát. A Jain vallásúak nem esznek semmit amit a föld alatt nő.
Oh es a vajat nem használok... mert a ghee sokkal ízletesebb plussz sokkal egészségesebb is ... aki nem tudja mi az annak itt a lehetőség hogy tanuljon valami ujjat!
A receptet kiváló! Nagyon halas vagyok a megosztásért.
Namaste

Finimini
Finimini / Finimini Tue, 2015-09-15 10:05

Sok érdekes hozzászólást olvastam a recepttel kapcsolatban. Bizonyos indiai rétegek (valláshoz is, egészséges életmódhoz is kapcsolódó) nem fogyasztanak hagymát, gombát, mustárt, kakaót, kávét és még nagyon sok mindent, ami nálunk megszokott. A recept hagyomány követő, vegetáriánus. Én semmiképp nem kötnék bele, és nem tartanám sznobnak azt, aki követője ennek az irányzatnak. A vegetáriánus életmódnak ugyanis csak egy része a helyes táplálkozás. A magam részéről megszerettem a receptet. :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-03-02 20:32

Kedves Lilapipacs!

Nagyon látványos és biztosan finom, sokszor nem kívánja a húsevő ember se a húst. :)
Megírnád, hogy mi az a hing?
Én legalábbis még nem hallottam róla..azt hiszem...
Köszönöm.
Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-03-03 04:57

Remélem, nem baj, ha beleszólok? Ez egy por, amivel a hagymát szokták helyettesíteni...legalábbis én így tudom...üdv, T:)

fgo
fgo Tue, 2013-03-05 12:42

Mondjuk azon behaltam, hogy a tejfölről, vagy a krumpliról van leírás, hogy az mi, de a hingről egy árva szó se, mert gondolom az mindenkinek nyilvánvaló. :D
De azt se értem, hogy miért kellene a hagymát/fokhagymát valami bizonytalan eredetű szárított gyökérgyantával helyettesíteni! Vagyis értem én, hogy ez van az eredeti receptben, de az nem szentírás, legalább meg kellene említeni, hogy ezt mivel helyettesíthetjük.

gyorgymiklosne
gyorgymiklosne Wed, 2013-03-06 16:40

Kedves fgo! Tökéletese igazat adok neked, ugyanis ki nem állhatom a sznobságra hajazó dolgokat. Amúgy én, és gondolom sokan mások is, inkább a friss hozzávalókkal szeretnek dolgozni. Főleg, amikor szinte napirenden vannak a különféle mérgezési esetek, igazán nem kell fölöslegesen kockára tenni az egészségünket. Nem árt az óvatosság, és remélem azért nem sértettem meg senki sem.

hamucica
hamucica Sun, 2013-07-21 17:24

Hol van itt sznobság? Csak mert valaki nem ismer egy hozzávalót, nem kell mindjárt sznobságot sejteni a háttérben. Amúgy pár másodperc lenne beütni a googleba, mint az a hing. Én is Indiából hoztam, de itt is lehet bármelyig egzotikus boltban kapni. Mérgezést meg lehet itthoni alapanyagoktól is kapni, akár friss, akár nem. Ez a recept szupernek tűnik, el is készítem a közeljövőben.

Lilapipacs
Lilapipacs / Lilapipacs Wed, 2013-07-24 20:12

Kedves hamucica!

Köszönöm a gondolatod! :-)
Bízom benne, egyik kedvenc ételetek lesz eme rakott burgonya változat.
Jó étvágyat hozzá!
:-)

Üdvözlettel: G.

Lilapipacs
Lilapipacs / Lilapipacs Sun, 2013-03-03 10:33

Kedves Éva-Anyóca, T!

Valóban pazar, úgyhogy elkészíteni kötelező. :-)
Ázsiai boltban beszerezhető a hing - por alakban.
Az óriás ánizskapor gyökerének aromás gyantája - a szárból is kivonják.
A receptben a sárga változat szerepel, bár nincs feltüntetve.
Amennyiben a szürke hing szerezhető be, felezendő a mennyiség.

T,
köszönöm a hozzászólásod! :-)
annyival pontosítanám:
mogyoróhagymára, fokhagymára emlékeztető ízhatást ad.

Üdvözlettel: G.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-03-05 09:59

Kedves Lilapipacs!

Köszönöm a válaszodat. .)

Végül is, amíg nem kapok, pótolhatom mogyoróhagymával és fokhagymával. .)

De próbálok beszerezni ilyen finomságot is. :)
Köszönöm, és azt is, hogy megírtad, hogy kétféle is van belőle, és hogy érdemes használni.

Ánizskapor? Az az édeskömény nem? Az volt a kertünkben, igaz, gumó nem lett, de a zöldje finom a halas ételeknél, a magja meg fűszernek,...illetve teának,( van granulátum is patikában), ha felfújódik valaki, - a gyerekeim is ezt kapták pici korukban. :)
Lehet, ez más fajta ánizskapor.

Barátnőm Pesti, nyáron jönnek, már gyarapodik a listám, mit kell neki hoznia, a csodás fűszerboltból. :)
Köszönöm. :)
Éva-Anyóca

Lilapipacs
Lilapipacs / Lilapipacs Wed, 2013-03-06 23:06

Kedves Éva-Anyóca!

Látom, te józan paraszti ésszel gondolkozol, s behelyettesíted a hozzávalót. ;-)
-ezt tettem én is

A te gyermekeidnek nagyon jó, gondos anyja lehetsz. :-)

És én is szeretnék egy ilyen barinőt, aki beszállítana nekem 1-2 nehezen beszerezhető
kulináris dolgot. :-)

Üdvözlettel:
G.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-03-07 11:02

Kedves Lilapipacs!

Köszönöm a szavaidat, igyekszem, mert muszáj, két lábon állni, stabilan manapság a földön, máshogy nem megy!!!!!!... :)
Remélem, hogy jó anya vagyok, remélem, - most úgy érzem, hogy csak közelítem csak,amilyen szeretnék lenni, majd a jövő megmondja, hogy sikeres voltam-e, mint anya ? :)
Azért ha belegondolok, valami nincs, csak hasonló, nem szabad kétségbeesni, helyettesítek, vagy ha végképp nem megy, kihagyom. Itt lehet helyettesíteni. :)
Tényleg szuper egy nő a barátnőm, mint egy kis málhás csacsi, érkeznek le nyár elején hozzánk, mert annnnyi-de annnnyi finomságot hozatok vele, .... :D - az viszont a következő június végéig muszáj, hogy elég legyen, akár görög, akár indiai, kínai, bárminő fűszer, még aszalt paradicsomot is,extra szűz olívaolajat, bulgurt, olívabogyót, kuszkuszt, bármit...:)
Árban is így éri meg, nekem legalábbis.
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

527
burgonya 8 közepes db
olívaolaj 1 ek
vöröshagyma 1 kis db
rozmaring 0.5 tk
fekete bors 0.25 tk
kurkuma 0.5 tk
tejföl 750 ml
vaj 1 ek
2 tk
víz 125 ml
fűszerpaprika 1 teáskanál
petrezselyem 2 ek