2 hozzávaló, amitől tökéletes lesz a paradicsomszószod

Paradicsomos tésztát gyakran készítünk, és minden konyhának megvan a maga csodareceptje, azonban mégis van 2 hozzávaló, amit mindenkinek használnia kéne. A Napi Tipp elárulja, mik ezek.

Egy tökéletes paradicsomszósznak vannak bizonyos tulajdonságai, amelyek tényleg istenivé és utánozhatatlanná teszik. Ha már készítettünk párszor ilyen szószt, ismerhetjük a trükköket és tippeket, sőt, saját tárházzal is rendelkezhetünk belőlük. Persze új dolgokat sosem ár tanulni, nézzük, mi az a két dolog, ami tényleg, de tényleg fantasztikussá teszi a paradicsomszószt.

2 hozzávaló, amitől tökéletes lesz a paradicsomszószod

Az ízeket kihozó

A paradicsom alapvetően egy savas alapanyag, és míg rengeteg ízvonal megjelenik benne (édes, savanyú, umami), mégis a fanyar a leghangsúlyosabb. Felmerülhet hát akkor a jogos kérdés, hogy miért kéne tovább savanyítani a paradicsomszószt?

Mert az egyik hozzávaló, amivel finomabbá tehetjük a szószt, az nem más, mint az ecet.

Persze van különbség savanyú és savanyú között: az ecet is másra képes, mint a paradicsom. Amikor tésztaszószt főzünk, adjunk 1-2 teáskanál balzsamecetet a fazékba, mert ez szinte „kinyitja” az aromákat. Mivel erőteljesebben savanyú, beindítja a nyálelválasztás, ennek hatására intenzívebbnek érezzük majd a szósz ízeit.

Az egyensúlyt teremtő

Viszont miután ilyen módon savanykásabbá tettük a szószt, valamennyire ellensúlyoznunk kell ezt. Hiszen mégsem azt akarjuk, hogy savanyú ízű paradicsomszósz kerüljön a spagettire, nem? Ezért szórjunk pár csipet cukrot is a szószhoz.

Szintén felmerülhet a kérdés, hogy ugyan miért savanyítsunk el egy szószt csak azért, hogy utána visszaédesítsük?

Nos, ez nem teljesen így van, hiszen ezek a hozzávalók mind hozzáadnak a szószhoz. Ugyan egymás ellen dolgoznak, mégsem oltják ki egymást, hanem együtt sokkal ízletesebbé és harmonikusabbá teszik a paradicsomszószt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai trükköt leshetsz el innen:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...