Ez hiányzik a levesedből, ha nem tudod eldönteni, elég ízes-e

Biztos mind ismerjük azt a helyzetet, amikor újra és újra megkóstoljuk a levest, még egyszer belekanalazunk, de csak azért sem tudjuk eldönteni, ugyan mi hiányozhat belőle. A probléma most megoldás(ok)ra lel, mégpedig az alábbi cikkben.

Egy gazdag, zöldségekkel, húsokkal, esetleg mindkettővel telepakolt, tejtermékkel dúsított, tésztával tartalmassá tett leves igen sok forrásból kaphatja az ízét. Pontosabban több elemből állhat össze az a végső aroma, ami az adott fogást meghatározza. Éppen ezért nehéz lehet felismerni egy ilyen ízkavalkádban, hogy ugyan mi hiányzik még a levesünkből. És míg természetesen nincs olyan válasz, ami minden helyzetre igaz, mégis vannak olyan általános ízek és hozzávalók, amelyek fel tudják tenni a rég keresett pontot a tökéletesíteni kívánt ételünk ’i’ betűjére. Nézzük, melyek ezek.

Ez hiányzik a levesedből, ha nem tudod eldönteni, elég ízes-e

Csak úgy elöljáróban: a listából nem véletlenül maradt ki a só, hanem egészen szándékosan. Ugyanis gyakran nem ez a fűszer az, amire szükségünk van, meglepően egy síkon képes tovább mozdítani az ételek ízét: egyszerűen sósabbá teszi őket. Ennél pedig oly sokszor komplexebb megoldás igényelt.

Citromlé

A savasságnak nagyobb ereje van, mint hinnénk. Minden, ami savanyú, beindítja a nyálelválasztást a szánkban, aminek hatására élénkebben érzünk minden ízt. Éppen ezért próbálkozhatunk néhány csepp citromlével a leveseinkben: húsosakban, zöldségesekben is egyaránt.

Egyedül a tejterméket tartalmazó fogások esetében legyünk óvatosak: a citrom képes kicsapni a felmelegített fehérjéket a tejben, tejszínben, tejfölben, joghurtban.

Joghurt

Hasonló elv mentén működik, mint a citrom: enyhébb savassága segíthet minket a tökéletesítésben. Ezt ráadásul olyan levesekben is bevethetjük, amelyek tejterméket tartalmaznak. Csak a hőkiegyenlítést ne feledjük: először keverjünk egy keveset a leves levéből a joghurthoz, majd úgy öntsük a fazékba. Működhet még akár krém-, ragu- és zöldséglevesekben – ha nem akarnánk az egészet bejoghurtozni, tegyünk csak egy kanállal a kitálalt adagokra.

Cukor

Az olyan levesek, amelyekben édes vonal is dolgozik, nem feltétlenül tartalmaznak cukrot. Az édességüket gyakran gyümölcsökből, zöldségekből (pl. paradicsom, sárgarépa, fehérrépa, stb.) kapják. Persze ezek az alapanyagok nem mindig tökéletesen érettek, így előfordulhat, hogy szükségük lesz némi plusz segítségre – hozzáadott cukor formájában. Persze abszolút nem kell sok: maximum 1 evőkanálnyit adjunk a fazékhoz.

Vaj

Krémleveseknél fordulhat elő, hogy míg az állaggal elégedettek vagyunk, mégis egy leheletnyi „valami” hiányzik ahhoz, hogy az étel tökéletes szintekre emelkedjen. Ezt a legtöbb esetben egy kis kocka vaj orvosolhatja: selymesebbé, gazdagabbá teszi a krémlevest, miközben nem változtat sem a színén, sem az ízén. A margarinra ne is gondoljunk!

Olívaolaj

Persze nemcsak a krémleveseknek lehet szüksége egy kis extra zsiradékra: ha a húsos levesünkben nem volt elég csont, vagy a zöldséges lét szeretnénk testesebbé tenni, forduljunk az olívaolajhoz. Akár a fazék teljes tartalmához is hozzákeverhetjük, de az egyes kiszedett adagokra is csorgathatjuk – mindenki a maga igényeihez mérten.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tökéletes konyhai tipp és trükk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 természetes talajtakaró a gazok ellen

Ha nem szeretnél vesződni a gaz irtásával, pláne nem vegyszerrel, akkor válaszd a természetes talajtakaró növények egyikét. Szemnek jóleső, zöld, praktikus és olcsó: íme, 4 talajtakaró növény, ami nem engedi felszínre törni a gazokat.