Mutatjuk, melyek azok az ételek, amelyekből nem érdemes biot venni

Gondoltad volna, hogy sokszor nincs is különbség a bio és a hagyományosan előállított termékek között?

A biotermékek előállításánál az ökogazdaságoknak kerülnie kell a kémiai növényvédőszerek, műtrágyák, antibiotikumok és génmódosított, azaz GMO-vetőmagok használatát. Viszont a legújabb kutatások alapján nem mindig érdemes a többnyire jóval drágább organikus terméket leemelni a polcról.

Egyrészt kezelhették a bioterméket is olyan szerekkel, amiket nem tiltanak a szabályok, de azért nem feltétlenül egészséges a fogyasztásuk, másrészt pedig a különböző termékek különböző mértékben veszik fel az alkalmazott szereket.

Hús- és tejtermékekből érdemes biot venni

Alapvetően minden hús- és tejterméknél érdemes a drágább, ökológiai termelésből származó verziót választani.  Ezek antibiotikummentesek, és az állatokat nem kezelik növekedést gyorsító nemi hormonokkal sem, ami nem feltétlen mondható el a hagyományosan tartott társaikról.

A vékony héj is veszélyes lehet

Figyeljünk oda a vékony héjú terményeknél is, főleg, ha azokat héjastul esszük. Az eper, alma, barackfélék, spenót, sóska mind tartalmazhatnak még növényvédőszereket, és azok még alapos mosás után is a héjukban maradhatnak. A gumós termések, mint pl. a burgonya, szintén felveszik a szereket, és mivel sokat eszünk belőlük, érdemes a bio verziót megvenni.

A vastag héj megakadályozza a növényvédőszerek bejutását

Viszont jó hír, hogy a vastag héj, amit többnyire nem fogyasztunk el, nagyrészt megakadályozza a növényvédőszerek bejutását a zöldség, gyümölcs húsába, ezért ezeket nyugodtan megvehetjük hagyományos gazdálkodásból is. Ilyenek az avokadó, ananász, dinnye, tök, citrusfélék, banán. A hagyományosan előállított mezőgazdasági termékekben vegyszernyomokat vizsgáló kutatások alapján a quinoa, spárga, brokkoli, kelbimbó és a gombák is tisztának számítanak, ezekből is felesleges pénzkidobás a drágább, organikus változatot megvenni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek