5 módszer, amivel tejtermék nélkül sűríthetsz levest

Napi Tippünkben mutatunk 5 módszert, amivel tejtermék használata nélkül tudod sűrűbbé és gazdagabb textúrájúvá tenni a levesed!

Levesszezon van, és bár imádjuk a könnyű, folyós leveseket, a hideg időben nincs is jobb, mint egy gazdagon teli, melengető tál krémes leves. Nemrég elárultuk, hogyan tudsz ínycsiklandóan krémes levest készíteni majonéz segítségével, most pedig újabb 5 gyors és egyszerű módot hoztunk arra, hogy miként tudod besűríteni a levest pillanatok alatt, tejtermék felhasználása nélkül.

5 módszer, amivel tejtermék nélkül sűríthetsz levest

1. Adj pürésített zöldségeket szinte bármilyen leveshez

Kiváló módja a levesek sűrítésének (és a plusz tápanyagbevitelnek), ha pürésített zöldségeket adsz a levesedhez. Különösen alkalmasak erre a célra a magas keményítő- és alacsonyabb rosttartalmúak. Sőt, akár maradék zöldségeket is felhasználhatsz, vagy a levesben amúgy is megtalálható fajtákat egy plusz formában is belecsempészheted az ételbe az összetettebb ízélményért.

Például, ha csirkelevest készítesz, a zeller, a sárgarépa és a hagyma turmixolása segíthet a folyékony levest kicsit sűrűbbé tenni.

2. Keverj bele némi instant burgonyapürét

Jó-jó, nem feltétlenül a legelegánsabb megoldás, de a burgonyapürépor a gazdag és krémes levesek készítésének titkos fegyvere, amit érdemes ismerned. Mindössze pár evőkanál dehidratált burgonyapüré tökéletes keményítőtartalmú összetevőként működik a levesek sűrítéséhez, mindezt úgy, hogy közben „házias burgonyaízt"’ ad hozzájuk.

3. Ha kétség merül fel, nem lőhetsz mellé a kukoricakeményítővel

Messze a legegyszerűbb módja a leves besűrítésének, amely garantálja a szemcsementes eredményt, a kukoricakeményítő hozzáadása.

A kulcs az, hogy nem magában kell hozzáadni a keményítőt, hanem egy szuszpenziót kell készíteni belőle: két rész folyadékot (hideg vagy szobahőmérsékletű) és egy rész kukoricakeményítőt keverj össze, és ezt add a leveshez. Alaposan keverd össze a hozzávalókat úgy, hogy szemcsementes szuszpenziót kapj, majd apránként adagold a forrásban lévő leveshez.

4. Használd fel a maradék keményítőt

Van maradék fehér rizs vagy akár tészta (és persze krumplipüré) a hűtőben? Most eláruljuk, hogy a lehető legjobb levessűrítők épp ezek a maradék ételek. A leves elkészítésekor kanalazd ki a teljes folyadékmennyiség körülbelül nyolcadát, és főzd benne puhára a fent felsorolt maradékokat. Ha megpuhultak, egyszerűen turmixold le őket, végül pedig add hozzá a leveshez.

5. Használj turmixgépet az összetevők emulgeálásához

Valószínűleg nem mondunk újat, hogy a levesek sűrítéséhez messze a leghasznosabb eszköz a háztartásban a merülőmixer, hiszen kényelmes és könnyen kezelhető, és bármilyen leves tartalmát pikk-pakk besűrítheted vele.

Ettől függetlenül egy turmixgép is csodákra lehet képes.

Még néhány tipp a leves besűrítéséhez:

Liszttel vagy kukoricakeményítővel jobb sűríteni a levest?

Ha gazdag és krémes textúrát és finom ízt akarsz elérni, akkor különösen óvatosnak kell lenned, ha lisztet használsz erre a célra kukoricakeményítő helyett. A liszt sűrűbbé teszi a leveseket, és jobban megtartja a viszkozitást, ugyanakkor a liszt ízt is ad az ételhez, és néha előbb egy rántást is kell készíteni, ami bizony plusz munka. Ezért a biztosabb és egyszerűbb út a kukoricakeményítő, amivel sokkal könnyebb dolgozni, és nem változtatja meg a leves ízét sem, bár nem teszi olyan sűrűvé, mint a liszt.

A forralás segít besűríteni a levest?

Ha kukoricakeményítővel, liszttel vagy más keményítőtartalmú hozzávalókkal dolgozol, a keverék sűrítéséhez forralásra van szükség.

Körülbelül egy-két perc forralás után már látnod kell az eredményt – ha addigra nem sűrűsödik be tetszés szerint, akkor lehet, hogy több sűrítőanyagra lesz szükséged. Ne feledd, hogy a leves fűszerezését is módosítani kell, ha további hozzávalókat adsz hozzá. Ha nincs kéznél liszt vagy kukoricakeményítő, akkor pedig a tudomány (azaz a párolgás) segítségével tudod sűríteni a levest (a folyadék mennyiségének csökkentésével).

Besűrűsödik a leves, ahogy hűl?

Az olyan leves, amely tartalmaz valamennyi keményítőt, legyen az burgonya, rizs, tészta vagy hozzáadott sűrítőanyag, például kukoricakeményítő vagy liszt, biztosan besűrűsödik, miközben hűl. Ugyan nem lesz ez a sűrűsödés rendkívül látványos, de a keményítő, miután aktiválódott (felforrt), megtartja a viszkozitást, és még egy kicsit tovább sűrűsödik, ahogy hűl.

Mi a teendő, ha túl sűrű lett a leves?

Ha átestél a ló túloldalára, és túlságosan besűrűsödött a levesed, mindössze egy lehetőség áll rendelkezésedre: folyadékot kell hozzáadnod. Lehetőleg egy ízes folyadékot, például valamilyen alaplevet vagy húslevest használj. Ezek hiányában persze a víz is megteszi, de semmiképp se felejtsd le, hogy a sűrűség feloldásával ízeket is veszítesz, ezért fűszerezd vissza a levest (kóstolj!).

Annak érdekében, hogy ezt megelőzd, mindig kis lépésekben add hozzá a választott sűrítőanyagot a leveshez, és közben hagyj neki időt, hogy felforrjon és megfőjön. Ha szükséges, mindig lehet még hozzáadni.

Forrásunk volt.


Konyhai tippek, amelyeket végy elő a konyhában:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...