Briós Ízes kalandok konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
27g vaj191 kcal
-
33g tej19 kcal
-
33g joghurt20 kcal
-
7g élesztő7 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
13g tojássárgája43 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
0g só0 kcal
A tetejére
-
7g tojássárgája21 kcal
-
13g cukor52 kcal
Összesen
743
Kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
100g tej56 kcal
-
100g joghurt61 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
A tetejére
-
20g tojássárgája64 kcal
-
40g cukor155 kcal
Összesen
2230
Kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
41.6g finomliszt151 kcal
-
11.1g vaj79 kcal
-
13.9g tej8 kcal
-
13.9g joghurt8 kcal
-
2.8g élesztő3 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
5.5g tojássárgája18 kcal
-
2.8g cukor11 kcal
-
0g só0 kcal
A tetejére
-
2.8g tojássárgája9 kcal
-
5.5g cukor21 kcal
Összesen
308
Kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.4 g
Zsír
-
Összesen 29.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 279 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 672.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 176 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 313 mg
-
Nátrium 101 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.3 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 60.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 268 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 111 micro
-
Kolin: 187 mg
-
Retinol - A vitamin: 262 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 237 micro
Összesen
743
Kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 49.3 g
Zsír
-
Összesen 89.4 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 836 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2016.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 140 mg
-
Kálcium 528 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 91 mg
-
Foszfor 938 mg
-
Nátrium 304 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 303.9 g
-
Cukor 70 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 181.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 803 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 133 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 332 micro
-
Kolin: 560 mg
-
Retinol - A vitamin: 786 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 184 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 710 micro
Összesen
2230
Kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 12.4 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 279.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.1 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Összesen
308
Kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
30 dkg finomliszt
-
8 dkg vaj
-
2 dkg élesztő
-
1 tk sütőpor
-
2 db tojássárgája
-
2 ek cukor
-
1 csipet só
A tetejére
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához
- A langyos tejhez keverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
- Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük.
- Felolvasztjuk a vajat. A liszthez adjuk az élesztős tejet, a joghurtot, az olvasztott vajat és a két tojássárgáját, és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragad, lisztet adunk hozzá.
- Langyos helyen 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
- Hat egyenlő részre osztjuk, mindegyiket ujjnyi vastagra sodorjuk, azután csiga alakban feltekerjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a briósokat, és letakarva, 15-20 percen át kelesztjük.
- Ezt követően megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk kristálycukorral.
- Sütőben aranysárgára sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 226
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 12994
- Feltöltés dátuma: 2011. október 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

NS
17524 recept
A briós a franciák kedvelt péksüteménye, szívesen fogyasztják reggelire. Sok – bonyolult és egyszerűbb – receptje létezik, a formázása is igen változatos. Ezúttal egyszerűen elkészíthető brióst hoztam, amelyet a hazai pékségekben is megtalálható formára alakítottam. A briós készítéséről képek itt láthatóak.
Hozzászólások (13)
Ma elkészítettem. Els? briósom, ezt a receptet választottam. Férjem kedvence a briós, nagy elvárásoknak kellett megfelenem. :) Valami isteni lett! A külseje csodálatosan ropogós és édes, a belseje elmondhatatlanul omlós és lágy. Nagyon meg voltunk elégedve. Köszönöm a receptet.
Kedves Mrsgrob! Különösen örülök, hogy ekkora sikere lett, mert saját kísérletezés eredménye ez az egyszer? briós recept. Köszönöm, hogy megírtad!
Kedves Tündér! Ez gyönyör?! Hétvégén próba! Köszönettel, Edit
Köszönöm szépen Edit!
Csatlakozom, mert nekünk is nagyon ízlett! Köszönöm ezt a remek receptet. Edit
Kedves Edit! Nagyon örülök! Köszönöm!
