Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Császárzsemle Vicikótól

Császárzsemle Vicikótól
Császárzsemle Vicikótól
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy német netes oldalon találtam, ahol azt  lehetett olvasni, hogy egy német pékmestertől származik a  recept. Sokan dicsérték, így nekiláttam én is. Nagyon nem bántam meg, szerintem is tökéletes a hozzávalók aránya, kitűnő volt a tésztával dolgozni. És nagyon-nagyon finom lett.:-)

Egy tartalmas, de mégis könnyű, jó ízű, olyan igazi német császárzsemle! Csak ajánlani tudom!

A fonástól nem kell megijedni, rém egyszerű.

Úgy készül, hogy fogjuk a tésztarudat, és egy laza hurkot, félcsomót tekerünk rá (mintha elkezdenénk csomót kötni), kis helyet hagyjunk a közepén. Majd a kezünkben lévő jobb oldali tészta rúdmaradványt áthajtuk a csomó feletti  tésztarészen középre, és alul hagyjuk a tészta véget. A másik oldalon lévő tésztarúd maradványt pedig úgy tüntetjük el, hogy megfordítjuk az egészet, ezt is behajtjuk középre, de a másik oldalon lévő tésztarészre.

Természetesen a szép oldala kerül felülre majd tepsiben. 

De ha végképp elakadtunk a formázással, beütjük neten, hogy császárzsemle, és rögtön, akár  képekben megkapjuk, könnyítésnek.:-))

A rudak formázásánál ne lisztezzük a tésztát, mert akkor nem tudjuk kisodorni, én még 1-2 csepp vízzel meg is nedvesítettem a kezem.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kovászhoz

A tetejére

  • 1 ek víz
  • 15 g mák (vagy egyéb magok, ízlés szerint)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először kovászt készítünk, 150 g lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáöntünk 140 ml langyos vizet. Villával összekeverjük, konyharuhával letakarjuk, és 30 percig állni hagyjuk.
  2. A maradék lisztet tálba tesszük, belevegyítjük a sót. 
  3. Hozzáadjuk a puha vajat, mézet,  kb. duplájára megkelt kovászt, 160 ml kézmeleg vizet,  alaposan összegyúrjuk, kb. 6-8 percig. Majd kelni hagyjuk 20 percet.
  4. Újból átgyúrjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk, kb. 80 g-os darabokra. Kis gombócokat formálunk belőlük, és megint pihentetjük 10 percet.
  5. A gombóckákból rudakat formálunk, kb. 35 cm-es hosszúságúakat. (Először csak kb. 20 cm-eseket, majd újból mindegyiket, a teljes hosszúságúra.)
  6. Császárzsemle formára tekerjük őket (leírását lásd a story részben), tepsire rakjuk, majd konyharuhával letakarva 35-40 percet kelesztjük.
  7. Közvetlen sütés előtt vizet permetezünk a zsemlékre, és ízlés szerint megszórhatjuk magokkal.
  8. 250 °C -ra előmelegíttett sütőbe toljuk a tepsit, és ezzel egyidőben 5 -6 nyomásnyi vizet bepermetezünk a sütőbe. Kb. 5 perc múlva újból befújunk párszor. 
  9. 10 perc után levesszük a sütő hőfokát 200 °C-ra, rövid időre kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy a gőz kimenjen,  visszacsukjuk, és készre sütjük 10-15 perc alatt.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 13 344
elküldve: 14
receptkönyvben: 471
elkészítve: 30/36
Facebookon megjelent: 1

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: édes leveles, buci, croissant, hamburger-buci, perec, kifli, pita, bagel, burek, briós

egyéb elnevezések

német császárzsemle, császárzsömle, házilag készített péksütemény

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lumiere
lumiere / lumiere Mon, 2014-11-03 10:06

Szia! Tetszetős recept, meg fogom próbálni. Annyi lenne a kérdésem, hogy szerinted, ha nem fonom, hanem csak hagyom a kis gombóckákat zsemlének, akkor is lehet ugyanolyan jó állagú? Köszönöm előre is!

Pekándió
Pekándió Mon, 2014-09-01 18:47

Most készítettem el életem első zsemléit a recepted alapján és fantasztikusak! :) Nagyon szépen köszi a receptet!
Üdv: Gabi

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2014-09-01 22:52

De jó! Örülök, hogy jól sikerültek az elsők, jövetnek a többiek is! :)
Nagyon szívesen.
Üdv:-) Vici

Maya62
Maya62 Fri, 2013-03-29 20:25

szia Vici!csak nem hagyott nyugodni ez a kenyér dolog :-),így ma meg sütöttem,mit mondjak,meg van a mindennapi kenyerem és végre nem kell többet venni!igazán nagyon hálás vagyok ezért a receptért!!a másikat is kipróbálom köszönöm az ajánlásod,de tudod valahogy olyan bolti kenyeret kerestem ami kicsit kalács jellegű,mert mindig olyan vizes félére sikerült amit én sütöttem,meg olyan sűrű volt szóval nem az amit kerestem,már épp kezdtem feladni,de! EZ most valami csoda!!!gondoltam rakok fel képet,de sajnos nem sikerült :-((mindegy is köszönöm még egyszer és további szép húsvétot neked!!!szia Maya

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2013-03-30 12:47

Kedves Maya!
Nagyon örülök, hogy ilyen boldog vagy az új kenyereddel.

De változatlanul ajánlom a másikat is kipróbálásra, szerintem nem fogsz csalódni abban sem! :-)
Nagyon szép, puha szerkezetű kenyér, puha belül, nem vizes, és nem nehéz! :-) De először ha megcsinálod, próbáld az összes eredeti hozzávalóval.

Áldott Húsvétot kívánok Neked!

Üdv:-) Vici

Maya62
Maya62 Thu, 2013-03-28 22:37

Szia Vicikó!valami szipi-szupi,isteni zsemlék!egyszerűen nem győzőm sütni,és még a szomszédok is ezt eszik!:-)nagyon szépen köszönöm!azért volna egy kérdésem is.szerinted meg lehetne csinálni kenyérkének is?mert valahogy nem sikerül egy kenyér sem :-(,pedig próbáltam egy párat.szép napot Üdv Maya

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2013-03-28 22:49

Kedves Maya!
Nem is hiszed, milyen örömet okoz, mikor ilyet ír valaki, mint most Te!
Igazán, nagyon szívesen!
Szerintem megér egy próbát, hogy kipróbáld, lehet, szerintem kenyérnek is épp oly finom lesz.
Azért ha elfogadod, ajánlanám a kenyér receptemet, szerintem egy kitűnő recept, nagyon finom kenyér lesz belőle.
http://www.nosalty.hu/recept/teljes-kiorlesu-kevert-biokenyer

Ebből lehet még, ha nem gépben készül, zsemlebucikat is sütni, és azok is nagyon finomak.

Üdv:-) Vici

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-01-08 05:44

Kedves Viciko! Csodasak ezek a zsomlek, meg kell, hogy probaljam en is hamarosan, ha lesz egy kicsit huvosebb az ido. Most mar az elesztovel is batrabban tudok dolgozni, hogy Torma megtalalta azt az oldalt ahol atszamitjak a frisset a szarazra.
Koszonom hogy megosztottad velunk ezt a szuper receptet!
Udv. Veronika

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2013-01-08 09:35

Barcsak en is arra vagynek januarban, hogy huvosebb legyen az ido! :-) :-) Jo sutest! En se a 43 fokos bp-i nyarban alltam neki... :-))))

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-01-08 09:47

Tudom ott is nagyon meleg volt az elmult nyaron, ilyenkor csak husulni vagyik az ember, pedig igazan csiklandoz a gondolat az igazi sutes-fozesre ugy mint telen, de sajnos lehetetlen amig le nem hul az ido.
Nalatok meg csucs hideg lehet most, azt sem igazan szeretem. Neked is jo sutest-fozest kivanok, udv. Veronika

