Az egyetlen fűszernövény, amit semmiképp se tegyél a hűtőbe

Mindennapi konyhai praktikáink közül az egyik kedvencünk, hogy ha szeretnénk meghosszabbítani a fűszernövények élettartamát, akkor betesszük a hűtőbe. Napi Tippünkben most azt is eláruljuk, melyik az a fűszernövény, aminél ezt kerüld el.

Egy olasz tésztaétel megkoronázásaként vagy a házi pestóban a bazsalikom az egyik leggyakoribb fűszernövény, amit használunk a konyhában, legyen szó a boltban vásároltról vagy a saját balkonunkon megtermesztett bokorról. Fontos azonban tudni, hogy egy dolgot tilos megtenni a bazsalikommal: nem szabad betenni a hűtőbe. Elmondjuk, miért.

Az egyetlen fűszernövény, amit semmiképp se tegyél a hűtőbe

A legtöbb lágy szárú, leveles fűszernövénnyel ellentétben, amelyeket meg kell mosni, szárazra kell tapogatni, és egy pohár vízben a hűtőszekrénybe kell tenni, a friss bazsalikomot nem szabad a hűtőben tárolni. (Kivételt képez ez alól, ha van borhűtőd, mivel az melegebb egy átlagos hűtőszekrénynél, így oda be lehet tenni.)  Ennek oka, hogy az olyan fűszernövények, mint a petrezselyem, a koriander és a metélőhagyma hűvösebb időjáráson terem meg, így később is ilyen körülmények között érzik jól magukat, míg a bazsalikom a melegebb időjárást kedveli.

Így már érhető, hogy ha bekerül a hűtőszekrénybe, mondhatni sokkot kap, és hamarabb befeketedik. Épp ezért a konyhapulton, közvetlen napfénytől vagy más hőforrástól távol érdemes tárolni.

Ha nincs földben a növény, hanem csak szárakhoz jutottál hozzá, akkor egy pohár vízbe ugyanúgy beteheted őket, mint más fűszernövényeket. De egyébként a sok levelet elég egy műanyag zacskóba csomagolva a pulton hagyni. Nem kell, hogy légmentes legyen, hiszen a növény levelei vizet engednek ki magukból, amitől gyorsabban megromlana, ha nem tudna szellőzni. Próbáld meg minél kevésbé piszkálni a növényt, mert az károsíthatja a leveleket, tehát felesleges előre megmosni vagy levágni a bazsalikomot.

Mi a helyzet a saját bazsalikomterméssel?

Ilyenkor a legegyszerűbb a helyzet, hiszen frissen, közvetlenül felhasználás előtt le tudod csipkedni a leveleket, így nem kell azon aggódni, hogy miként tárold a növényt.

Mit csinálj, ha megfonnyadt a bazsalikom?

A vágott bazsalikom nagyjából 9-12 napig áll el, de ha ez idő alatt nem sikerült felhasználnod, még van némi mozgástered, hogy felfrissítsd.

Blansírozd a leveleket öt másodpercig forró vízben, hogy újra felélénkítsd az olajakat, majd merítsd vízbe, csepegtesd le és töröld szárazra. Pürésítsd egy egy turmixgépben magas fokozaton az olajjal együtt, majd szűrd át az egészet. Ilyen formában tárold légmentesen záródó üvegben a hűtőszekrényben legfeljebb egy hétig, vagy töltsd jégkockatartóba és fagyaszd le, mivel így hat hónapig is fel tudod használni. Ha halra, rántottára vagy friss paradicsomos bruschettára csepegtetnéd, először melegítsd szobahőmérsékletűre.

További tippek a hervadt bazsalikom felhasználásához

  • Szárítsd meg: szárítsd ki a bazsalikom egész leveleit levegőn, morzsold össze, és tárold légmentesen záródó edényben, szobahőmérsékleten. Add salátaöntetekhez és pácokhoz, szórd pizzára, vagy keverd a megpuhított vajba. Általános szabályként a friss fűszernövények helyettesítésére a mennyiség egyharmadát használd szárított fűszernövényből.
  • Fagyaszd le: aprítsd fel a friss bazsalikomleveleket, adj hozzá annyi vizet vagy olajat, hogy a leveleket bevonja, amíg sűrű paszta állagú nem lesz, majd fagyaszd le jégkockatartókban. A fagyasztóból mehet egyenesen a levesekhez, currykhez és tésztamártásokhoz.
  • Készíts bazsalikomos jeget: tegyél a jégkockatartó minden kis rekeszébe egy egész bazsalikomlevelet, majd öntsd fel vízzel, és fagyaszd le. Használd pl. limonádék ízesítésére.
  • Turmixold össze: óvatosan turmixold össze a leveleket, és add hozzá a kedvenc koktélodhoz.

Forrásunk volt.


Még több segítség a süteménysütéshez:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...