6 tipp, hogy kevesebb pénzt költs idén karácsonykor

Az ünnepek elég látványosan képesek karcsúsítani a pénztárcánkat, néhány egyszerű trükkel azonban sokkal költséghatékonyabbak tudunk lenni a vásárlás terén.

Mindenki tudja, hogy a karácsony sosem a költséghatékonyságról szól. Ez az az ünnep, amit, bár nagyon szeretünk, elképesztő költségekkel tud járni, és hiába ígérjük meg magunknak évről évre, hogy "jövőre kevesebbet fogok költeni", legtöbbünk újra és újra beleesik ugyanabba a hibába. Változtatni sosem késő, és talán még éppen jó pillanatban segítünk abban, hogy a közelgő ünnep ne legyen anyagi csőd számodra.

1. Írj költségvetést!

Első körben írd össze, kik azok a szeretteid, akiket idén meg szeretnél lepni valamilyen ajándékkal. Ha ezt végiggondoltad, jelölj ki magadnak egy összeget, amit jó szívvel költenél el karácsonyi ajándékokra. Kire mennyit költenél, ez a következő kérdés, és bár talán kicsit nyers a megfogalmazás, de nem kell mindenkinek ugyanolyan értékben ajándékot venni.

2. Irány az internet

Idén bevásárlóközpontok helyett sokan inkább az interneten rendelik meg az ajándékokat, nem mindegy azonban, honnan rendelünk. Csak biztos forrásból vásároljunk, olyan helyekről, amelyekről vannak mások által megosztott tapasztalatok, valamint nézzünk jól körül az árakat illetően! Ugyanazt a terméket lehet, hogy egy másik - szintén megbízható - oldalon olcsóbban tudjuk megvenni. Ne csak a márkaboltokat figyeljük, böngésszünk egy kicsit más, ismert webshopok felületein is!

3. Keresd az akciókat

Szorosan kapcsolódva az előző tanácshoz, nézz körül alaposan az interneten és a reklámújságokban, hátha éppen valahol óriásit zuhant annak az ajándéknak az ára, amit kinéztél valakinek. Kicsit furcsának tűnhet, de érdemes körülnézni kedvenc hírességeid közösségi oldalán is, a magyar celebek, influenszerek ugyanis sokszor reklámoznak olyan termékeket vagy márkákat, amelyek valamilyen "sokszázalékos" akciót hirdetnek.

4. Ne legyél impulzusvásárló!

Sokak számára ez a legnehezebb szabály, egy kis odafigyeléssel azonban nem nehéz betartani. Attól, hogy megtetszik valami, nem kell azonnal levenni a polcról, vagy belerakni az internetes kosárba. Ha egy kicsit tartod magad az eredeti elképzelésekhez, biztosan nem fogsz nagyon eltérni az eredeti költségvetéstől.

5. Spórolj a csomagolással

Bár gyönyörű csomagolópapírokat lehet kapni karácsonykor a boltokban, ezek színtől, csillogástól és mintázattól függően igen drágák (és környezetszennyezők) tudnak lenni. Biztos, hogy egy nagyobb darab papírért megéri több száz vagy akár több ezer forintot kiadni? Az olcsóbb, natúr csomagolópapírokra például te magad is festhetsz kedves formákat vagy személyesebb üzeneteket, de mutatós lehet például egy régi, fekete-fehér újságpapír is. Ha az egyszerűbb megoldások híve vagy, csomagold az ajándékokat textíliába, kendőbe (ez már önmagában ajándék tud lenni) vagy ajándékszatyorba, amit aztán még többször is fel lehet majd használni. És környezetbarát!

6. Csináld magad!

Az igazán személyes ajándékok szívből jönnek, nem a pénz határozza meg őket. Egy gondosan összeállított album, egy személyre szabott, kézzel készített ajándék óriási meglepetéssel bírhat, költséghatékony is lehet, ráadásul kedved szerint alakíthatod. Még akkor sem késő, ha nem vagy egy ezermester, az internetes videóknak és leírásoknak köszönhetően bármilyen kézimunka alapjait elsajátíthatod néhány nap alatt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Ezeket a dolgokat tudnod kell, ha idén BOLTI bejglit vásárolsz

A karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan édessége a bejgli. Sokan maguk készítik el odahaza a diós, a mákos és a mindenféle ízesítésű tekercseket, de egyre többen vannak azok is, akik készen, a boltból szerzik be. A JÓkenyér pékség összeállította a legfontosabb tudnivalókat, amiket a bejgli vásárlásakor nem árt észben tartani.

Nosalty

A vásárlók segítségét kérik az üzletek

Nem a legkönnyebb periódust éljük az utóbbi hónapokban, a most következő ünnepi őrület pedig tetőzheti a problémákat a boltokban – erre felkészülve intézett kérést a vevők felé az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Nosalty

Forrásunk volt, címlap: Universal Pictures

Címlapról ajánljuk

További cikkek