Ne vásárolj – süsd meg otthon!

Ma van a nemzetközi „ne vásárolj semmit" nap, melyet Magyarországon már kilenc éve megtartunk. Idén szállj be te is a buliba ne vásárolj semmit, inkább készítsd el otthon, saját kezűleg!

Egy napig meg lehet állni, hogy ne vegyünk hajszárítót, ruhát, autóalkatrészt, fényképezőgépet. Ha a mélyhűtőnk elég nagy, annak a tartalmából még a családot is jól lakatjuk. De mit csináljunk, ha a pékségben sem szeretnénk fogyasztók lenni egy egész napig? Hát süssük meg otthon a pékárut!

Szigorúan a minimum

Ha nem akarjuk túlcifrázni, csak a reggelinek és uzsonnának valót szeretnénk elkészíteni, válasszunk egy omlós, puha kifli- vagy zsemlereceptet. Ha még soha nem csináltatok házi péksütit, meglátjátok, milyen jó móka lesz. Ha pedig már rutinos pékpalánták vagytok, tudjátok, hogy egyáltalán nem nagy ördöngösség. Egy alaptésztából készíthettek zsemlét vagy kiflit, magosat vagy simát, sósat vagy sajtosat. Sőt, ha egyszer nekiveselkedtek egy nagyobb adagnak, a fölösleget lefagyasztva, egész héten frissen kiolvasztott, saját készítésű pékáruval lakhattok jól. Ugye, hogy nem is olyan nagy dolog az önellátás?

Így használd fel a maradék ételeket! >>

Édes kedvencek a sütőből

Van, aki nem éri be a minimummal nem mintha egy friss házi kifli az lenne. Van, aki ragaszkodik a reggeli kávé mellé a friss, édes péksüteményhez. Sima, vajas-lekváros, mézes vagy csokis croissant, fonott cukros briós, szerelmeslevél, vagy ahogy a filmekben láttuk, egy édes bagel. Természetesen ennek az otthoni produkálása sem kíván diplomát. Egy erős karizom, némi pluszidő, friss élesztő, és már el is öntötte a lakásunkat a frissen sülő pékáruk mennyei illata. Az elismeréseket pedig nyugodtan zsebeljük be!

Drágulnak a pékáruk, süsd meg őket otthon! >>

Használd fel a maradékot!

Rendben, nem akarunk mindenkit rávenni, hogy munka előtt vagy munka után álljon neki friss péksütit gyártani legyen ez egy fakultatív öröm. De azok sem szabadulnak, akik a boltban vásárolnak! Kezeket a szívekre hányszor dobtátok ki a nem túl friss zsömlét, kenyeret, kalácsot, és vettetek helyette újat? Öreg hiba, mert ezek értékes vacsoraalapok lehetnek. Nemcsak a fogyasztásmentes világnapon. A szikkadt kenyér vagy zsemle tökéletes bundás kenyérré változtatható. Nem is kell olajban úsztatni a konyhát, hiszen sütőben is elkészíthető. A maradék kifli, kalács, kakaós csiga vagy bármilyen édes péktermék isteni vacsoraként reinkarnálódhat, ha némi lekvárral, mazsolával, dióval és vaníliasodóval felturbózzuk vagy átsütjük. Ha másra nincs is energiák a hét utolsó munkanapján, egy mákos gubával, máglyarakással vagy öntött kiflivel nyugodtan zárhatjuk a pénteket!

Pakold ki a hűtődet! >>

A rovat korábbi cikkei itt találhatók >>

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!