Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tartiflette, a savoyai rakott burgonya

Tartiflette, a savoyai rakott burgonya
Tartiflette, a savoyai rakott burgonya
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A francia tartiflette Savoya régióból származik, és gyakorlatilag olyan, mint a mi rakott krumplink luxusban élő, testes, sajtos nénikéje. Nagyjából ötezer kalória lehet, de egyszer mindenképpen el kell készítenie mindenkinek, annyira krémes és szaftos - a legjobb kuckózós komfort kaja a hideg őszi-téli napokra!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és enyhén sós vízben 10 perc alatt félkészre főzzük. Amikor kész, alaposan lecsepegtetjük, és egy éles késsel fél centiméter vékonyra karikázzuk.
  2. Az apróra kockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén finomra aprított vöröshagymát és a lereszelt fokhagymát. Mérsékelt lángon, gyakran megkeverve üvegesre pirítjuk.
  3. A hagymás alaphoz öntjük a a fehérbort és a tejszín felét. Sózzuk-borsozzuk meg alaposan, majd főzzük addig, amíg jól besűrűsödik.
  4. Egy közepes méretű kerámiaedényt kivajazunk. Az alján szétterítjük a tejszínes hagyma felét, majd ráfektetjük a burgonyakarikák harmadát. Erre jön a sajt fele, szeletekre vágva - Reblochon sajt helyett nyugodtan használhatunk camembert-t vagy brie-t, a lényeg hogy jó zsíros sajtfélét válasszuk.
  5. Jöhet rá a burgonya második harmada, majd erre tejszínes hagyma maradéka. Egyengessük el alaposan, majd locsoljuk meg 1-1,5 deci tejszínnel.
  6. Végezetül jöhet az utolsó adag főtt burgonya, majd a sajt másik felével lezárjuk műalkotásunkat. Mehet is a 185°C-os sütőbe, ahol 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor tökéletes, amikor a tetején aranybarna a sajt és bugyborékol az elégedettségtől.
  7. Egy picit hagyjuk kihűlni a kész fogást, majd essünk neki - ez bizony nem a legfotogénebb francia specialitás, de hogy az egyik legkrémesebb, -sajtosabb ételköltemény, az biztos!
  • sütési hőfok: 185°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 299
össznézettség: 9 353
elküldve: 5
receptkönyvben: 120
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
61 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

francia burgonyarakottas

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Varga1966
Szél Istvánné Éva / Varga1966 Thu, 2019-11-28 18:21

Kedves Petra!
Ez a rakott krumpli valami mennyei! Mindenkinek ajánlom, főleg azoknak, akik imádják a sajtokat. Végtelenségig tudnám enni. Köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet!
Üdv: Éva

594
füstölt szalonna 10 dkg
fehér hagyma 2 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
fehérbor 1 dl
habtejszín 3 dl
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
burgonya 80 dkg
sajt 40 dkg