6 baki, ami keresztbe tesz a farsangi fánksütésnek

Ha itt a farsang, és áll a bál, akkor nem engedhetjük meg magunknak, hogy holmi kis konyhai bakik belerondítsanak a legszebb, legpuhább szalagosok elkészítésébe. Ismerjük meg és fel a hibákat, mielőtt megtörténnének!

A fánksütés önmagában nem a legbonyolultabb konyhai eljárások egyike, mégis igényel és érdemel némi koncentrációt. Mint minden olajban sütött étek, a fánk is nagyon hamar átlépheti a siker-kudarc demarkációs vonalat, ami mögül sajnos már nincs visszatérés. Maradjunk végig a sikeres oldalon, nézzük át együtt a fánksütés buktatóit, hogy már jó előre fel tudjuk ismerni és meg tudjuk előzni őket.

6 baki, ami keresztbe tesz a farsangi fánksütésnek

Nem kelt meg a tészta

Élesztővel dolgozunk, annak minden szépségével és nehézségével – például, ha valamilyen okból (öreg élesztő, hideg környezet, nem elég idő) nem fújódik fel kellően a tésztánk, a kisütött fánkok sem lesznek vajmi élvezhetők. A keletlenül kisütött korongok belül nyersek, rágósak, míg kívül túlbarnulnak.

Honnan ismerd fel: a tészta lapos, az ujjunkat belenyomva nem ugrik vissza.

Túlkelt a tészta

Beszélnünk kell a ló túloldaláról is, nevesen a túlságosan megkelt tésztáról. Csakúgy, mint a kenyerek és más péksütemények esetében, a fánknál is szó eshet túlságosan aktív, esetleg nagy mennyiségben használt élesztőről, ami a kelleténél jobban felfújja a masszánkat. A túlkelésre sor kerülhet mind az első, mind a másodkelesztésnél, az ilyen fánkok pedig belül szinte üresek lesznek, elvékonyult „héjuk” pedig ropogósra, törékenyre sül.

Honnan ismerd fel: miután kinyomtuk belőle a levegőt, a nagy tésztagombóc szerkezete gyengének tűnik, „ráncos és szálas”. A másodkelesztésnél túlkelt fánkok hólyagosak, érintésre túlérzékenyek lehetnek, könnyen „leeresztenek”.

Nagyon vékonyra nyújtottad

Az első kelesztés után, még a szaggatás előtt, mikor megejtjük a nyújtást, mindig figyeljünk arra, hogy a tészta ne legyen vékonyabb a kézfejünknél (mérceként tegyük a kezünket tenyérrel lefelé a tészta mellé). Ha ennél vékonyabb lesz a tészta, nem tud majd kellő mértékben megnőni a másodkelesztés során, így a sütést követően is lapos marad.

Honnan ismerd fel: a kiszaggatott fánkok a második kelesztés után is laposak, az olajban túl gyorsan és túl barnára sülnek, alig alakul ki rajtuk „szalag”.

Kiszáradt a felülete

Fontos, hogy mindennemű kelesztésnél a tészta le legyen takarva – ezzel előzhetjük meg annak kiszáradását. Használhatunk tiszta(!) konyharuhát, de alu- vagy frissentartó fóliát is. A kiszaggatott tésztát is lássuk el takaróval, az egyes fánkok ugyanis könnyebben száradnak, mint a nagy tésztagombóc.

Honnan ismerd fel: a kiszaggatott fánkok felülete tapintásra érdes, „pikkelyes”, ami a sütés után sem tűnik el róluk.

Nem elég meleg az olaj

Sok szót szenteltünk a kelesztésnek, előkészítésnek, kapjon hasonló figyelmet maga a sütés is. Itt tulajdonképpen csak egy dolgot kell kordában tartanunk: a hőmérsékletet. Amennyiben túl alacsony, a fánkok aranybarnulás helyett csak olajat szívnak magukba, belül nyersek maradnak.

Honnan ismerd fel: a jó öreg módszerek egyikével – az olajba dugott fakanál nyele nem bugyborékol, illetve a zsiradékba dobott kis tésztadarab sem csinál semmit.

Túl forró a zsiradék

A túlhevített olaj pedig természetesen egy dologra képes, az pedig a szénné égetés. Ilyenkor csak egy dolgot tehetünk: vegyük lejjebb a lángot a fazék alatt, és várjunk.

Honnan ismerd fel: a fánkok külseje szinte azonnal színt vált, majd aggasztóan sötétbarna lesz, belül túlságosan felpuffad, és nyers is marad középen.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a konyhai tippek is jól jöhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek