3 alapanyag, amivel bátran helyettesítheted a vajat sütésnél

Legyen szó arról, hogy épp nincs kéznél vaj, esetleg egy receptet szeretnél szándékosan vegánosítani, az alábbi 3 alapanyag szuperül megállja a helyét a vaj dublőreként. Jöhet a mai Napi Tipp?

A vaj szinte elkerülhetetlen alapanyag, ha süteményekről van szó, hiszen textúrát és tartást ad a finomságoknak, az ízről nem is beszélve. Van úgy azonban, hogy mást kell használni helyette. Akár elfogyott a vaj, akár tejmentesen készítenéd el az adott receptet, az alábbi 3 alapanyaggal ki tudod váltani a vajat anélkül, hogy nagyobb csorbát szenvedne az ízélmény.

3 alapanyag, amivel bátran helyettesítheted a vajat sütésnél

Olaj

A repce-, a napraforgó- és az olívaolaj lényegében zsír, ezáltal remekül helyettesíthetik a vajat sütés során. Ami hiányzik belőlük az ízükben, azt pótolják nedvességben. Ha teheted, és van még egy kevés vajad, akkor használd a vaj és az olaj fele-fele arányú keverékét, ezzel kapsz némi vajízt, ugyanakkor az olaj biztosítja a nedvességet. De ha teljesen ki kell cserélned a vajat olajra, használj 7/8 csésze olajat minden egyes csésze vaj helyett.

Kivételt képez ez alól a szabály alól a kókuszolaj. A vajhoz hasonlóan a kókuszolaj is puha és rugalmas szobahőmérsékleten, és remek állagúra olvad. Sokan szeretik a kókuszolajat sütéshez használni könnyű, édes íze miatt, ami ideálissá teszi, hogy 1:1 arányban beugorjon a szerepre a vaj helyett.

A kókuszolaj valamivel több zsírt és kevesebb vizet tartalmaz, mint a vaj, ezért annak érdekében, hogy megelőzd a sütemények kiszáradását, a muffinok és kenyerek esetében a szükséges folyadék mennyiségét emeld meg néhány evőkanállal.

Ami a darabos tésztát igénylő finomságoknál (például a kekszek és a pitetészták), győződj meg róla, hogy a kókuszolaj nagyon hideg, mielőtt összekevered a többi hozzávalóval, és hagyj a tésztának több időt lehűlni sütés előtt, hogy biztos azt a puha, de ropogós állagot kapd, amire vágysz.

Almaszósz

Míg az almaszósz a legelterjedtebb, valójában bármilyen gyümölcspüré (pl. banán, avokádó, vagy épp a bébiételek) alkalmas lehet a vaj helyettesítésére. (De a cukor és tojás helyett is használhatod az almaszószt sütésnél.) A gyümölcspürék a legjobbak sütéshez, ha vajjal együtt használják. Cseréld le a süteményekben a vaj felét sima gyümölcspürére, hogy a legjobb ízt, nedvességet és állagot kapd.

Almaszószos sütit?

Ha viszont teljesen el szeretnéd hagyni a vajat, akkor 1:1 arányban helyettesítsd be vele a receptben szereplő vajmennyiséget.

Azonban hanyagold ezt a megoldást, ha olyan dolgot sütsz, ahol a ropogósság a lényeg, például különböző omlós süteményeknél. Fontos, hogy a sima, nem édesített almaszószt, vagy banán-, esetleg édesburgonyapürét használd ilyen esetekben.

Joghurt

Ha a vaj el is fogyott, de azért akad egy natúr joghurt a hűtőszekrényedben, akkor a helyzet meg van mentve! A joghurt zsírban és ízben gazdag, de több nedvességtartalma is van, mint a vajnak, ezért némi odafigyeléssel kell használni. Azokban a receptekben érdemes a vajat joghurtra cserélni, amelyek kevesebb, mint egy csésze vajat írnak elő. Ne feledd, teljesen natúr, cukrozatlan joghurtot használj ilyenkor! A görög joghurt is használható vajhelyettesítőként, bár sűrűbb állagú kenyereket és muffinokat eredményez.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg velünk az alapokat:

Címlapról ajánljuk

Ha kivagy a pontytól karácsonykor, ezeket a halakat edd

Míg Nyugat-Európában a legritkább esetben esznek pontyot, itthon az egyik legelterjedtebb halféle, sokan ha év közben nem is, karácsonykor készítenek valamilyen pontyból készült ételt, legyen az halászlé, rántott hal vagy épp paprikásan elkészített finomság. De ha nem szeretjük, nem muszáj pontyból készíteni ezeket a finomságokat, sok más édesvízi és tengeri halféle kerülhet az asztalra ünnepkor.

Szekeres Dóra

További cikkek