5 okunk van rá, hogy több petrezselymet egyél

A fűszernövényekre ritkán gondolnak úgy az emberek, mint potenciális egészségtárakra, pedig a petrezselyem ilyen: magas a tápanyagtartalma, és rengeteg betegség megelőzésében segíthet. Az alábbi 5 oknak már elégnek kellene lennie, hogy többet fogyassz belőle.

A petrezselyem a mediterrán térségben őshonos, gyökerét és leveleit is fogyasztják. Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ igazi szupernövényként tartja számon magas tápanyagtartalma és betegségűző tulajdonságai miatt. Az alábbiakban felsoroljuk a petrezselyem legfontosabb egészségügyi hatásait, amelyek hallatán te is biztosan sokkal többet fogsz belőle fogyasztani.

5 okunk van rá, hogy több petrezselymet egyél

Sok benne a kalcium

Nem ez lenne az első dolog, ami eszünkbe jut róla, de a petrezselyem levelében bőven található kalcium.

Egy csészényi petrezselyemzöldben 83 gramm található ebből a nagyon fontos ásványi anyagból. Az erős csontokhoz, megfelelő izomzathoz és a szív egészségéhez napi 1000-1200 milligramm kalcium ajánlott, a petrezselyem jó kiegészítője lehet a további kalciumdús ételeknek. Ezen kívül egyébként más ásványi anyagok is megtalálhatók benne: többek között kálium, magnézium, folát és vas is.

Tele van vitaminokkal

Nem hinné az ember, de a petrezselyemben van bőven A-, C- és K-vitamin is. Egy csészényiben például 80 milligramm C-vitamin található, de a másik kettőből sem szűkölködik. Persze az ember ritkán rágcsál el egy egész csészényit belőle, de a vitaminoknál is az a legideálisabb, ha több forrásból visszük be őket.

Rengeteg benne az antioxidáns

A petrezselyemben szabadgyökök ellen tökéletes antioxidánsok is találhatók. Ilyenek például a lutein és zeaxantin, amelyek még a szemet érintő betegségek megelőzésében is segítenek. A szabadgyökök azért veszélyesek a szervezetben, mert különféle kulcsfontosságú fehérjéket támadhatnak meg a szervezetünkben, de akár a DNS is a célpontjukká válhat.

Támogatja a gyomrot

A petrezselyem mérsékli a gyomorban található gyulladás szintjét, és csökkenti a stressztől kialakuló sérüléseket is, amelyek a bélrendszert és a gyomrot érintik. Ezeket a hatásokat leginkább akkor fejti ki, ha már gond van, vagyis ha például gyomorfekélye vagy fekélyes vastagbélgyulladása van valakinek.

Jó lehet a cukorbetegeknek

Egy kutatás kimutatta, hogy azok, akik gyakran fogyasztanak petrezselymet, alacsonyabb vércukorszinttel rendelkeznek, ráadásul alacsonyabb a szervezetükben az alkalikus foszfatáz és alanin transzamináz szintje is – ez azt jelenti, hogy a petrezselyemnek jelentős májvédő hatásai is lehetnek.


Még több zöldség:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek