Az egyetlen fűszernövény, amit semmiképp se tegyél a hűtőbe

Mindennapi konyhai praktikáink közül az egyik kedvencünk, hogy ha szeretnénk meghosszabbítani a fűszernövények élettartamát, akkor betesszük a hűtőbe. Napi Tippünkben most azt is eláruljuk, melyik az a fűszernövény, aminél ezt kerüld el.

Egy olasz tésztaétel megkoronázásaként vagy a házi pestóban a bazsalikom az egyik leggyakoribb fűszernövény, amit használunk a konyhában, legyen szó a boltban vásároltról vagy a saját balkonunkon megtermesztett bokorról. Fontos azonban tudni, hogy egy dolgot tilos megtenni a bazsalikommal: nem szabad betenni a hűtőbe. Elmondjuk, miért.

Az egyetlen fűszernövény, amit semmiképp se tegyél a hűtőbe

A legtöbb lágy szárú, leveles fűszernövénnyel ellentétben, amelyeket meg kell mosni, szárazra kell tapogatni, és egy pohár vízben a hűtőszekrénybe kell tenni, a friss bazsalikomot nem szabad a hűtőben tárolni. (Kivételt képez ez alól, ha van borhűtőd, mivel az melegebb egy átlagos hűtőszekrénynél, így oda be lehet tenni.)  Ennek oka, hogy az olyan fűszernövények, mint a petrezselyem, a koriander és a metélőhagyma hűvösebb időjáráson terem meg, így később is ilyen körülmények között érzik jól magukat, míg a bazsalikom a melegebb időjárást kedveli.

Így már érhető, hogy ha bekerül a hűtőszekrénybe, mondhatni sokkot kap, és hamarabb befeketedik. Épp ezért a konyhapulton, közvetlen napfénytől vagy más hőforrástól távol érdemes tárolni.

Ha nincs földben a növény, hanem csak szárakhoz jutottál hozzá, akkor egy pohár vízbe ugyanúgy beteheted őket, mint más fűszernövényeket. De egyébként a sok levelet elég egy műanyag zacskóba csomagolva a pulton hagyni. Nem kell, hogy légmentes legyen, hiszen a növény levelei vizet engednek ki magukból, amitől gyorsabban megromlana, ha nem tudna szellőzni. Próbáld meg minél kevésbé piszkálni a növényt, mert az károsíthatja a leveleket, tehát felesleges előre megmosni vagy levágni a bazsalikomot.

Mi a helyzet a saját bazsalikomterméssel?

Ilyenkor a legegyszerűbb a helyzet, hiszen frissen, közvetlenül felhasználás előtt le tudod csipkedni a leveleket, így nem kell azon aggódni, hogy miként tárold a növényt.

Mit csinálj, ha megfonnyadt a bazsalikom?

A vágott bazsalikom nagyjából 9-12 napig áll el, de ha ez idő alatt nem sikerült felhasználnod, még van némi mozgástered, hogy felfrissítsd.

Blansírozd a leveleket öt másodpercig forró vízben, hogy újra felélénkítsd az olajakat, majd merítsd vízbe, csepegtesd le és töröld szárazra. Pürésítsd egy egy turmixgépben magas fokozaton az olajjal együtt, majd szűrd át az egészet. Ilyen formában tárold légmentesen záródó üvegben a hűtőszekrényben legfeljebb egy hétig, vagy töltsd jégkockatartóba és fagyaszd le, mivel így hat hónapig is fel tudod használni. Ha halra, rántottára vagy friss paradicsomos bruschettára csepegtetnéd, először melegítsd szobahőmérsékletűre.

További tippek a hervadt bazsalikom felhasználásához

  • Szárítsd meg: szárítsd ki a bazsalikom egész leveleit levegőn, morzsold össze, és tárold légmentesen záródó edényben, szobahőmérsékleten. Add salátaöntetekhez és pácokhoz, szórd pizzára, vagy keverd a megpuhított vajba. Általános szabályként a friss fűszernövények helyettesítésére a mennyiség egyharmadát használd szárított fűszernövényből.
  • Fagyaszd le: aprítsd fel a friss bazsalikomleveleket, adj hozzá annyi vizet vagy olajat, hogy a leveleket bevonja, amíg sűrű paszta állagú nem lesz, majd fagyaszd le jégkockatartókban. A fagyasztóból mehet egyenesen a levesekhez, currykhez és tésztamártásokhoz.
  • Készíts bazsalikomos jeget: tegyél a jégkockatartó minden kis rekeszébe egy egész bazsalikomlevelet, majd öntsd fel vízzel, és fagyaszd le. Használd pl. limonádék ízesítésére.
  • Turmixold össze: óvatosan turmixold össze a leveleket, és add hozzá a kedvenc koktélodhoz.

Forrásunk volt.


Még több segítség a süteménysütéshez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

5 alapanyag, amit ne használj hűtőhidegen

Sütésnél gyakran olvashatjuk receptekben, hogy bizonyos alapanyagokat feltétlenül használjunk szobahőmérsékleten (vagy éppen hűtőhidegen). Leginkább a tejtermékeknél fontos ez, de lássunk 5 másik hozzávalót is, ahol szintén érdemes figyelni!

Lakos Benedek

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?