Kiszámoltuk, megéri-e házi tésztát (pizza, leveles, rétes) csinálni

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthon alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Gyors kényelmi megoldás lehet az olyan bolti tészták vásárlása, amiből aztán pizzát, rétest és leveles finomságokat süthetünk. Házilag ezek sokszor munkaintenzívek, kell velük rendesen dolgozni, és a hozzájuk szükséges alapanyagok is fel tudják tornászni a költségeket. De mégis mennyire kerül többe a különböző házi tészták elkészítése? Nem mindenhol egyértelmű a válasz, mert nemcsak az árakat, hanem a belefeccölt energiát is figyelembe kell venni: nézzük, melyik házi tészta olcsóbb, mint a bolti!

Kiszámoltuk, megéri-e házi tésztát (pizza, leveles, rétes) csinálni

Leveles tészta: jó is lenne

A leveles tészta nagy kedvenc: rengeteg sós és édes péksüteményt és falatkák készíthetünk vele. De milyen áron? Sajnos, nem elég, hogy a házi leveles tészta majdnem háromszor annyiba kerül, mint a bolti, de a munka is legalább ennyivel több vele.

Termék Átlagár 
Leveles tészta (1 kg)                                  1 123,00 Ft
Finomliszt (1 kg)                                      211,00 Ft
Vaj (1 kg)                                  5 900,00 Ft
Házi leveles tészta (1 kg)                                  3 200,00 Ft
Forrás: saját kutatás, KSH

A folytonos hajtogatás, forgatás és várakozás bizony a pénztárcán túl az ember türelmét is megterheli.

Az alapanyagok közül pedig nyilván a vaj dobja meg leginkább a számlát: és ugyan használhatnánk helyette margarint, de akkor ugyan mi értelme lenne az egésznek? A tészta ugyanis a vaj kellemes ízétől lesz az igazi. Ússzuk meg a sok macerát, vegyünk inkább bolti tésztát!

Pizzatészta: miért vennénk?

Ugyan sok boltban kapható az előre elkészített, friss pizzatészta, ez még nem jelenti azt, hogy érdemes megvenni. A pizza alapját adó tészta végtelen egyszerűen elkészíthető otthon is, ráadásul sokkal olcsóbban.

Termék Átlagár 
Pizzatészta (1 kg)                                      2020,50 Ft
Finomliszt (1 kg)                                      211,00 Ft
Élesztő (1 kg)                                  1 608,00 Ft
Napraforgó étolaj (1 l)                                      729,00 Ft
Házi pizzatészta (1 kg)                                      320,00 Ft
Forrás: saját kutatás, KSH

Ha a kényelmi faktor nem fontos számunkra, akkor bátran lássunk neki a házi pizzatésztának: ugyanis csak élesztő, víz, liszt és olaj kell hozzá. Na, meg egy kis muszkli. De ezen kívül tényleg nem szenvedős folyamat: és valószínűleg a sütőben is jobban viselkedik majd a házi, mint a bolti.

Réteslap: időhúzás (szó szerint)

Ugyan nincsen jobb a házilag húzott rétestésztánál, sajnos nem biztos, hogy mindig megéri az elkészítése. Szép folyamat, és az emberben feltörhetnek közben a régi nagymamás emlékek, de ez sajnos még nem ad jogosultságot egy hosszú-hosszú folyamathoz.

Termék Átlagár 
Rétestészta (1 kg)                                  1 674,18 Ft
Rétesliszt (1 kg)                                      440,00 Ft
Zsír (1 kg)                                  1 446,00 Ft
Tojás (1 db)                                        65,80 Ft
Ecet (1 l)                                      245,50 Ft
Házi rétestészta (1 kg)                                      750,00 Ft
Forrás: saját kutatás, KSH

Önmagában nem lenne költséges a házi rétestészta összehozása: nagyjából feleannyiba kerül. Azonban, ha belevágunk a projektbe, számítsunk rá, hogy lesz vele dolog.

A bolti termékek átlagárai egy hozzávetőleges számítás eredményei, amelyet az interneten megtalálható adatok alapján végeztünk. Ez minden esetben a legolcsóbb (éppen nem leárazott) termék árát veszi alapul. A valós átlagárhoz képest (mivel ez nem egy nyilvános adat) eltérések előfordulhatnak. Az alapanyagok átlagárára vonatkozó adatok a KSH statisztikáiból, illetve az Árukereső weboldal egyes adataiból származnak. Ez utóbbiak is hozzávetőleges számok, csupán a szemléltetést segítik. A valós költségek eltérőek lehetnek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.