Nosalty Logó

Császárzsemle Vicikótól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vicikó
Császárzsemle Vicikótól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A kovászhoz

A tetejére

Összesen 518 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A kovászhoz

A tetejére

Összesen 2064 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A kovászhoz

A tetejére

Összesen 238 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1321.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    977 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    94.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 518 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.4 g

Zsír

  • Összesen
    27.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5286.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    173 mg
  • Kálcium
    309 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    709 mg
  • Nátrium
    3907 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    390.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    378.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    137 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    221 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 2064 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    610.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    451 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 238 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kovászhoz

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Először kovászt készítünk, 150 g lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáöntünk 140 ml langyos vizet. Villával összekeverjük, konyharuhával letakarjuk, és 30 percig állni hagyjuk.
  2. A maradék lisztet tálba tesszük, belevegyítjüka sót.
  3. Hozzáadjuk a puha vajat, mézet, kb. duplájára megkeltkovászt,160 ml kézmeleg vizet,alaposan összegyúrjuk, kb. 6-8 percig. Majd kelni hagyjuk 20 percet.
  4. Újból átgyúrjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk, kb. 80 g-os darabokra. Kis gombócokat formálunk belőlük, és megint pihentetjük 10 percet.
  5. A gombóckákból rudakat formálunk, kb. 35cm-es hosszúságúakat. (Először csak kb.20 cm-eseket, majd újból mindegyiket, a teljes hosszúságúra.)
  6. Császárzsemle formára tekerjük őket (leírását lásd a story részben),tepsire rakjuk, majd konyharuhával letakarva 35-40 percet kelesztjük.
  7. Közvetlen sütés előtt vizet permetezünk a zsemlékre, és ízlés szerint megszórhatjuk magokkal.
  8. 250 °C -ra előmelegíttett sütőbe toljuk a tepsit, és ezzel egyidőben 5 -6 nyomásnyivizet bepermetezünk a sütőbe. Kb. 5 perc múlva újból befújunk párszor.
  9. 10 perc után levesszük a sütő hőfokát 200 °C-ra, rövid időre kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy a gőz kimenjen, visszacsukjuk,éskészresütjük10-15 perc alatt.
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 13849
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 30.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Vicikó 251 recept

Egy német netes oldalon találtam, ahol azt  lehetett olvasni, hogy egy német pékmestertől származik a  recept. Sokan dicsérték, így nekiláttam én is. Nagyon nem bántam meg, szerintem is tökéletes a hozzávalók aránya, kitűnő volt a tésztával dolgozni. És nagyon-nagyon finom lett.:-) Egy tartalmas, de mégis könnyű, jó ízű, olyan igazi német császárzsemle! Csak ajánlani tudom! A fonástól nem kell megijedni, rém egyszerű. Úgy készül, hogy fogjuk a tésztarudat, és egy laza hurkot, félcsomót tekerünk rá (mintha elkezdenénk csomót kötni), kis helyet hagyjunk a közepén. Majd a kezünkben lévő jobb oldali tészta rúdmaradványt áthajtuk a csomó feletti  tésztarészen középre, és alul hagyjuk a tészta véget. A másik oldalon lévő tésztarúd maradványt pedig úgy tüntetjük el, hogy megfordítjuk az egészet, ezt is behajtjuk középre, de a másik oldalon lévő tésztarészre. Természetesen a szép oldala kerül felülre majd tepsiben.  De ha végképp elakadtunk a formázással, beütjük neten, hogy császárzsemle, és rögtön, akár  képekben megkapjuk, könnyítésnek.:-)) A rudak formázásánál ne lisztezzük a tésztát, mert akkor nem tudjuk kisodorni, én még 1-2 csepp vízzel meg is nedvesítettem a kezem.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Vicikó! Gyönyör? zsemléket csináltál! Ezt mindenképp ki fogom próbálni. Köszi a recit! Pont ilyen konyharuhám van, ez a kedvencem is egyben. :-))) Üdv: Gabi

Vicikó

Szia Gabi! Kedves vagy, köszi a dicséretet! Tényleg érdemes elkészíteni, mert fincsik nagyon. A konyharuha! Még van két testvére, hasonló színekkel, csak különböz? mintákkal. A tieid is olyanok? :-))) Én azokat is nagyon szeretem... :-)) Üdv: Vici