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2013-01-08 09:53

Valoban en sem szeretem a szelsosegeket, es sokkal kellemesebb a tavasz meg az osz. De szemely szerint a tavaszert vagyok oda. Az a jo a forro eghajlatokban, hogy a tel hasonlit a hazai tavszhoz. Neha szeles, neha esos, neha napsutos, neha meleg, neha nem. :-)
Szerencsenk van amugy, most nincs itt csucs hideg, "csak" -2 fok korul volt a leghidegebb a napokban, es ezen a telen nem ment -5 ala, de tavaly telen roppant szokatlan -20 is volt!!
En a nyaron azt csinaltam (mondjuk megtehettem, de nem mindenki teheti), hogy hajnalban keltem, olyan 4 ora fele, mikor csodalatosan hus az ido, igy reggel 8ra mikor mar alaposan befulledtunk vegeztem a kutyakkal meg a fozessel.
Este menj le a parta (ha a kozeleben laksz) es martozz meg, hidd el, annal nincs csodalataosabb. Tavaly telen a Foldkozi tenger mellett veszelhettem at a -20at, ami itthon volt, szepen megleptem elole, es a +20ban szedegettem a kagylokat. Azota beloluk meritek erot.
Jo sutes-fozest, es lehulest! :-)

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-01-08 10:58

En itt vagyok az ocean kozeleben, de nem szeretek furodni benne, nekem a tenger tulsagosan vad, es felelmetes. Viszont amikor meg fiatal voltam a Dunat imadtam, hiszen az mellett nottem fel. A -20at meg ne is emlitsd mert rogton megfagynek. 1983 ota vagyunk itt, egyszer voltam otthon es lattam havat azota.:)))

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2013-01-08 11:39

Bevallom irigykedem, hogy nem kell havat latnod, itt telen azert gyakori, bar amiota kutyakat tartok sokkal jobb a ho, mert ki tudunk menni veluk az erdobe, meg elutazni hegyes videkekre, amiket mindenki nagyon szeret, a kutyak, a parom es en is.
83 ota? Vicces, akkor szulettem! :D
Nem tudom, milyen latvany-erzes lehet az ocean, gondolom csak gondolatra nagyobb a foldkozi tengernel... amit egyebkent nagyon szeretek. Az minden almom, hogy a tegereket lassam, es csodalatos meleg varosokban setalhassak. Azt hiszem ebbol az alombol mar igy is sokkal tobb teljesult, mint valaha is remeltem, hogy fog. :-)
A Dunaval meg semmi gond nincs, de a pesti szakaszon nagy koszos es budos. Vacnal szep, ott gyakran uldogeltem korabban a partjan. Mikor Szegeden voltam egyetemista, annyira hianyzott a Duna. A Tisza teljesen mas. Laposabb, lomhabb, hordalekosabb. Mas.

Ollocska
Ollocska / Ollocska Sun, 2013-01-06 16:42

Megcsinaltam oket. Kicsit remenytelen volt a szitu a formazasnal, de aztan rajottem, es tokszep alakjuk is lett. Es nagyon kellemes, konnyen formazhato tesztaja van, orom volt vele dolgozni. igazan fincsi zsomleket kaptam, nagyon tartalmasak. En kiegeszitettem egy evokanal sikerrel, semmilyen pekarubol nem hagyom ki, szuperre teszi a lisztet.
Koszonom a receptet!

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2013-01-07 12:23

Szia Ollocska!

De jó, hogy elkészítetted, és ' végül ' jól is sikerült! :-)) Örülök, hogy ízlik!

A sikér nagyon jó ötlet, én is szoktam használni, csak én mindig az eredeti receptet szoktam először elkészíteni, és csak utána variálok vele, mert kíváncsi vagyok, hogy úgy milyen.
Legközelebb én teszek bele, én is köszi az ötletet!

Üdv: Vici

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2013-01-08 09:32

Az eredeti recept sosem irja, mint pl. ez sem, de ha valoban nemet recept, nem is fogja irni, miert is tenne? Ilyet csak itthon latunk, hogy kivonjak a buzafinomlisztbol a sikert, hogy aztan penzert megvegyuk, es ujra beletegyuk..... Egyszeruen azert teszem bele, mert hianyzik a lisztbol. Ha nem ilyen nehany oras kelesztese van a pekarunak mint ennek a remek zsomleknek, akkor szoktam tenni pici citromsavat, az is jol megdobja a kelest, pl. volt olyan, hogy egy sutibe nem kellett eleszto meg sutopor, csak hutoben 12 orat toltott citromsavval, es nem lett lapos, tokjol feljott, hihetetlen!
Jo sutogetest, es tovabbi sok sikert a konyhaban, ehhez a somlehez hasonloakat! :-) Meg egyszer koszonom!

