r
Nosalty Logó

Mákosguba 3.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Mákosguba 3.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 957 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 3824 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 233 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.2 g

Zsír

  • Összesen
    41.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    255 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2502.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    1028 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    203 mg
  • Foszfor
    669 mg
  • Nátrium
    536 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    121.1 g
  • Cukor
    75 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    112.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    181 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    143 micro
  • Kolin:
    203 mg
  • Retinol - A vitamin:
    179 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    311 micro
Összesen 957 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    112.7 g

Zsír

  • Összesen
    164.6 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    69 g
  • Koleszterin
    1018 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10009.3 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    192 mg
  • Kálcium
    4112 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    813 mg
  • Foszfor
    2675 mg
  • Nátrium
    2143 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    484.5 g
  • Cukor
    301 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    450.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    722 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    573 micro
  • Kolin:
    811 mg
  • Retinol - A vitamin:
    716 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1244 micro
Összesen 3824 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    613.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    252 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    164 mg
  • Nátrium
    131 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.7 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    44 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 233 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szikkadt kifliket felkarikázzuk, majd közepesen meleg sütőben pár perc alatt szőkére sütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne száradjanak ki a kiflik. (Ezt a lépést akár el is hagyhatjuk, ha pont jó szikkadtak a kiflik.)
  2. A tejet a vaníliarúd kikapart magjaival és 10 dkg cukorral felforraljuk. Ezzel a tejjel meglocsoljuk a kiflikarikákat. Figyelni kell arra, hogy ne áztassuk el a kifliket, de szárazak se maradjanak. (Ha túl soknak találjuk a tejet, akkor ne öntsük rá mindet.)
  3. A kiflikre egyenletesen rászórjuk a darált mák felét.
  4. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját 10 dkg cukorral és a reszelt citromhéjjal fehéredésig habosítjuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a darált mák másik felét és belekeverjük az áztatott kifliket.
  5. A fehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd a kiflis masszához keverjük óvatos, nagy mozdulatokkal (úgy, hogy ne törjük össze a habot).
  6. Kivajazott jénaiba öntjük és előmelegített sütőben 150 fokon kb. 50 percig sütjük. Akkor van készen, ha a teteje kissé megpirul és a közepe sem nyers, de vigyázni kell, nehogy túlsüljön és kiszáradjon.
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 36
  • Össznézettség: 117856
  • Feltöltés dátuma: 2009. szeptember 13.

Ajánló

Vaníliasodóval vagy angolkrémmel tálaljuk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Bíró Lajos Kossuth kiflije adta az ötletet, hogy a mákosgubát is hasonlóan készítsem el. A tojás és a tejföl, ami a hagyományos mákosgubában nem szerepel, finomabbá tette.

Hozzászólások (17)

Marcsi

Izgalmasan hangzik. Ki fogom próbálni.

memilia

Kipróbáltam, nagyon finom. Párom 10b?l 9,5 pontot adott rá, hogy már csak azért se legyen 10 pontos :). Szülinapjára is ilyet kért.

Törölt felhasználó

Bevallom az elején kicsit ódzkodtam a kicsit bonyolultnak t?n? összeállítási mód miatt, de amikor elkészült a remekm?, nem bántam meg, hogy belevágtam! Állítom ez a legfinomabb mákosguba, amit valaha ettem:-) Én a tetejét megszórtam tört mandulával sütés el?tt és így még az is növelte az ízharmóniát. Köszönöm a receptet!

Ilcsenzia

Már másodszor sütöm, nagyon finom. Én egy kicsit kevesebb cukrot teszek bele. Köszi a receptet!

festocske

Tényleg nagyon finom.

Törölt felhasználó

szia, mindenképp kipróbálom a receptet, nagyon szimpatikus! szuflétálkákban sütötted ki, hogy ilyen kis guszta lett a képen? köszönöm!

Törölt felhasználó

Szia! Igaz régi a hozzászólásod :) De talán másoknak is segíthetünk. Pont ezen tanakodtam én is, hogy belepasszírozom a szufléformába, de a recept azt írja, hogy jénaiba pakoljuk bele. Szerintem ? pogácsaszaggatóval, vagy valami hasonlóval kiszaggatta.

Törölt felhasználó

Kuglóf formában még "tortábban" néz ki.

Törölt felhasználó

Hát ez Óriási,rájöttem a hagyományost nem is szeretem...)))

Törölt felhasználó

szeretem ezt, de általában nincs rá keret.

Törölt felhasználó

Érdemes kipróbálni úgy hogy ha cukor helyett mézzel készititek el, és a tetejét is meg"locsoljátok" sütés el?tt a mézzel.A kiflikhez a tejbe is, és a tojáshoz is kb 2-3 ev?kanállal érdemes bele keverni, persze lehet többet, és kevesebbet is.Ki milyen édesen szereti.

Törölt felhasználó

Ez tökéletes lett, köszönöm!

Törölt felhasználó

Ez Isteni finom. Még 2 naposan is! :) Nagyon köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Nagyon nagyon finooooooom!!! :) Köszi a receptet!!!

Gyopi

Kicsit macerásabb mint egy hagyományos guba elkészítése, de megéri. A legjobb mákos guba amit valaha ettem. Köszönöm a receptet!

Zsocee78

Isteni finom lett, köszönöm a receptet !

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott...

Hogyan vált a thai gasztronómia világszinten ismertté, és hogyan hódította meg Budapestet is? Miben különbözik a kínai és más ázsiai konyháktól, és milyen ételek vannak a pad thaion túl? Ezekre a kérdésekre mind választ ad Ambrus Krisztián, a Parázs Thai Étterem ügyvezetője a 24.hu gasztronómiai podcastjában, a Filézőben.

Nosalty

További cikkek