Ági78

Kedves Vicikó! Csatlakozom Gabihoz!:) Mesések ezek a zsemlék! Üdv: Ági

Vicikó

Köszi, kedves Ági! :-) Üdv: Vici

Törölt felhasználó

Igen, nekem is adtak anno másik 2 konyharuhát is mellé, az egyik vékony csíkos, abban a legtöbb a fehér, a másik meg világoskék és fehér, ill. sötétkék csík van benne. Sztem neked is ez van meg. Sok ételfotómon szerepelnek. :-) A zsúrkenyér Makkermanótól-on is. A császárzsemle pedig már el is készült, szuper finom lett, éppen most esszük ebben a pillanatban, de már "sütött zsömle" formában, mert már 3 naposak. :-) Meglep?dtem, mert annak ellenére, h. vízzel készül, olyan, mintha tejjel készült volna. Én nem mertem 250 fokon sütni, hanem 220-ra melegítettem el? a süt?t, és 190-en sütöttem egy tálka forró vízzel a süt? aljában, amit a sütés felénél kivettem. Kb. 25 perc kellett nekik így. Köszi mégegyszer! Szép hétvégét: Gabi

Ollocska

Jo is, hogy mondjatok ezt a zsurkenyer dolgot. Szilveszterre szeretnek csinalni szendvicseket, megyek is es meglesem.

Torma

Szia Viciko! Szerintem a nemet pékmester nem tud ilyen csodás zsemleket készíteni! Gyonyoruek es a fotó is szuper! Mentettem! Csak egy kérdésem lenne- ha tudnal ebben segiteni-itt sajna nem kapok friss elesztot, ez a 10g mennyi szárított elesztonek felel meg? T:)

Vicikó

Köszi a dicséreteidet, kedves Torma! :-) Az éleszt? kérdésben pontosat nem tudok Neked mondani, mert nem tudom. Megnéztem egy Oetker éleszt? csomagját, ez 7 g-os, és 500 g liszthez ajánlják. Általában a friss éleszt?b?l 1/2 cs-ot, 25 g-ot ajánlanak 500 g liszthez. De ebben a receptben a liszthez képest elég kevés a friss éleszt?. ( 10 g ) Így én a poréleszt?b?l kb. a felét tenném bele, egy 7 g-os csomagnak, kb 3-4 g-ot. Remélem nem írtam rosszat?! Csak úgy, saját kútf?b?l okoskodtam. Üdv: Vici

Torma

Nagyon kedves vagy, Agi78 küldött nekem egy jo kis info weboldalt, ahonnan hivatalosan megtudtam az adatokat :) szuper banda ez a NoSalty! Kellemes hetet, további jo sütest-fozest, üdv, Torma :)

Vicikó

Arra én is kíváncsi lennék! Átküldenéd nekem? Néha bizony jól jönnek ezek a segítségek :-) V.

Torma

Here it is! http://nassolo.blogspot.hu/2011/01/eleszto-poreleszto-alkalmaza-aranyitasa.html?m=1 Üdv, T:)

pussycat

Kedves Torma! Ebbe en is belenezegettem, es en is koszonom szepen, nagyon hasznos volt. Eddig csak talalomra mereteztem az elesztot. Udv, Veronika :)

Torma

Örülök, hogy segített ez az info Veronika, en is halas vagyok Aginak :) jo lenne sütni, de a h?ség miatt nem tudok. Jo, hogy lefagyasztottam par szelet kenyeret múltkor....egy gyors lecsó lesz ma estére...T:)

Vicikó

Szia Torma! Köszi szépen! :-) Vici

Ollocska

Megcsinaltam oket. Kicsit remenytelen volt a szitu a formazasnal, de aztan rajottem, es tokszep alakjuk is lett. Es nagyon kellemes, konnyen formazhato tesztaja van, orom volt vele dolgozni. igazan fincsi zsomleket kaptam, nagyon tartalmasak. En kiegeszitettem egy evokanal sikerrel, semmilyen pekarubol nem hagyom ki, szuperre teszi a lisztet. Koszonom a receptet!

