Kedvencünk, a PETREZSELYEM: mire jó, miért, és miben használd?

A petrezselyemről (azaz a fehérrépáról és isteni, zsenge zöldjéről) nem tudnánk túl sok rosszat mondani, de nem is akarunk. Mutatjuk inkább, miért jó, és mibe használd!

Nem nagyon telik el nálam hét anélkül, hogy vennék pár csokor friss petrezselymet, de ha jól belegondolok, inkább 2 napot írok, mert minden másnap használom valamiben, szigorúan a főzés legvégén, frissen aprítva, tépkedve. Ösztönösen imádtam mindig is, gyomornyugtató, frissítő, zöld "egészségíze" sosem unalmas. Gyökerével viszont, a fehérrépával szögesen ellentétesek az érzéseim. Nézzük, miért is jó a petrezselyem!

Hogy miért hasznos növény a petrezselyem?

  • kalóriatartalma alacsony,tápértéke viszont rendkívül magas
  • minden része ehető, gyökere, zöldje (azazlevele) ésvirága is
  • gazdag klorofillban, A-vitaminban, B-vitaminban, C-vitaminban, E-vitaminban és K-vitaminban, illóolajokban, valamint az ásványi anyagok közül foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban
  • a benne található flavonoidok antioxidáns hatásúak
  • vízhajtó hatású,fogyasszuk leveles szárát napi rendszerességgel
  • hozzájárul az emésztőrendszer, valamint a máj méregtelenítéséhez
  • levelét elrágcsálva frissíti a leheletet
  • segíti az emésztést,enyhíti a hányingert, elősegíti a bélgázok távozását
  • főzetévelvagymagával a friss növénnyel agyulladt bőrt vagy a rovarcsípés helyét bedörzsölvea kellemetlen tünetekenyhülhetnek

Gyökere

A fehérrépa legfőbb felhasználás területe a levesek kategóriája:

De ne feledjük a vadast sem, amiben elengedhetetlen:

Zöldje

A petrezselyemzöld pedig húsételek, saláták, köretek, egytálételek megbolondítója, melyek esetében mindenképpen ajánljuk, hogy frissen, a főzés-sütés végén adjuk az ételhez, hogy harsogjon mind színek, mind ízek, mind hatóanyagok tekintetében:

Termesztése

Nincs nagy napfényigénye, hidegtűrő és igénytelen, ezért akár árnyékosabb balkonládában is termeszthetünk magunknak metélőpetrezselymet, aminek sokkal kisebb a gyökere, mint a hagyományos fehérrépa.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek