5 gyakori leveshiba, amit szerencsére elég könnyű helyrehozni

A leves egyszerű, nem? Nos, egyszerre igen is meg nem is. Egy nagy lábas vízben mindent készre főzni nem a legbonyolultabb konyhai feladat, mégis történhetnek néha nem várt bakik vagy kudarcok. Amiben pedig semmi szégyen nincs. Íme, a megoldások.

Meglepően sok minden félremehet a levesfőzés során, ahhoz képest, hogy egy elvileg elronthatatlan folyamatról van szó. Ez abszolút nem a szakács hibája, mert rengeteg változóval kell számolni, miközben rotyog a tűzhelyen az étel. A sűrűség, az állag és az íz mind változhat, ha nem figyelünk oda. Szerencsére a levesfőzés gyakori hibáit nagyon könnyű kijavítani, mindjárt ki is derül, hogyan.

5 gyakori leveshiba, amit szerencsére elég könnyű helyrehozni

Túl sűrű lett

Ez akkor fordulhat elő, ha nem jó arányban került a fazékba a víz és a többi hozzávaló, levesbetét. A főzés során minden jól ment egy darabig, aztán a zöldségek, a hús és a tészta elkezdték magukba szívni a levet. Így tulajdonképpen nem levest, hanem ragut főztünk.

A levesek hígításánál egyedül arra kell odafigyelnünk, hogy ne veszítsünk túl sok ízt, amikor plusz folyadékot adunk a fazék tartalmához.

Ezt többféleképpen elérhetjük: sima víz helyett hígítsunk alaplével vagy valamilyen más, aromás folyadékkal. A levesünk ízeihez alkalmazkodva végezhetjük az állag lazítását tejjel, tejszínnel vagy borral is. Mindegy, melyiket választjuk, folyamatosan kóstoljunk, nehogy íztelenné tegyük a levest.

Nagyon híg lett

Szerencsére könnyedén sűríthetjük a levesünket anélkül, hogy túlfőznénk (ami a zöldségek és hús széteséséhez vezethet). Erre egy nagyon jó módszer valamilyen levesbetét (tészta vagy gabona) használata. Ezt tegyük közvetlenül a lébe, ne külön főzzük meg, mert így a tésztából kifőtt keményítő besűríti majd a levest.

Egy kis adag, apró kockára vágott burgonyával ugyanezt a hatást érhetjük el, szintén a keményítő jótékony hatása miatt.

Elsóztuk

Az egyik leggyakoribb konyhai baki ez, nemcsak a leveseknél, de minden más fogásnál is. A túlzottan sós ízeken javíthatunk vízzel vagy valamilyen vizet magába szívó hozzávalóval (krumpli, répa, tészta, gabona), savanyú íz vagy tejtermék hozzáadásával.

Íztelen lett

Az íztelen leves nem feltétlenül azt jelenti, hogy sótlan: ennél egy sokkal komplexebb problémáról van itt szó. Amikor belekóstolunk, csak annyit érzünk, hogy valami hiányzik belőle, nem teljes a kép. Az okok igen sokszínűek, ahogy a megoldások is, a legjobb trükköket elolvashatjuk a mellékelt cikkben.

Szétfőztük a zöldséget

Ha azt vesszük észre, hogy a zöldségek elkezdtek szétesni, de a leves még nem készült el teljesen (például nyers a hús), elfoghat minket a pánik. A szétfőtt zöldség nem valami gusztusos, ezért érdemes gyorsan cselekedni, ha meg akarjuk menteni őket az enyészettől.

Egy szűrővel vagy kanállal halásszuk ki a léből a már megfőtt zöldségeket, és tegyük őket egy tálba vagy lábosba, amíg el nem készül az étel többi része. Tálalhatjuk őket külön vagy a levesbe visszatéve is.

Mivel megfőttek a zöldek, amiatt nem kell aggódnunk, hogy nem lesz íze a lének. Hiszen ami puhára főtt a vízben, az a legtöbb benne lévő aromát már átadta a fazék tartalmának.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Segítünk minden konyhai feladatban:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

8 szemkápráztató szobanövény, ami hipp-hopp hatalmasra nő

Nem kell profinak lenned a kertészkedésben, és nem kell díjnyertes szobanövény-kollekcióval rendelkezned ahhoz, hogy életben tudd tartani a növényeidet. Szerencsére számos olyan fajta létezik, amely nem igényel szigorú gondozási tervet. Sőt, egy kis odafigyelés is elegendő nekik, hogy hipp-hopp megnőjenek!

Nosalty

További cikkek