7+1 tipp, hogy jól használd az olívaolajat!

Mindent olívaolajjal főzni ma már sikknek számít. De ismerjük egyáltalán az olívaolajat? Hogyan hozhatjuk ki belőle a legjobbat, és hogy kerüljük el, hogy átverjenek minket?

Az olívaolaj pár éve lett nagyon divatos - ma már sokan használják a mindennapokban is. Mivel azonban a jó olívaolaj nem olcsó mulatság, itt van pár tipp, hogy jól használjátok, illetve hogy ne adjatok ki fölöslegesen pénzt rossz minőségre.

1. Csak extra szűz olívaolajat válassz!

A szűz és a sima olívaolaj jó eséllyel nem más, mint újrafinomított növényi olaj - például napraforgó vagy repce. Amelyekkel nincs semmi baj, hiszen használjuk őket is a főzéshez, de miért fizetnénk az olívaolaj árát értük? Maga az extra szűz jelző egyébként még nem garancia a sikerre, de talán a legnagyobb átverést kiküszöbölhetjük vele.

2. Ismerkedj a címkével

A címkét mindig olvasd el vásárlás előtt. Egyrészt, hogy tisztában légy vele, meddig használhatod az olajat, másrészt, hogy megtudd, honnan jött. Az, hogy olasz, spanyol görög vagy éppen francia még semmit nem mond - keresd a szüretelés pontos helyét. A nagy cégeknél lényegesen könnyebb gyenge minőségű termékbe belefutni - ők gyakran csak felvásárolják az olajbogyókat, majd a sajtolás helyén összekeverik a sokszor egymástól 100-200 km távolságra lévő ültetvények bogyóit. Ilyen esetben nem kerül fel a szüretelési hely a címkére. Ha az ültetvényen szüret után azonnal elkezdték feldolgozni - ami az olívaolaj esetében a legideálisabb - , rajta lesz a pontos hely!

3. Ne vegyél átlátszó üveget!

Akármilyen csinos vagy kedvező árú, a jó olívaolajat nem szabad átlátszó vagy világos üvegben tartani. Az olívaolajnak a tartós fény nagy ellensége - sokkal hamarabb elveszti a zamatát és az ízét, ha fény éri. Külföldön, de már itthon is kapható jó minőségű olívaolaj kimérve. Ha műanyag palackban mérik ki, annyi baj legyen - de hazaérve azonnal öntsük át sötét színűbe az egészet!

4. Az "első sajtolás" szó a palackon szemfényvesztés

Bár a legtöbb üvegen rajta van, ez nem más, mint terelés. A szabályok szerint ugyanis a extra szűz olívaolajnak első sajtolásból kell származnia. Így az első sajtolásból (angolulfirst pressed) jelző az olajos üvegen olyan, mintha a chilikrémre ráírnának, hogy chiliből van. Hát még jó hogy!

5. Az olívaolaj nem olyan, mint a bor - az évek nem használnak neki

Az üvegen rajta kéne legyen, hogy az olívaolaj eltarthatósága 18 hónap. Maximum, de nem érdemes rá annyit várni. Az olívaolaj minden nappal veszít az ízéből és zamatából - ne tartogasd. Ha nem használod minden nap, inkább vegyél kisebb kiszerelést, vagy osztozz rajta a szomszéddal, anyukáddal vagy a tesóddal. Ha teheted, válaszd a legfrissebbet! Miért fizess többet, ha nem élvezed a lényegét?

Fokhagymás-petrezselymes garnéla recept
6. A fény és a hő nagy ellenség

Még ha sötét palackban is van az olajod, tartsd sötét, száraz, hűvös helyen. Véletlenül se legyen a tűzhely vagy más hőforrás közelében, vagy a konyhapulton, mert ezek a tényezők is felgyorsítják az aromavesztés idejét.

7. Használd gyakran, de élvezd az ízét!

Az előbbi okok miatt használd el az olajod minél hamarabb! Te tudod, hogy mennyit fogyaszt a háztartásod, vagy mennyit engedhetsz meg magadnak anyagilag. Jó minőségű, illatos, zamatos olívaolajban rántani vétek, hiszen a lényeg vész el - arra vannak olcsóbb olajok is. Tedd salátára, sült zöldségre, pirítósra - használd olyan egyszerű ételekhez, amelynek ez a zöldes csoda a koronája lesz. Ha főzöl vele, csak kis lángon, kevés ideig hagyd "magában" - különben fölösleges kifizetni az árát.

+1 Találj egy jó viszonteladót!

A jó fodrász, jó autószerelő, jó hentes fontos - vedd az olívaolajat is profitól! Ha találsz egy kis boltot vagy forgalmazót, akiben eddig nem csalódtál, tartsd meg! Ha még nem, keress egyet - az olívaolaj nem a legolcsóbb konyhai alapanyag, a pénzedért követeld meg a minőséget, és ne támogass kóklereket. A mi kedvencünk, "Igaziolívás" Guszti például országszerte megtalálható.

(via food&wine)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek