Mozzarella vagy burrata? Most elmondjuk, mi a különbség

Mindkettő, sajt, fehér, nagy gömbszerű formával. Első pillantásra egyformának tűnnek, pedig a mozzarella és a burrata között vannak különbségek!

Mozzarella vagy burrata? Hát nem ugyanaz? Nem bizony! Ugyan mindkettő egy félpuha olasz sajt, de van némi eltérés közöttük. Most elmondjuk, mi a különbség a kettő között, és hogy mit érdemes tudnod róluk!  

Mozzarella vagy burrata? Most elmondjuk, mi a különbség

Unokatestvérek, nem testvérek

A friss mozzarella sajt tehén- vagy bivalytejből készül, kemény, de rugalmas állaggal. Szeletelheted (sőt, egy egyszerű tippel reszelni is lehet), miközben megtartja a formáját. A burrata sajt egy mozzarella, amelyet vékony tasakban formálnak meg, majd töltenek meg puha, szálas túróval és stracciatellának nevezett tejszínnel (ez nem ugyanaz, mint a fagylalt).

A burrata sokkal lágyabb és krémesebb, mint a mozzarella, gazdagabb textúrával (hiszen kívül egy szilárd réteg veszi körbe, míg belül krémes, kenhető).

Mi a friss mozzarella?

A friss mozzarella egyfajta túró vagy pasta filata sajt, amely Dél-Olaszországból származik. Készíthető tehéntejjel, ami elterjedtebb és könnyebben beszerezhető, vagy bivalytejjel (mozzarella di bufala), ami drágább, és kevesebb helyen kapható. Finom, tejes ízű és rugalmas állagú. Ez egy friss, félpuha sajt. Sok sajtfajtával ellentétben nem érlelik, hanem az elkészítése után frissen fogyasztják.

Hogyan tárold a friss mozzarellát?

A friss mozzarella nedvességtartalma magas, ezért a legjobb, ha az elkészítése után azonnal tányérra kerül. Egyébként a boltokban sós lében áztatva kapható, így, ha már felbontottad a csomagot, akkor a hűtőben mindenképp ebben tárold utána. Ha salátában vagy önmagában előételként szolgálod fel, akkor előtte 30 perccel tedd ki a pultra, hogy a legjobb formájában kóstolhasd meg a sajtot.

Mi az a burrata?

A burrata jelentése „vajas”, az elnevezés így rögtön egy kis betekintést nyújt a gazdag ízébe. Ez egy friss olasz sajt Olaszország Puglia régiójából. Első pillantásra friss mozzarellagolyónak álcázza magát, de a burrata igazi varázsa – és ami megkülönbözteti – az, ami a belsejében található. A burrata páncélját, azaz a külső tömör rétegét friss mozzarellából készítik, ami vékony, üreges tasakot formál. Ebben kerül a szálas túró és friss tejszín. Tejes, vajas íze van, amely gazdag anélkül, hogy túlságosan tömény lenne.

Nem kapni burratát minden szupermarketben, ezért érdemes sajtboltokat, delikát üzleteket felkeresni érte!

A burratát általában szobahőmérsékleten szolgálják fel, és mivel friss, a legjobb a vásárlást követő 48 órán belül elfogyasztani. Ezt követően már túljártnak számít (annak ellenére, hogy még mindig tökéletesen ehető).

Helyettesíthető a mozzarella burrátával?

Mind a friss mozzarella, mind a burrata egy finom, friss sajt, így számít egyáltalán, hogy melyiket használod egy ételben? Igen! Ha azt tervezed, hogy megolvasztod a sajtot egy sült ételhez, például pizzához akarod felhasználni, a friss mozzarella jobb választás, mert olcsóbb, mint a burrata, és az olvasztott burrata elveszti jellegzetes ízét és kontrasztos textúráját ennek hatására.

Tartogasd a burrátát akkorra, amikor frissen, magában ennéd, és élvezd a gazdag, krémes belsejét. Nyersen, salátán vagy ropogós kenyérdarabokkal, kevés fűszerrel és egy csepp olívaolajjal a legjobb étek!

Forrásunk volt.


Még több tipp és trükk itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.