A reszelt sajt nem tesz jót a pizzádnak, mondjuk, miért

A pizzasütés nem a legbonyolultabb konyhai feladat, persze ez nem jelenti azt, hogy jó pizzát sütni könnyű lenne. Az igazán finom lepényhez kell egy-két trükk, a mai Napi Tipp ezek közül hoz el egy újat.

Pizzasütés: egy olyan folyamat, amit már otthon is egészen jól tudunk imitálni (a klasszikus, kemencés módszert mármint), ha megtanultunk hozzá olyan apró kis furfangokat, amelyek a szerény sütőnket hirtelen pizzakemencévé alakítják át. De persze nemcsak maga a pizzasütés, hanem az előkészítő feladatok során is tehetünk azért, hogy sokkal finomabb szeleteket kapjunk a végén. Lássunk például pár jótanácsot a sajthoz!

A reszelt sajt nem tesz jót a pizzádnak, mondjuk, miért

Milyen sajt való a pizzára?

Először is nézzük meg, hogy ugyan milyen sajtot lenne illendő használni a pizzához. Sajnos azáltal, hogy a pizza szinte nemzetközi fogás lett és belépett a kényelmi gyorsételek körébe, már nincsen nagyon behatárolva, hogy mi is kerülhet a tésztára.

Legalábbis a gyakorlatban nincs: az elmélet (és a józan ész) továbbra is azt diktálja nekünk, hogy maradjunk a tradicionálisabb feltéteknél.

Hiszen nem véletlen, hogy az eredeti olasz pizzák nagyrészt végtelenül egyszerűek voltak, végtelenül egyszerű alapanyagokkal. Ez ugyanis mind a végső termék minőségéhez adott hozzá. Tudjuk: nem a mennyiség, hanem a minőség...

Egyszerű kovászos pizza

Flórával egy ideje szorgosan nevelgetjük kovászainkat, de eddig egy sikertelen kenyérsütési kísérletet leszámítva még nem készítettem a kovászból semmit. A status quo-n ...

Szalámis-pepperonis pizza

Házilag pizzát készíteni egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek sokan hiszik. Kicsit ugyan időigényes, de a végeredmény egészen biztosan kárpótolni fog a befektetett ...

Jamie Oliver pizzája

Jamie szerint a pizza nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik. Nincs szükség rá, hogy túl sok mindennel megpakoljuk, mert akkor lesz a legfinomabb, ha kevés, de jó minőségű ...

A legtöbb klasszikus olasz pizzán mozzarella található sajt gyanánt, ebből is a friss, gombócos fajta és nem a szilárdabb, reszelhető fajta. És itt kanyarodunk rá a cikk lényegére: miért ne reszeljünk sajtot a pizzára?

A reszelt sajt hátrányai

A mozzarella alapvetően egy friss sajt, aminek éppen ezért magasabb a nedvességtartalma, mint az öregebb fajtáknak. Lágyabb is, így valószínűleg nem szívesen esnénk neki egy reszelővel. Tehát a mozzarellát szépen szálakra, cafatokra tépkedjük, így kerülhet a lepény tetejére. Nem fogja elfoglalni magának az egész felületet.

Ezzel szemben, ha valamilyen más, idősebb, érlelt, zsíros sajtot használunk, azt csak reszelt formában tudjuk elhelyezni a paradicsomszószon. Még akkor is, ha csak moderált mennyiségben használjuk, ez a sajttakaró össze fog olvadni, és egy zsíros réteget képez, ami nehezebben engedi át a hőt.

Ezért tapasztalhattuk néha-néha, hogy a sok sajt alatt mintha nyers lenne a tészta, és sületlenek lennének a feltétek.

A megoldás

A fenti kellemetlen helyzetet elkerülendő:

  • használjuk mozzarellát vagy más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező friss sajtot
  • a mozzarellát tépkedjük szálakra, hogy ne fedje el a pizza teljes felületét
  • ha mégis szeretnénk valamilyen más sajtot szerepeltetni a lepényen, használjunk keménysajtokat, és reszeljünk belőlük egy leheletnyit a pizza tetejére
  • kerüljük a félkemény, zsíros sajtokat (trappista, edami, gouda, cheddar, stb.)

Csiperkegombás-rukkolás pizza

Ha még nem készítettünk otthon pizzatésztát, akkor kezdjük el. Olcsóbb, jobb, finomabb, és nem mellékesen tudjuk, miből készült. Jelen esetben erre pizzára feltétként póréhagymás ...

Tonhalas-spenótos pizza

Ha még nem készítettünk otthon pizzatésztát, akkor kezdjük el. Olcsóbb, jobb, finomabb, és nem mellékesen tudjuk, miből készült. Jelen esetben, erre a pizzára, feltétként fokhagymás ...

Margherita pizza

Paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom - ez a szentháromság a Pizza Margherita, az olaszok pizzáinak egyik legalapvetőbbike.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az okos házi praktikákat is lesd el:

Legújabb receptek

Gesztenyekrémes keksztekercs

Keksztekercs, kókusztekercs, kókuszgolyó - mind hasonló téma, mégis mindegyik egy kicsit más. Most a keksztekercs gesztenyekrémmel és kókusszal elegyedik. Mi ezt a kombót is imádjuk.:) ...

Turbolyás varenyiki

A varenyiki nagy kedvencem. Darált hússal, húsos szalonnás burgonyával szoktam tölteni. Most a kapor helyett a saját kertemből való turbolyával készítettem el, nem utoljára. Keverhető a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...