Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Császárzsemle

Császárzsemle
Császárzsemle
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (67)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Múlt héten egy klassz kenyeres/ péksütis könyvre bukkantam a könyvesboltban, első átlapozás után nem is annyira a kenyerek, annál is inkább a zsemlék keltették fel a figyelmem.
Zsemlesütés, első felvonás, császárzsemle. Röviden annyi: minden várakozásomat felülmúlta.

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverőtálba szitáljuk a lisztet. Kezünkkel mélyedést készítünk a közepébe, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáöntjük a tejet, rászórjuk a cukrot és letakarva 10 percre, langyos helyre félretesszük.
  2. Hozzáadjuk a sót és egy evőkanálnyi puha vajat, majd kézzel, vagy a robotgép dagasztókarjával tésztává gyúrjuk a hozzávalókat.
  3. A tésztabucit liszttel hintett tálba tesszük és meleg helyen 45 perc alatt kelesztjük.
  4. Átgyúrjuk a tésztát, hat egyenlő részre osztjuk, mindegyikből golyót gömbölygetünk és vajjal vékonyan kikent tepsire/ sütőlemezre sorakoztatjuk, tisztes távolságban egymástól.
  5. Következik a második, ezúttal 30 perces kelesztés.
  6. Közben a sütőt előmelegítjük: légkeverésen 180 fokra.
  7. Kelesztés után kereszt alakban bevágjuk a zsemlék tetejét, bedugjuk a sütőbe és kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
  8. Evőkanálnyi vajat olvasztunk és megkenjük vele a még forró zsemléket.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 129 701
elküldve: 43
receptkönyvben: 2 082
elkészítve: 52/83
Facebookon megjelent: 1

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: perec, pita, briós, édes leveles, kifli, bagel, burek, croissant, buci, hamburger-buci

Hozzászólások (67)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lasvegas7
lasvegas7 Thu, 2016-10-06 10:49

Nincs igazán tapasztalatom a sütésben, de a liszthez morzsolt élesztőnek is fel kel futnia? Mert én először tejben teszem ugyanezt és akkor biztos az eredmény,így meg félek mi van ha nem lesz jó. Vagy majd később a tészta az élesztő felfuttatása nélkül is megkel?

alpinbaba
alpinbaba Tue, 2016-04-26 13:25

Szuper recept, én nagyon szkeptikusan álltam hozzá, de az eredmény szuper lett! Felaprított medvehagymával tuningoltam a receptet, isteni lett :) Szerintem meg fogom sütni még vagy ezerszer :)

szémán kata
szémán kata Sun, 2015-01-11 20:13

Nagyon finom lett , puha és ropogós .Kár hogy nem dupla adagot sütöttem mert elég kicsik lettek a hagyományos zsemléhez képest. De azért köszönöm , mentettem :)

nila6748
zsebipumba / nila6748 Tue, 2014-12-09 21:05

Megsütöttem életem első zsömléjét! Nagyon finom lett talán egy picivel sósabb lett a kelleténél. Olvasgattam a hozzászólásokat, én is gáz sütővel csinálta, ráadásul az enyém olyan régi, hogy nem lehet hőfokot szabályozni rajta. Ennek ellenére jó lett. Egy TV műsorban láttam, hogy asztalhoz csapkodják a tésztát, hát én is oda csaptam. Azt mondták jól ki kell gyúrni, akkor lesz puha a közepe.

szicu
szicu Tue, 2014-11-11 11:42

Kedves Mindenki!! Főleg akinek nem sikerült, én is hagyományos gázsütőben sütöm és mindig csodálatosss.Nálam úgy sikerül hogy sütőpapír és jó meleg de nem forró sütőbe teszem aztán egy kicsit följebb veszem a hőfokot, épp hogy rózsaszínűre sütöm bő 10 perc,és kész a csodálatos zsömi. Ne adjátok fel megéri kipróbálni.Remélem segítettem. Üdv.Szicu!

Nono4
Nono4 Tue, 2013-06-25 08:00

Nekem mindig sikerül ez a recept. Nagyon szeretem mert tényleg nagyon finom.Viszont én nem vajjal készítem hanem csészés margarinnal,és sima lisztet használok. Így egy lágy tésztát kapok és mindig szépen feljön és puha is lesz. Amúgy nekem is gázsütőm van.Szóval nagyon köszönöm a receptet.

Filamér
Filamér Wed, 2013-02-06 22:22

Megsütöttem újra, ezúttal légkeveréses sütőben, barátnői segítséggel, de az eredmény ugyanaz, mint korábban, kőkemény zsemlék. Petra, nincs valami trükk, fortély, vagy bármi, ami miatt ez nem jön össze nekem? Barátnőm ráadásul rutinos kenyérsütögető, de ő sem érti, mi lehetett a gond, gépben kelesztettük, recept szerint csináltunk mindent.... úgyis addig kísérletezek, míg nem sikerül :-)

desertlover
desertlover Sun, 2013-01-06 20:12

Tapasztalat: Először is elrontottam, mert a 3ek vajat beleraktam a tésztába. Az összes hozzávalót kenyérsütőbe tettem kelesztő programra (teig) és ún. sütemény lisztet használtam. 180 fokon sütöttem 5 perc légkeveréssel, majd 15 perc légkeverés nélkül sütőpapíron.Eredmény: mennyei illatos, puha, hatalmas bucik (8 db), a külsejük ropogóssága ahogy kell, belül puha. Örülök, hogy "elrontottam".

Filamér
Filamér Sun, 2012-12-02 21:43

Valami nálam sem stimmelt (igaz, óvatosságból csak fél adaggal kísérleteztem), amikor megkelt, olyan volt mint egy könnyű nyári felhő, habkönnyű, de hiába örültem már előre az eredménynek, nekem is kőkemények lettek a zsemlécskék. Próbáltam kihűlés után zacskóba téve puhítani, de hiába. Sütésnél van valami trükk? Nem légkeveréses a sütőm, lehet, hogy ez okozta az eltérést?

petra
Petra / petra Sun, 2012-12-02 21:53

Sajnálom. Talán túlsülhettek a zsemlék, nem? vagy sima zsemleszínűek voltak, mikor kivetted a sütőből őket?

Filamér
Filamér Sun, 2012-12-02 22:09

Nem, gyönyörűek voltak, szép világosak. Nem baj, ismétlés a tudás atyja, legközelebb még lazítok rajta kis tejjel is, és még korábban fejezem be a sütést. Hagyományos sütőm van, talán ha 200 fokra előmelegítettbe teszem be, és néhány perc múlva visszaveszem a hőfokot? Próba-szerencse :-)

petra
Petra / petra Mon, 2012-12-03 10:36

igen, ami légkeverésnél 180 fok, az a hagyományos sütőben 200!

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2012-12-02 22:58

szió,
bocsánat, hogy belebeszélek. Nem a recepttel van a baj. Nekem is hagyományos sütőm van. Klasszikus zsemlét, kenyeret nem tudok benne sütni. Pedig isteni kenyértészta receptjeim vannak. Mire a teteje megsülne, az alja már kemény:(, vagyis a könnyű tészta is kőkemény lesz.
Próbáltam spriccelni is, vizet is tettem már a sütőbe. Egyik sem váltotta ki a légkeverést, mivel az egyenletesen felülről is süt. Viszont a bagetteket simán sütöm:) De 1 kisérletet megér azért:) Hátha Te szerencsésebb leszel. Üdv: Gabi

petra
Petra / petra Mon, 2012-12-03 10:35

Kedves Gabys,
Dehogy, csak nyugodtan szólj bele, köszönjük a kommented, többen hátha könnyebben rájövünk a probléma nyitjára!
Üdv,
Petra

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2012-12-03 13:57

Kedves Petra,
hirtelen felindulásból szóltam hozzá:) A hétvégén tárkonyos ragulevest főztem. Kitaláltam, hogy az általam sütött cipóban tálalom a családnak, mégis advent első vasárnapja van:) Ennek örömére a héten konkrétan 3x sütöttem cipót, mivel találtam egy remek, jól hangzó receptet cipó ügyileg. Gondoltam kipróbálom. Pénteken adtam fel végérvényesen. Kívülről mindegy volt, hogy "hóka" maradt vagy megpirult, beton kemény lett. A belseje jó, de a külső része annyira kemény, hogy nekem ehetetlen volt. Pedig a recept hibátlan. De így jártam a sütőben sütött kenyérrel is. Maradt a gép ilyen célra. Viszont érdekes, mert kalácsot, bagettet, stb. kiválóan lehet sütni hagyományos sütőben is. De beletörődtem...viszont zsemlemorzsában a fentiek tekintetében egy ideig nem szenvedek hiányt:DDD

Vikimárk
Vikimárk Sun, 2012-11-04 17:12

elkészitettem.hát nekem nem lett olyan nagyon jo ahogy irjátok:(pedig mindent ugy csináltam ahogy levan irva.már a dagasztásnál is kemény volt a tészta,mire megsült akkorra meg teljesen:(de azért meglehet enni:)

petra
Petra / petra Mon, 2012-11-05 21:50

Legközelebb, ha keménynek érzed a tésztát dagasztáskor, lazíts rajta egy kis tejjel!

kinguci1983
kinguci1983 / kinguci1983 Tue, 2012-04-17 20:48

Hát nézem itt a receptet hogy húsz perc előkészület és húsz perc sütés mondom de jó. Erre olvasom a receptet és rájövök ez nem is így van!!!!! :( Jó sokat kell keleszteni, ami csak annyiból rossz hogy hamar kell kelni ha reggelinek akarja az ember. De azért megpróbálom mert a képen nagyon jól néz ki

petra
Petra / petra Wed, 2012-04-18 13:46

Szia Kinguci!
A képeken feltüntetett előkészületi és sütési idők sehol sem tartalmazzák a pihentetési, kelesztési stb. időket, ezekre az elkészítési leírásban kivastagított betűvel hívjuk fel a figyelmet.
Sok sikert a zsemlékhez, tényleg nagyon finomak, érdemes nekiállni!
Üdv
Petra

zsuzsi84
Zsuzsi84 / zsuzsi84 Mon, 2012-03-26 19:47

Sziasztok!!
Ez a kérdés nem a recepthez tartozik,de szeretnék segitséget abban,hogy hogyan tudok felrakni recepteket az oldalra? Sajáty receptjeim közül szeretnék kirakni,de nem találtam még meg,hogy hogyan tudnám ezt megtenni!??
Elöre is köszönöm a segitséget!!:)

amugy mint már irtam korábban is,imádom ezt a receptet,már többször megsütöttem!:)

bellerreni
bellerreni Thu, 2012-01-26 18:36

Hát sajna ez nem jött össze :( de nem adom fel :) és legközelebb mindent a recept szerint csinálok hátha jobban sikerül. Egyébként nagyon finom lenne, csak nekem lapos lett valószínűleg a sok margarin miatt. Köszönöm a receptet. Üdv: Reni

bellerreni
bellerreni Thu, 2012-01-26 17:30

Épp a második kelesztés végét várják a zsemlécskék :) Nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre, mert ami péksüteményeket eddig sütöttem, hát katasztrófa volt mind :( Sajnos nem vajjal hanem margarinnal készítettem, mert az volt itthon és kicsit többet is tettem bele mint ami elő van írva, mert én azt szeretem, ha jó könnyű és valahogy kívánta még a margarint. Remélem finom lesz :) Üdv: Reni

ICUSKA
ICUSKA Sat, 2012-01-21 00:39

Üdvözlök Mindenkit!
Sajnos én liszt és tej érzékeny vagyok, azt szeretném kérdezni, valaki készítette e már el glutén mentes lisztből?

ICUSKA
ICUSKA Tue, 2012-01-24 00:42

Szia Kedves Petra!

Nagyon köszönöm a segítségedet kifogom próbálni, remélem sikerülni fog.

Üdvözöllek: Icuska

kisqpi
kisqpi Thu, 2012-01-19 20:22

Ugyan nem pont a recept szerint haladtam, de az alap ötlet ez volt. Sima finomlisztet használtam, illetve a sütés előtt kenegettem át a zsömléket a vajjal.
Isteni lett!
Köszönöm a receptet!

zsuzsi84
Zsuzsi84 / zsuzsi84 Wed, 2012-01-11 12:06

Már sokszor megsütöttem ezeket a zsömléket és nagyon kedvenc!!!:) nagyon jo recept,köszi!

Marcsirika
Marcsirika Tue, 2011-11-22 14:35

Nem tudom, mit ronthattam el, de ezekkel a mennyiségekkel nekem egy majdnem kőkemény massza lett a tésztából. :-(
Löttyintettem hozzá még tejet, majd kiderül milyen lesz a végeredmény - most sütkérezik a sütőben. :-)

petra
Petra / petra Tue, 2011-11-22 14:39

Marcsirika,
Valószínűleg a liszt miatt lehetett, a tészta tejjel való lazítása jó ötlet volt.
Remélem, hogy sikerült végül.
Üdv,
Petra

Marcsirika
Marcsirika Tue, 2011-11-22 16:24

Kedves Petra!
Elkészültek a zsemlék, szerencsére nagyon finomak lettek - bár nem olyan jóképűek, mint a Te fotódon. Azt külön díjaztuk, hogy nincsenek benne "barlangrendszerek", mint az agyonfújt bolti zsemlékben. Köszönet a receptért!

redhead
redhead / redhead Fri, 2011-11-18 21:58

Ma ezt a receptet keszitettem el. Sajna itt nalunk nem lehet friss elesztot kapni igy 7 gramm szaritott elesztot hasznaltam. Egy evokanal vaj helyett kettot tettem hozza, hogy konnyebb es lazabb legyen a teszta. Tesztakevero gepemmel 8 percig dagasztottam 6-oson (1-8 ig vannak az erossegek) es utana egy oraig kelesztettem meleg helyen celofannal letakarva. Mikor megkelt, kicsit kezzel atgyurkaltam, zsomleket formaltam, le-spray-ztem vajjal a suto lapot es meg kukorica liszttel is meghintettem majd ott kelesztettem a zsomleket 40 percig amig szep nagyra keltek. Elomelegitett sutoben sutottem amibe mar elore vizet is tettem hiszen sok kenyerfelet gozolni-sutni kell. A zsomlek gyonyoruek, nagyok es konnyuek lettek. Kettot langyosan meg is ettem vajasan, lekvarral. Yummm-yummm!! Nagyon koszi a receptet. Legkozelebb 3 adagot sutok es a nagyjat lefagyasztom. En szeretek elore sutni es fagyasztani. Mikor a melyhutobol kiveszem a zsomleket kb. 30 perc mire kiolvadnak, majd az elomelegitett kis sutombe teszem oket 200 fokra kb. 3-4 percre es olyanok lesznek mintha most sutottem volna oket frissen. Megyeszer koszi az isteni zsomlek receptjet! :o)

petra
Petra / petra Mon, 2011-09-05 08:39

Bár én nem vagyok híve a fagyasztásnak, biztosan működnie kell. (Tapasztalatom e téren sajnos nincs.)

manna113
manna113 Mon, 2011-09-05 11:59

Köszi azert.:) Kiprobalom legközelebbi sütesnel a fagyasztäst pär darabbal. Majd beszamolok hogy sikerül.
Szep napot: Ildiko

redhead
redhead / redhead Fri, 2011-11-18 18:32

Igen, pekarut lehet fagyasztani. En mindig azt csinalom. Dupla adagot sutok es miutan kihult a zsemle (vagy kifli, kenyer, stb) beteszem egy neylon zacskoba es be a melyhutobe. Mielott ujra pekarut szeretnenk enni 30 perccel korabban kiveszem a melyhutobol, 30 perc alatt kiereszt es utana beteszem az elomelegitett kis sutombe egy olyan 4-5 percre. Olyan lesz mintha most sutotted volna frissen. Jo szerencset!

manna113
manna113 Mon, 2011-11-21 10:18

Kedves redhead!
Köszi az ötletet, legközelebb kiprobalom. Üdvözlettel: Ildiko

manna113
manna113 Sat, 2011-09-03 18:58

Kedves Petra!
Elöször szerdän sütöttem meg a zsömiket szepek es finomak lettek. Penteken 6kor jött a mäsodik felvonäs, ebböl keszült szendvicseket vitt länyom a suliba. Porelesztövel keszitettem ekkor, talän emiatt nem lettek olyan nagyok mint elöször. Legközelebb a kelesztes elejen vägom be öket, mert utäna összeesnek....lehet en vagyok bena...mondjuk a szerdai volt az elsö zsömi sütesem.Azert elfogyott mind a hat. :)
Köszi a receptet, üdv: Ildiko

Jutka78
Jucus78 / Jutka78 Wed, 2011-08-03 08:27

Hálás vagyok ezért a receptért. Annyira tökéletes, hogy nem szoktam megállni egy adagnál. Köszönöm!

Lielly
Fokhagymatündér / Lielly Fri, 2011-04-15 19:06

Én bio teljeskiörlésű tönkölybúzaliszttel készítettem és azzal is sikert arattam. Kicsit tömör állagot kaptam, de biztosan fogom sütni máskor is! Jó a recept, köszönöm!

439
kenyérliszt BL80 25 dkg
friss élesztő 25 g
tej 1.25 dl
cukor 1 teáskanál
1 kk
vaj 3 ek