A reszelt sajt nem tesz jót a pizzádnak, mondjuk, miért

A pizzasütés nem a legbonyolultabb konyhai feladat, persze ez nem jelenti azt, hogy jó pizzát sütni könnyű lenne. Az igazán finom lepényhez kell egy-két trükk, a mai Napi Tipp ezek közül hoz el egy újat.

Pizzasütés: egy olyan folyamat, amit már otthon is egészen jól tudunk imitálni (a klasszikus, kemencés módszert mármint), ha megtanultunk hozzá olyan apró kis furfangokat, amelyek a szerény sütőnket hirtelen pizzakemencévé alakítják át. De persze nemcsak maga a pizzasütés, hanem az előkészítő feladatok során is tehetünk azért, hogy sokkal finomabb szeleteket kapjunk a végén. Lássunk például pár jótanácsot a sajthoz!

A reszelt sajt nem tesz jót a pizzádnak, mondjuk, miért

Milyen sajt való a pizzára?

Először is nézzük meg, hogy ugyan milyen sajtot lenne illendő használni a pizzához. Sajnos azáltal, hogy a pizza szinte nemzetközi fogás lett és belépett a kényelmi gyorsételek körébe, már nincsen nagyon behatárolva, hogy mi is kerülhet a tésztára.

Legalábbis a gyakorlatban nincs: az elmélet (és a józan ész) továbbra is azt diktálja nekünk, hogy maradjunk a tradicionálisabb feltéteknél.

Hiszen nem véletlen, hogy az eredeti olasz pizzák nagyrészt végtelenül egyszerűek voltak, végtelenül egyszerű alapanyagokkal. Ez ugyanis mind a végső termék minőségéhez adott hozzá. Tudjuk: nem a mennyiség, hanem a minőség...

A legtöbb klasszikus olasz pizzán mozzarella található sajt gyanánt, ebből is a friss, gombócos fajta és nem a szilárdabb, reszelhető fajta. És itt kanyarodunk rá a cikk lényegére: miért ne reszeljünk sajtot a pizzára?

A reszelt sajt hátrányai

A mozzarella alapvetően egy friss sajt, aminek éppen ezért magasabb a nedvességtartalma, mint az öregebb fajtáknak. Lágyabb is, így valószínűleg nem szívesen esnénk neki egy reszelővel. Tehát a mozzarellát szépen szálakra, cafatokra tépkedjük, így kerülhet a lepény tetejére. Nem fogja elfoglalni magának az egész felületet.

Ezzel szemben, ha valamilyen más, idősebb, érlelt, zsíros sajtot használunk, azt csak reszelt formában tudjuk elhelyezni a paradicsomszószon. Még akkor is, ha csak moderált mennyiségben használjuk, ez a sajttakaró össze fog olvadni, és egy zsíros réteget képez, ami nehezebben engedi át a hőt.

Ezért tapasztalhattuk néha-néha, hogy a sok sajt alatt mintha nyers lenne a tészta, és sületlenek lennének a feltétek.

A megoldás

A fenti kellemetlen helyzetet elkerülendő:

  • használjuk mozzarellát vagy más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező friss sajtot
  • a mozzarellát tépkedjük szálakra, hogy ne fedje el a pizza teljes felületét
  • ha mégis szeretnénk valamilyen más sajtot szerepeltetni a lepényen, használjunk keménysajtokat, és reszeljünk belőlük egy leheletnyit a pizza tetejére
  • kerüljük a félkemény, zsíros sajtokat (trappista, edami, gouda, cheddar, stb.)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az okos házi praktikákat is lesd el:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...