Kedves Tündér! Ma délután én is elkészítettem életem els? briósát. Erre a receptre esett a választásom, és nem bántam meg. Gyermekemnek és páromnak is nagyon ízlett. Legközelebb azért még egy plusz kanál cukrot fogok rakni a tésztába, mivel nagyon édesszájúak vagyunk. Mindenkinek bátran ajánlom, hogy kezd?ként is nyugodtan vágjon bele, hisz én is az vagyok. Nagy köszönet a receptért.
Kedves Vagisz! Köszönöm! Igazán örülök, hogy kipróbáltad és ízlett! Az édességét természetesen ízlésetek szerint alakítsd!:)
Nagyon megtetszett a recepted, ki is próbáltam azonnal, háromszoros adaggal egyszerre! :-) 10 perce sültek ki a briósok! Hát... ez valami csoda! :-) Ilyen finom könny? kalácstésztát még nem sikerült csinálnom! Nagyon örülök, hogy rátaláltam a receptedre, köszönöm szépen! Igazán nagyon-nagyon köszönöm!!!!! :-) Aki garantáltan finomat akar sütni, csak ajánlani tudom, ezt a receptet használja! Egyszer? és nagyszer?!!! :-) Elég lágy a tészta, nekem kicsi lisztet még tennem is kellett bele utólag emiatt, ahogyan a recept is ajánlotta, de ez nem rontott a min?ségen, nem lett keményebb a kész kalács, és aki édesebben szereti, az tegyen bele több cukrot, ahogyan én is vagy a külsejét cukrozza b?ségesebben. :-) Az útmutató alapján fontam, ezért a kinézete is tökéletes lett! Még egyszer, nagyon köszönöm!!!
Misibea! Nahát, igazán örülök, hogy ennyire tetszett!
Köszönöm ezt a receptet, még kezd? vagyok a konyhában(kenyérsüt?géppel csináltam a tésztát) , de nagyon jól sikerült, anyukám mondta, hogy olyan finom lett mintha mama csinálta volna! :D Köszönöm még egyszer.
Rekka! Örülök, hogy elkészítetted és sikerrel jártál!:))
Most sült ki a briós :) nem tudtam ellenálni a receptnek, és este 6kor neki láttam :) Nagyon finom, puha a tésztája. Legközelebb én is több cukrot teszek bele, mi lekvárral és vajjal ettük. Mégegyszer nyomatékosítom: csodálatosan puha a tésztája. Köszönöm a receptet, megörvendeztettél vele. :)
Picike! Köszönöm szépen!:)
Isteni finom lett, köszönöm! Annyi, hogy kalács formában készül, férjem rendelése szerint :) Nekünk van egy pici süt?nk, én abba teszem, abban 190 fokon kétszer odaégettem, harmadszorra 160 fokon tökéletes lett. Persze elfogyott az els? két adag is, levágva az égett alját :)
Skata! örülök, hogy tetszett!
Kedves Tündér! Ma elkészítettem a briósodat. Nagyon köszönöm a receptet, egyszer?en fantasztikus puha, omlós tésztája van! Nem volt itthon joghurt, ezért tejföllel helyettesítettem. Biztosan többször fogom még készíteni!
Igazán örülök!:)
Kedves Tündér! Köszönet ezért a receptért! Remek! Én a tojássárgába kevertem egy kis tejet, így nem égett meg egyáltalán a teteje. Ebédre is ezt ettem egy kis tárkonyos ananászdzsemmel. Ez utóbbi az egyik kedvencem. Persze csak módjával, mert nem túl olcsó. A férjem lepett meg vele még karácsonyra. :D Szép napot!
Életem els? briósa. Igaz már több éve sütök, a gyengéim a kelt tésztás sütik (úgy értem, hogy ezeket imádom sütni és enni), de még brióst nem sütöttem. Nagyszer? választás volt ez a recept. A külseje ropogós, a belseje ruganyos. És nem az az émelyít?en édes, mint amit a pékségekben lehet kapni. Gyakran el fogom készíteni. Köszönöm a receptet.
Csodalatos! Koszonom!
Nagyon finom lett! A tészta alig édes, úgyhogy bátran meg kell szórni kristálycukorral annak, aki édesen szeretné!