Sós vagy sótlan vajat használjunk sütés/főzés közben?

Biztosan te is találkoztál már a boltok hűtős pultjaiban sós vajjal is a sima mellett, és elgondolkodhattál azon mibe teszünk ilyet. Napi Tippünkben mutatjuk melyiket érdemes használni és miért.

Az első gondolatunk a sós vaj kapcsán az lehet, hogy biztosan megkönnyíti a sütést-főzést, hiszen akkor már nem kell extrán sózni. Azonban pont ez az, ami miatt nehéz kontrollálni az étel sótartalmát, ez pedig egészségünket tekintve sem elhanyagolandó tényező. Emiatt is javasolják azt maguk a séfek is, hogy sima vajat használjunk a sós vaj helyett.

Sós vagy sima vaj legyen?

A legtöbb recept, különösen a sütemények és pékáruk esetében, sótlan vajat ír az összetevők sorában.

Ezt érdemes betartani, mert az édesnek szánt sütemény könnyen válhat valamilyen sós mutánssá.

Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a sós vaj teljesen elvetendő, de sokkal inkább megéri ezt egyfajta kenceként használni. Jól áll például a kenyérnek, kalácsnak, sós muffinnak, de a párolt zöldségeknek és roston húsoknak is.

Ezekbe az édességekbe ne sós vaj kerüljön:

Vegyíteni is lehet, vagyis egy főzés alatt használjunk fele-fele arányban sós és sótlan vajat, viszont ezután ne feledkezzünk meg visszavenni a további sóhasználatból.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több hasznos cikk itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...