10 fűszernövény, ami az otthonodban is megterem

Ültess most, és élvezd a friss fűszernövényeket egész évben - az ablakpárkányod lesz a legújabb veteményesed, így új szintre emelheted a főzést!  

Friss fűszernövények egész évben, akár panellakásban, akár hóesésben? Nem lehetetlen! Kevesen tudják, hogy kis odafigyeléssel, megfelelő mennyiségű napfénnyel és vízzel a legtöbb fűszernövény vígan megél, még a téli hónapokban is. Csak az adott növény igényeire kell odafigyelned, és sokáig élvezheted az illatos leveleket, ágakat!

A fűszernövény-termesztés alapja, hogy olyan helyre teszed az éledező kaspókat, ahol legalább hat órán keresztül éri őket a napsütés - egy olyan napon, amikor nem kell kimozdulnod, érdemes lecsekkolni, mennyi napfény éri az adott ablakpárkányt, és ahhoz igazítani az ott termesztendő növénykét.

Ezt is nézd meg!

11 növény, ami úgy hat rád, mint egy antidepresszáns

Fontos, hogy minden növénynek kell egy kisebb alj, amibe helyezed, és aminek megfelelő vízelvezető nyílása is van - ha félted az ablakpárkányod, akkor helyezd a növényeket egy tálcára, ami felfogja a felesleges vizet.

Bazsalikom

Ez az isteni növény, az olasz konyha legnagyobb kedvence bizony imádja a napsütést, így a délre néző ablakban biztosan meghálálja a törődést! Indítsd magról a termesztést, és ne sajnáld tőle a vizet és a meleget!

Receptajánló bazsalikommal:

Turbolya

Kár lenne kihagynod az életedből a méltatlanul mellőzött turbolyát, a levesek egyik nagyágyúját - ültesd el késő nyáron, a kevés napfényt, és a 18-20 fok közötti hőmérsékletet imádja.

Oregáno

A pizzaszószok alapfűszere, miért is használnád szárítva, ha frisset is termeszthetsz? Vágd meg egy oregánobokor csúcsát, és ezt a kis levélcsúcsot ültesd el, majd helyezd egy délre néző ablakba.

Petrezselyem

A szezon végén magról is elindíthatod, vagy téphetsz egy csokorral a kertből, és úgy ülteted el - a petrezselyem napimádó, de keleti-nyugati tájolású ablakban lassan fog növekedni.

Zsálya

Én gnocchihoz, meg úgy általában tésztakajákhoz nagyon szeretem, nehéz is beszerezni, ezért jó ötlet egy kinti termesztésű növényről levágni egy ágat, amit aztán kis cserépben nevelgethetsz bent, a lakásban is. Jól bírja a száraz levegőt, viszont nagyon szereti a sok napfényt!

Receptajánló zsályával:

Tárkony

A tárkonyos raguleves nagy kedvenc, de a téli töltött káposztához is isteni elképzelni, hogy saját termesztésű tárkonyt használok (ha más nem, lefagyasztva). A késő őszi, tél eleji alvó időszak kulcsfontosságú a tárkonynak: egy kinti növényről kell átültetni egy kisebb részt cserépbe, csakúgy mint a fenti fűszernövényeknél. Miután a levelek elszáradtak, be kell vinni a lakás leghűvösebb pontjára, majd pár nap után a lehető legnaposabb helyre átköltöztetni.

Kakukkfű

Ugyanígy, magról vagy kinti termesztésű növényről szedett ággal is gyökereztethető, és bár szereti a napsütést, keleti-nyugati tájolású ablakpárkányon is szép hajtást fog hozni.

Rozmaring

A rozmaring egy kevés tápoldatos keverékben szépen gyökeret fog növeszteni, és az illata bejárja majd az egész helyiséget! Napfénybarát, erős aromájú növény, ami légfrissítőként sem utolsó!

Ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

via GoodhouseKeeping

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!