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-01-06 00:45

Szia Viciko! Szerintem a nemet pékmester nem tud ilyen csodás zsemleket készíteni! Gyonyoruek es a fotó is szuper! Mentettem!
Csak egy kérdésem lenne- ha tudnal ebben segiteni-itt sajna nem kapok friss elesztot, ez a 10g mennyi szárított elesztonek felel meg?
T:)

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2013-01-07 12:18

Köszi a dicséreteidet, kedves Torma! :-)

Az élesztő kérdésben pontosat nem tudok Neked mondani, mert nem tudom.
Megnéztem egy Oetker élesztő csomagját, ez 7 g-os, és 500 g liszthez ajánlják. Általában a friss élesztőből 1/2 cs-ot, 25 g-ot ajánlanak 500 g liszthez.
De ebben a receptben a liszthez képest elég kevés a friss élesztő. ( 10 g )
Így én a porélesztőből kb. a felét tenném bele, egy 7 g-os csomagnak, kb 3-4 g-ot.

Remélem nem írtam rosszat?!
Csak úgy, saját kútfőből okoskodtam.

Üdv: Vici

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-01-07 21:59

Nagyon kedves vagy, Agi78 küldött nekem egy jo kis info weboldalt, ahonnan hivatalosan megtudtam az adatokat :) szuper banda ez a NoSalty! Kellemes hetet, további jo sütest-fozest, üdv, Torma :)

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2013-01-07 23:53

Arra én is kíváncsi lennék! Átküldenéd nekem? Néha bizony jól jönnek ezek a segítségek :-)
V.

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-01-08 05:29

Kedves Torma! Ebbe en is belenezegettem, es en is koszonom szepen, nagyon hasznos volt. Eddig csak talalomra mereteztem az elesztot. Udv, Veronika :)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-01-08 06:11

Örülök, hogy segített ez az info Veronika, en is halas vagyok Aginak :) jo lenne sütni, de a hőség miatt nem tudok. Jo, hogy lefagyasztottam par szelet kenyeret múltkor....egy gyors lecsó lesz ma estére...T:)

Ollocska
Ollocska / Ollocska Sat, 2012-12-29 12:05

Jo is, hogy mondjatok ezt a zsurkenyer dolgot. Szilveszterre szeretnek csinalni szendvicseket, megyek is es meglesem.

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Fri, 2012-11-02 10:57

Igen, nekem is adtak anno másik 2 konyharuhát is mellé, az egyik vékony csíkos, abban a legtöbb a fehér, a másik meg világoskék és fehér, ill. sötétkék csík van benne. Sztem neked is ez van meg. Sok ételfotómon szerepelnek. :-) A zsúrkenyér Makkermanótól-on is. A császárzsemle pedig már el is készült, szuper finom lett, éppen most esszük ebben a pillanatban, de már "sütött zsömle" formában, mert már 3 naposak. :-) Meglepődtem, mert annak ellenére, h. vízzel készül, olyan, mintha tejjel készült volna. Én nem mertem 250 fokon sütni, hanem 220-ra melegítettem elő a sütőt, és 190-en sütöttem egy tálka forró vízzel a sütő aljában, amit a sütés felénél kivettem. Kb. 25 perc kellett nekik így. Köszi mégegyszer! Szép hétvégét: Gabi

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Tue, 2012-10-30 10:18

Kedves Vicikó! Gyönyörű zsemléket csináltál! Ezt mindenképp ki fogom próbálni. Köszi a recit! Pont ilyen konyharuhám van, ez a kedvencem is egyben. :-))) Üdv: Gabi

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2012-11-01 22:37

Szia Gabi!

Kedves vagy, köszi a dicséretet!
Tényleg érdemes elkészíteni, mert fincsik nagyon.
A konyharuha! Még van két testvére, hasonló színekkel, csak különböző mintákkal. A tieid is olyanok? :-))) Én azokat is nagyon szeretem... :-))
Üdv: Vici

518
finomliszt 350 g
víz 160 ml
10 g
vaj 20 g
méz 0.5 teáskanál
finomliszt 150 g
víz 140 ml
élesztő 10 g
víz 1 ek
mák 15 g