5 gyakori leveshiba, amit szerencsére elég könnyű helyrehozni

A leves egyszerű, nem? Nos, egyszerre igen is meg nem is. Egy nagy lábas vízben mindent készre főzni nem a legbonyolultabb konyhai feladat, mégis történhetnek néha nem várt bakik vagy kudarcok. Amiben pedig semmi szégyen nincs. Íme, a megoldások.

Meglepően sok minden félremehet a levesfőzés során, ahhoz képest, hogy egy elvileg elronthatatlan folyamatról van szó. Ez abszolút nem a szakács hibája, mert rengeteg változóval kell számolni, miközben rotyog a tűzhelyen az étel. A sűrűség, az állag és az íz mind változhat, ha nem figyelünk oda. Szerencsére a levesfőzés gyakori hibáit nagyon könnyű kijavítani, mindjárt ki is derül, hogyan.

5 gyakori leveshiba, amit szerencsére elég könnyű helyrehozni

Túl sűrű lett

Ez akkor fordulhat elő, ha nem jó arányban került a fazékba a víz és a többi hozzávaló, levesbetét. A főzés során minden jól ment egy darabig, aztán a zöldségek, a hús és a tészta elkezdték magukba szívni a levet. Így tulajdonképpen nem levest, hanem ragut főztünk.

A levesek hígításánál egyedül arra kell odafigyelnünk, hogy ne veszítsünk túl sok ízt, amikor plusz folyadékot adunk a fazék tartalmához.

Ezt többféleképpen elérhetjük: sima víz helyett hígítsunk alaplével vagy valamilyen más, aromás folyadékkal. A levesünk ízeihez alkalmazkodva végezhetjük az állag lazítását tejjel, tejszínnel vagy borral is. Mindegy, melyiket választjuk, folyamatosan kóstoljunk, nehogy íztelenné tegyük a levest.

Hamis húsleves főzőtökből

Tökfőzelék vagy más tökből készült étel főzésekor a főzőtök kikapart bele legtöbbször a szemetesben végzi. Pedig micsoda ízeket dobunk így ki: a legfinomabb zöldséglevest ugyanis ...

Nagyon híg lett

Szerencsére könnyedén sűríthetjük a levesünket anélkül, hogy túlfőznénk (ami a zöldségek és hús széteséséhez vezethet). Erre egy nagyon jó módszer valamilyen levesbetét (tészta vagy gabona) használata. Ezt tegyük közvetlenül a lébe, ne külön főzzük meg, mert így a tésztából kifőtt keményítő besűríti majd a levest.

Egy kis adag, apró kockára vágott burgonyával ugyanezt a hatást érhetjük el, szintén a keményítő jótékony hatása miatt.

Elsóztuk

Az egyik leggyakoribb konyhai baki ez, nemcsak a leveseknél, de minden más fogásnál is. A túlzottan sós ízeken javíthatunk vízzel vagy valamilyen vizet magába szívó hozzávalóval (krumpli, répa, tészta, gabona), savanyú íz vagy tejtermék hozzáadásával.

Íztelen lett

Az íztelen leves nem feltétlenül azt jelenti, hogy sótlan: ennél egy sokkal komplexebb problémáról van itt szó. Amikor belekóstolunk, csak annyit érzünk, hogy valami hiányzik belőle, nem teljes a kép. Az okok igen sokszínűek, ahogy a megoldások is, a legjobb trükköket elolvashatjuk a mellékelt cikkben.

Szétfőztük a zöldséget

Ha azt vesszük észre, hogy a zöldségek elkezdtek szétesni, de a leves még nem készült el teljesen (például nyers a hús), elfoghat minket a pánik. A szétfőtt zöldség nem valami gusztusos, ezért érdemes gyorsan cselekedni, ha meg akarjuk menteni őket az enyészettől.

Egy szűrővel vagy kanállal halásszuk ki a léből a már megfőtt zöldségeket, és tegyük őket egy tálba vagy lábosba, amíg el nem készül az étel többi része. Tálalhatjuk őket külön vagy a levesbe visszatéve is.

Mivel megfőttek a zöldek, amiatt nem kell aggódnunk, hogy nem lesz íze a lének. Hiszen ami puhára főtt a vízben, az a legtöbb benne lévő aromát már átadta a fazék tartalmának.

Vegán kelkáposztaleves

Frankfurti leves, oh, igen, imádom, de a gyerekek a virslit már kicsukták az általuk elfogadható élelmiszerek egyre szűkülő csoportjából. Ez a kis adalék-információ és az egyik ...

Tárkonyos raguleves vajgaluskával

Egy régi kedvenc, amit sokféleképpen készítettem már, most végre megosztom, mert nálunk mindig nagy sikert aratok vele. Természetesen gombával is gazdagíthatjuk, de ebben a melegben most ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Segítünk minden konyhai feladatban:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Grillázs házilag

Mutatós, finom és 2 alapanyag szükséges hozzá. Nagyon sokan szeretik ezt a ropogós desszertet akár magában, akár egy süti tetején. Idén karácsonykor ahelyett, hogy megvennéd a boltban, ...

Legegyszerűbb püspökkenyér

A karácsony elengedhetetlen sütemény a minden jóval megpakolt püspökkenyér. Őzgerinces bordái és havas porcukorszórása rögvest ünnepi hangulatba hozza az embert. Minél több finomság ...

Diós-mákos bejgliszelet

A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...