Vicikó

Szia Ollocska! De jó, hogy elkészítetted, és ' végül ' jól is sikerült! :-)) Örülök, hogy ízlik! A sikér nagyon jó ötlet, én is szoktam használni, csak én mindig az eredeti receptet szoktam el?ször elkészíteni, és csak utána variálok vele, mert kíváncsi vagyok, hogy úgy milyen. Legközelebb én teszek bele, én is köszi az ötletet! Üdv: Vici

Ollocska

Az eredeti recept sosem irja, mint pl. ez sem, de ha valoban nemet recept, nem is fogja irni, miert is tenne? Ilyet csak itthon latunk, hogy kivonjak a buzafinomlisztbol a sikert, hogy aztan penzert megvegyuk, es ujra beletegyuk..... Egyszeruen azert teszem bele, mert hianyzik a lisztbol. Ha nem ilyen nehany oras kelesztese van a pekarunak mint ennek a remek zsomleknek, akkor szoktam tenni pici citromsavat, az is jol megdobja a kelest, pl. volt olyan, hogy egy sutibe nem kellett eleszto meg sutopor, csak hutoben 12 orat toltott citromsavval, es nem lett lapos, tokjol feljott, hihetetlen! Jo sutogetest, es tovabbi sok sikert a konyhaban, ehhez a somlehez hasonloakat! :-) Meg egyszer koszonom!

pussycat

Kedves Viciko! Csodasak ezek a zsomlek, meg kell, hogy probaljam en is hamarosan, ha lesz egy kicsit huvosebb az ido. Most mar az elesztovel is batrabban tudok dolgozni, hogy Torma megtalalta azt az oldalt ahol atszamitjak a frisset a szarazra. Koszonom hogy megosztottad velunk ezt a szuper receptet! Udv. Veronika

Ollocska

Barcsak en is arra vagynek januarban, hogy huvosebb legyen az ido! :-) :-) Jo sutest! En se a 43 fokos bp-i nyarban alltam neki... :-))))

pussycat

Tudom ott is nagyon meleg volt az elmult nyaron, ilyenkor csak husulni vagyik az ember, pedig igazan csiklandoz a gondolat az igazi sutes-fozesre ugy mint telen, de sajnos lehetetlen amig le nem hul az ido. Nalatok meg csucs hideg lehet most, azt sem igazan szeretem. Neked is jo sutest-fozest kivanok, udv. Veronika

Ollocska

Valoban en sem szeretem a szelsosegeket, es sokkal kellemesebb a tavasz meg az osz. De szemely szerint a tavaszert vagyok oda. Az a jo a forro eghajlatokban, hogy a tel hasonlit a hazai tavszhoz. Neha szeles, neha esos, neha napsutos, neha meleg, neha nem. :-) Szerencsenk van amugy, most nincs itt csucs hideg, "csak" -2 fok korul volt a leghidegebb a napokban, es ezen a telen nem ment -5 ala, de tavaly telen roppant szokatlan -20 is volt!! En a nyaron azt csinaltam (mondjuk megtehettem, de nem mindenki teheti), hogy hajnalban keltem, olyan 4 ora fele, mikor csodalatosan hus az ido, igy reggel 8ra mikor mar alaposan befulledtunk vegeztem a kutyakkal meg a fozessel. Este menj le a parta (ha a kozeleben laksz) es martozz meg, hidd el, annal nincs csodalataosabb. Tavaly telen a Foldkozi tenger mellett veszelhettem at a -20at, ami itthon volt, szepen megleptem elole, es a +20ban szedegettem a kagylokat. Azota beloluk meritek erot. Jo sutes-fozest, es lehulest! :-)

pussycat

En itt vagyok az ocean kozeleben, de nem szeretek furodni benne, nekem a tenger tulsagosan vad, es felelmetes. Viszont amikor meg fiatal voltam a Dunat imadtam, hiszen az mellett nottem fel. A -20at meg ne is emlitsd mert rogton megfagynek. 1983 ota vagyunk itt, egyszer voltam otthon es lattam havat azota.:)))

