Sós vagy sótlan vajat használjunk sütés/főzés közben?

Biztosan te is találkoztál már a boltok hűtős pultjaiban sós vajjal is a sima mellett, és elgondolkodhattál azon mibe teszünk ilyet. Napi Tippünkben mutatjuk melyiket érdemes használni és miért.

Az első gondolatunk a sós vaj kapcsán az lehet, hogy biztosan megkönnyíti a sütést-főzést, hiszen akkor már nem kell extrán sózni. Azonban pont ez az, ami miatt nehéz kontrollálni az étel sótartalmát, ez pedig egészségünket tekintve sem elhanyagolandó tényező. Emiatt is javasolják azt maguk a séfek is, hogy sima vajat használjunk a sós vaj helyett.

Sós vagy sima vaj legyen?

A legtöbb recept, különösen a sütemények és pékáruk esetében, sótlan vajat ír az összetevők sorában.

Ezt érdemes betartani, mert az édesnek szánt sütemény könnyen válhat valamilyen sós mutánssá.

Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a sós vaj teljesen elvetendő, de sokkal inkább megéri ezt egyfajta kenceként használni. Jól áll például a kenyérnek, kalácsnak, sós muffinnak, de a párolt zöldségeknek és roston húsoknak is.

Ezekbe az édességekbe ne sós vaj kerüljön:

Vegyíteni is lehet, vagyis egy főzés alatt használjunk fele-fele arányban sós és sótlan vajat, viszont ezután ne feledkezzünk meg visszavenni a további sóhasználatból.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több hasznos cikk itt:

Címlapról ajánljuk