Íme, a nyári gyümölcsös sütemények nagy határozója

A nyár ízes-zamatos kincseit ki- és felhasználva megannyi különböző gyümölcsös süteményt alkothatunk. Talán kicsit túl sok is a lehetőség: az alábbi határozó segíthet a megkülönböztetésben, választásban, sőt, újdonságok felfedezésében is.

Ezekben a hónapokban az ember szinte alig tudja, mit vigyen haza a boltból, a piacról – hiszen annyiféle szezonális alapanyag elérhető, és mindegyik olyan hívogatóan színes és zamatos, hogy legszívesebben az összeset azon nyomban a kosarunkba tennénk…persze ez általában nem lehetséges. Szerencsére receptoldalon is ugyanilyen sokszínű a kínálat: a nyári gyümölcsös sütemények a leggazdagabbak, legszaftosabbak, legomlósabbak, ezek elkészítése tényleg kicsattanó örömöt hoz a szívünkbe, csakúgy, mint az elfogyasztásuk.

Éppen ezért hasonlóan érezhetünk otthon, a konyhában, mint a piacon: hogy csak azért sem tudunk választani a nyári gyümölcsös sütemények közül. Ezen a nagy döntési nehézségen enyhíthet valamennyit az alábbi lista, ahol az összes nyerő receptet megtalálhatjuk a közönségkedvencektől kezdve a kevésbé ismert kuriózumokig.

Piskóta

A klasszikus meggyes piskóta receptjéért kattints a képre!

Klasszikus magyar kedvenc, a légies, tojásos piskóta általában meggyet rejt, de ugyanúgy készülhet cseresznyével vagy bogyós gyümölcsökkel is. Masszájába nem kerül zsiradék, minden a külön felvert, majd óvatosan egyesített tojások szuperképességeire van bízva. Egyszerűnek tűnhet, mégsem mindig az, érdemes alaposan odafigyelni az arányokra és a keverésre.

Kevert

A meggyes kevert süti receptjéért kattints a képre!

Kinézetében ugyan hasonlíthat a tojásos piskótára, a kevert sütemény mégis teljesen más íz- és állagbeli élményt okoz.

Tésztája vajat vagy olajat is tartalmaz, valamint gyakran kerül bele savanykás joghurt/tejföl is. Szinte elronthatatlan, bár az arányok itt is fontosak (még akkor is, ha a joghurtos poharat használjuk mérceként). Megszórhatjuk kedvünk szerint bármilyen gyümölccsel, lekvárral, magvakkal, stb.

Pite

A túrós-sárgabarackos pite receptjéért kattints a képre!

Erre a területre érve már egy fokkal gyakoribb a képzavar, ugyanis mindenki mást hív pitének, ami persze valahol érthető és elfogadható. Mégis érdemes nagyjából lehatárolni, mely desszertek tartoznak ebbe a kategóriába. Minden gyümölcsös pite általában két, omlós tésztarétegből és egy friss vagy főzött gyümölcsrétegből áll. A legnépszerűbb nyári piték ranglistáját a meggyes vezeti, de ugyanúgy készülhet a sütemény szilvával, őszibarackkal vagy almával is.

Amerikai pite

A meggyes rácsos pite receptjéért kattints a képre!

Persze a pitének nemcsak a mi kis hazánkon belül vannak különböző variációi, hanem az egész világon is: a klasszikus, amerikai pite például sok tulajdonságában más. Alakja kerek, tésztája jóval kevesebb alapanyagból (mindössze lisztből, vajból és jéghideg vízből) áll, a rétegeket tekintve pedig lehet teljesen fedett, rácsos vagy nyitott is. Egy dolog akad, amiben többé-kevésbé egyezünk: a töltelékek. A tengerentúlon is a meggy hódít, valamint az alma és a cseresznye.

Crumble (morzsasüti)

Az epres crumble receptjéért kattints a képre!

Szintén külhoni születésű sütemény a crumble, persze gyorsan megtalálta az utat a magyar konyhák és szívek felé is – ennek köszönhetően a nevét is lefordítottuk, és a legtöbbször csak morzsasütiként hivatkozunk rá. Egy igazi „összedobálós” sütemény: a gyümölcs felkockázva, cukrozva-fűszerezve kerül a sütőedénybe, majd rajta landol a vajból, cukorból és lisztből gyorsan gyúrt morzsa. A tökéletes kontraszt süteménye ez: felül ropogós, alul szószos.

Cobbler

A barackos cobbler receptjéért kattints a képre!

A cobbler felépítésében szinte teljesen hasonlít a crumble-re, annyi különbséggel, hogy itt a gyümölcsre nem morzsás réteg, hanem kenhető, kevert süteménymassza kerül. Ez nem sül olyan ropogósra, sokkal inkább piskótás állagot vesz fel, ami tökéletes a gyümölcsből távozó ízes szaftok feltunkolására.

Puding

A bodzabogyós puding receptjéért kattints a képre!

Végezetül pedig érkezik a puding, ami egyáltalán nem az a remegős, vaníliás desszert, amire mi, magyarok gondolunk a szó hallatán.

Nem bizony, ez a név jelen esetben egy újabb, talán kevésbé ismert, isteni gyümölcsös süteményt takar, ami Nagy-Britanniában őshonos. A felállás cobblerszerű: alul gyümölcs, míg felül egy szinte önthető, folyékony massza, ami elsőre túl hígnak tűnhet, azonban egy alapos (gőzfürdővel kiegészített) sütés után tökéletesen szaftos és pihekönnyű, levegős állagot vesz fel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több napfényes, nyári recept és ötlet vár:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem mindegy, hogyan kerül a cukor a lekvárba

Annak ellenére, hogy a legtöbb lekvár receptje pokolian egyszerű (hiszen csak gyümölcsből, cukorból és esetleg dzsemfixből áll), nem érdemes félvállról venni a befőzés folyamatát. Minden mozzanatnak megvan a maga fontossága: így a cukor hozzáadásának is.