Ollocska

Bevallom irigykedem, hogy nem kell havat latnod, itt telen azert gyakori, bar amiota kutyakat tartok sokkal jobb a ho, mert ki tudunk menni veluk az erdobe, meg elutazni hegyes videkekre, amiket mindenki nagyon szeret, a kutyak, a parom es en is. 83 ota? Vicces, akkor szulettem! :D Nem tudom, milyen latvany-erzes lehet az ocean, gondolom csak gondolatra nagyobb a foldkozi tengernel... amit egyebkent nagyon szeretek. Az minden almom, hogy a tegereket lassam, es csodalatos meleg varosokban setalhassak. Azt hiszem ebbol az alombol mar igy is sokkal tobb teljesult, mint valaha is remeltem, hogy fog. :-) A Dunaval meg semmi gond nincs, de a pesti szakaszon nagy koszos es budos. Vacnal szep, ott gyakran uldogeltem korabban a partjan. Mikor Szegeden voltam egyetemista, annyira hianyzott a Duna. A Tisza teljesen mas. Laposabb, lomhabb, hordalekosabb. Mas.

Törölt felhasználó

Szia Vicikó!valami szipi-szupi,isteni zsemlék!egyszer?en nem gy?z?m sütni,és még a szomszédok is ezt eszik!:-)nagyon szépen köszönöm!azért volna egy kérdésem is.szerinted meg lehetne csinálni kenyérkének is?mert valahogy nem sikerül egy kenyér sem :-(,pedig próbáltam egy párat.szép napot Üdv Maya

Vicikó

Kedves Maya! Nem is hiszed, milyen örömet okoz, mikor ilyet ír valaki, mint most Te! Igazán, nagyon szívesen! Szerintem megér egy próbát, hogy kipróbáld, lehet, szerintem kenyérnek is épp oly finom lesz. Azért ha elfogadod, ajánlanám a kenyér receptemet, szerintem egy kit?n? recept, nagyon finom kenyér lesz bel?le. http://www.nosalty.hu/recept/teljes-kiorlesu-kevert-biokenyer Ebb?l lehet még, ha nem gépben készül, zsemlebucikat is sütni, és azok is nagyon finomak. Üdv:-) Vici

Törölt felhasználó

szia Vici!csak nem hagyott nyugodni ez a kenyér dolog :-),így ma meg sütöttem,mit mondjak,meg van a mindennapi kenyerem és végre nem kell többet venni!igazán nagyon hálás vagyok ezért a receptért!!a másikat is kipróbálom köszönöm az ajánlásod,de tudod valahogy olyan bolti kenyeret kerestem ami kicsit kalács jelleg?,mert mindig olyan vizes félére sikerült amit én sütöttem,meg olyan s?r? volt szóval nem az amit kerestem,már épp kezdtem feladni,de! EZ most valami csoda!!!gondoltam rakok fel képet,de sajnos nem sikerült :-((mindegy is köszönöm még egyszer és további szép húsvétot neked!!!szia Maya

Vicikó

Kedves Maya! Nagyon örülök, hogy ilyen boldog vagy az új kenyereddel. De változatlanul ajánlom a másikat is kipróbálásra, szerintem nem fogsz csalódni abban sem! :-) Nagyon szép, puha szerkezet? kenyér, puha belül, nem vizes, és nem nehéz! :-) De el?ször ha megcsinálod, próbáld az összes eredeti hozzávalóval. Áldott Húsvétot kívánok Neked! Üdv:-) Vici

Pekándió

Most készítettem el életem els? zsemléit a recepted alapján és fantasztikusak! :) Nagyon szépen köszi a receptet! Üdv: Gabi

Vicikó

De jó! Örülök, hogy jól sikerültek az els?k, jövetnek a többiek is! :) Nagyon szívesen. Üdv:-) Vici

lumiere

Szia! Tetszet?s recept, meg fogom próbálni. Annyi lenne a kérdésem, hogy szerinted, ha nem fonom, hanem csak hagyom a kis gombóckákat zsemlének, akkor is lehet ugyanolyan jó állagú? Köszönöm el?re is!

Vicikó

Szia! Igen,úgy is finom lesz. Üdv:-) Vici

lumiere

Nagyon köszi! Mindenképpen kipróbálom majd :)

Hozzávalók

A tésztához

A kovászhoz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek