Nagyanyáink rakott krumplija így lett szaftos és ropogós

Az egyik leglaktatóbb, legmagyarosabb étel minden kétséget kizáróan a rakott krumpli. Kerülhet bele tojás, kolbász, tejföl vagy éppen sajt, akkor a legfinomabb, ha minden réteg alaposan átitatódik szafttal a sütés során. A következő receptet gyerekkori emlékek, főként nagyanyám utánozhatatlan receptje ihlette.

Hiába tudjuk emlékeinkben a gyerekkor ízeit felidézni, anyáink és nagyanyáink legfinomabb ételeit sokszor szinte lehetetlen egy az egyben leutánozni. Az aranyló vasárnapi húsleves, a ropogós bundájú rántott hús vagy éppen a szaftos, sokrétegű rakott krumpli pont ilyen fogások – az etalont, melyhez egész életünkben ragaszkodunk, csak és kizárólag ők tudják elkészíteni.

Sokáig kísérleteztem a legszaftosabb rakott krumpli receptjével. Lelki szemeim előtt mindig nagyanyám verziója lebegett, ami olyan friss, de mégis szaftos volt, hogy eddigi életemben mindig és mindenhol erre a típusú rakott krumplira vágytam. Sok-sok próbálkozás után fejlesztettem tökélyre azt, amit most a legszaftosabbként emlegetek:

a titka pedig a kolbász zsírján túl az extra zsiradékban rejlik. Igen, azok a fránya kalóriák és nagy mennyiségben egészségtelen zsírsavak, de ha már rászánjuk magunkat erre az ízig-vérig magyaros fogásra, akkor adjuk meg a módját, és ne sajnáljuk bele- és rákanalzni a vajat vagy a sertészsírt. Nem kell, hogy ússzon a zsírtól, törekedjünk arra, hogy az alapanyok (és főként a krumpli) magába szívja, legyen tocsogós, de semmiképpen ne zsírtól folyós. Az izgalmat pedig a baconszórással hozhatjuk el: a nagyon apró kockákra vágott füstölt/főtt szalonnát olyan ropogósra süssük a rakottas tetején, hogy minden harapásnál élvezhessük üde textúráját.

Persze ez a receptúra meg sem közelíti nagyanyám gyermekkorunkban készített rakott krumpliját, de nagyon igyekeztem mindazt újraalkotni, amilyen számomra a nagybetűs RAKOTT KRUMPLI.

Mi kell hozzá?

1 kilogramm burgonya, 8 darab tojás, 200 gramm kolbász (1 szál), 330 gramm tejföl, 30 dkg sajt, 3 evőkanál vaj (vagy sertészsír), 100 gramm bacon (apró kockákra vágva), só és bors ízlés szerint, 3 szál petrezselyem (opcionális)

A burgonyát mossuk meg, majd egy főzőedényben tegyük fel főni annyi enyhén sós vízben, amennyi ellepi. Fontos, hogy ne teljesen puhára főzzük, a burgonyák méretétől függően közepesen puhák legyenek a főzés után. Öntsük le a főzővizet, majd hagyjuk kihűlni.

A tojásokat szintén főzzük meg, őket keményre (nagyjából 10 perc alatt). Öntsük le róluk a vizet, hagyjuk kihűlni, vagy tegyük őket jéghideg vízbe.
A sajtot nagy lyukú reszelőn reszeljük le, a kolbászt szeleteljük közepesen vékony karikákra.
Ha kihűlt a burgonya, hámozzuk meg (húzzuk le a héját), karikázzuk fel. A tojásokat pucoljuk meg, szeleteljük őket karikára.

Jöhet a tepsi!

Az alját kenjük ki a vaj vagy a zsír felével, majd a karikára vágott krumplik felét fektessük az aljára. Ezután öntsük le, vagy kenjük meg a tejföl felével, erre szórjuk a reszelt sajt felét, sorakoztassuk a tetejére a karikázott tojást, majd a kolbászkarikákat. Végül utolsó rétegként a maradék burgonyát pakoljuk rá, kenjük meg a maradék tejföllel, végül szórjuk meg a reszelt sajt másik felével is.

Ezután jön a szaftosság titka

Utolsó lépésként helyezzünk vajdarabokat vagy pár teáskanál zsírt a rakottas tetejére, majd szórjuk meg az apró kockákra vágott baconnel.
Mehet a 200°C előmelegített sütőbe, nagyjából 25-30 alatt süssük össze. Ha a sajt aranybarna, a bacon pedig sercegően sötét, kész is vagyunk.

Tálaljuk plusz tejföllel, kovászos uborkával, szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel.

A ropogós baconszórással tálalt legszaftosabb rakott krumpli receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené.

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept főszerkesztőnktől, Hering Andrástól:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...