Így állapítsd meg, hogy jó-e még a lejárt joghurt

Azt már tudjuk, hogy a termékeken jelölt lejárati idő nem feltétlenül fedi a valóságot – de akkor meddig érdemes fogyasztani például a joghurtot?

Tuti, hogy az a legbiztosabb módszer arra, hogy megnézzük, jó-e még a joghurt a hűtőben, ha belenyalunk? Egyrészt ez nem mindig kellemes élmény, másrészt nem is a legcélravezetőbb, mert a joghurt nem feltétlenül akkor kezd el romlani, amikor már savanyú.

Így állapítsd meg, hogy jó-e még a lejárt joghurt

Általában elmondható, hogy a joghurt a lejárati dátuma után két hétig is jó lehet. A joghurt dobozán olvasható dátum ugyanis legtöbb esetben nem lejárati dátum, hanem arra vonatkozik, hogy meddig vállal a gyártó felelősséget a felhasználásért. Ha hűtőben tartod, nem feltétlenül kell kidobni – az alábbiak alapján tudod ellenőrizni, jó-e még.

A szaga

A tejhez hasonlóan a joghurtnál is gyorsan ellenőrizheti az ember szag alapján, hogy jó-e még, vagy már megromlott. Ha a joghurt túl savanyú vagy avas szagú, a legjobb, ha megszabadulsz tőle.

Ügyelj arra, hogy bizonyos joghurtfajták, különösen a natúr joghurt, alapból is enyhén erősebb illatú lehet.

Ha nem vagy biztos abban, hogy a joghurt rendben van-e, a legjobb, ha a biztonságos megoldást választod, és kidobod.

Az állaga

Egy másik módszer annak megítélésére, hogy a joghurt megromlott-e, ha megvizsgálod az állagát. A joghurtnak simának és krémesnek kell lennie, ezért, ha azt veszed észre, hogy darabos, inkább túróra hasonlít, vagy folyadék gyűlik a tetején, jó eséllyel megromlott.

Jó, de mennyi folyadék?

Az, ha a hűtőben hagyott joghurtnak némi lé van a tetején, még akár normális is lehet. Lehet, hogy azt gondolnád, vízről van szó, de valójában az savó, a tej természetes mellékterméke. Normális, ha tejsavó jelenik meg, főleg, ha először nyitod ki a joghurtot. A túl sok folyadék azonban egyértelműen azt mutatja, hogy a joghurt már megromlott.

Forrásunk volt.


Még több információ a témában:

Címlapról ajánljuk

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Lakos Benedek

További cikkek

Nem tart karácsonyi vásárt a főváros 2022-ben

Nem üzleti ok, hanem az V. kerület döntése miatt nem rendezi meg a főváros nonprofit cége a Vörösmarty téri vásárt. Ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz egyáltalán vásár a budapesti főtéren, csak a főváros szervezésében nem.