Mivel helyettesítsd az olívaolajat az ételeidben? Eláruljuk!

Nincs kéznél olívaolaj? Semmi pánik, más alapanyagokkal is lehet helyettesíteni, csak nem mindegy, mire melyiket használod.

Az olívaolaj a leghíresebb, és talán mondhatjuk, hogy a legmenőbb olaj, pedig rengeteg különböző ízű és füstpontú olaj létezik még rajta kívül. Ha épp kiürült az olívaolajos üveged, vagy tágítanád a horizontod, és kipróbálnál valami mást, akkor az alábbi módokon tudod helyettesíteni az ételekben az olívaolajat!

Melyik ételhez melyik a legjobb olívaolaj-helyettesítő? Eláruljuk!

A legjobb olívaolaj-helyettesítők, ha csak megöntöznéd az ételt

Először is, nézzük, mivel lehet helyettesíteni az extra szűz olívaolajat. Ez egy finomítatlan termék, alacsony füstponttal, ami azt jelenti, hogy gyorsan megég, és melegítés nélkül a legízletesebb.

Ha csepegtetnél egy kicsit pirítósra, salátára, levesre stb., akkor az alábbiakat érdemes használni: valamilyen dióféléből (dió vagy mogyoró) készült olaj, mivel ezeknek is karakteres, erős íze van, amit melegítés nélkül is lehet élvezni.

Bruscettára is kiválóak, de próbáld ki a dióolajat pestóban, az is mennyei eredményt fog hozni. Még az is előfordulhat, hogy később már szándékosan nem az extra szűz olívaolajat fogod használni ezeknél az ételeknél!

Emellett a magolajok is jó választásnak bizonyulnak ebben az esetben, főleg, ha a pirított változatból készült az olaj. Az őszi-téli hónapokban például a tökmagolaj különösen jó választás a csöpögtetéshez – meg egyébként az év bármely szakában.

A legjobb olívaolaj-helyettesítők salátaöntetekhez, pácokhoz és szószokhoz

Az extra szűz olívaolaj erős ízprofiljának köszönhetően számtalan salátaöntet és mártás receptjében ott figyel. Azonban egy túl markáns ízű olaj elbillentheti a súlypontokat egy öntet vagy szósz esetében, így érdemes körültekintően választani.

Az alábbi ökölszabályt ajánlott követni, amikor öntetet vagy mártást állítasz össze: ha azt szeretnéd, hogy az olaj textúrát és szerkezetet adjon az öntetnek, válassz a semleges ízűek közül, például a szőlőmagolajat. Ha azt szeretnéd, hogy az olaj legyen a sztár, akkor pedig karakteresebb ízűt válassz, esetleg pirítottat, például földimogyoró-olajat, de a fent említettek is játszanak ebben az esetben.

A szőlőmagolaj íztelen, szagtalan és megfizethető, ezért az éttermek konyháinak kedvence. Szinte mindenhez használhatod, a nagy adag salátaöntetektől és pácokig, akár még sauté-hoz is.

Az egyetlen hely, ahol nem jeleskedik, az a mártogatós, szóval szőlőmagolajba inkább ne tunkold a pirítósodat.

A földimogyoró-olajnak határozott illata és jellegzetes íze van. Bár senkit nem fog megtéveszteni azzal, hogy extra szűz olívaolajnak próbálja álcázni magát, de ez a diós ízű olaj kiváló a merész ízprofilokkal rendelkező szószokban és pácokban. Magas, 232°C-os füstpontja van, így okos választás a bő olajban történő sütéshez.

A legjobb olívaolaj-helyettesítők sütéshez, főzéshez

Az extra szűz változat ugyan nem ajánlott főzéshez és sütéshez – a füstpontja 176°C - , de a sima változatot nyugodtan bevethetjük. Érdemes mindig átgondolni, hogy milyen hőmérsékleten fogod használni az olajat, és annak tükrében dönteni, hogy melyiket választod.

A valóban lenyűgöző, 270°C füstponttal rendelkező finomított avokádóolajat az avokádó magjából állítják elő. Az olívaolajhoz hasonlóan nagy arányban tartalmaz barátságos, egyszeresen telítetlen zsírokat.

Ezen kívül az avokádóolaj vajas és gazdag ízű, ami az olívaolaj egyik legjobb helyettesítőjévé teszi.

A különböző növényi olajok általában íztelenek, szagtalanok, tehát elég semlegesek, viszont magas a füstpontjuk, így bátran használhatod olyan ételeknél, amelyeket magas hőfokon kell elkészíteni.

Gazdag, gyümölcsös ízt adnál a rántáshoz, curry-hez vagy a sauté-hoz? Próbáld ki a kókuszolajat. Nem tudsz választani a sok lehetőség közül, melyik a legjobb? Ne feledd: a finomítatlan kókuszolaj erősebb kókuszízű, és alacsonyabb füstponttal rendelkezik. A finomított kókuszolaj enyhébb és magasabb hőfokig melegíthető. Az olívaolajjal ellentétben ez a zsír szobahőmérsékleten szilárd. Ha mediterrán ízekre vágysz, akkor válassz mást, a kókusz inkább az afrikai, délkelet-ázsiai és csendes-óceáni eredetű receptekben működik a legjobban.

A vaj magas hőmérsékleten megég, de fokozatosan hevítve hasonlóan gazdag, édes ízt ad a sült zöldségeknek vagy a főtt gabonáknak, mint az olívaolaj. Természetesen az első kategóriában is megállja a helyét, hiszen a bruscetta vajban mártogatása sem utolsó élmény!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg velünk az alapokat:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?