5 tipp, hogyan készíts pestót

A pesto a mindennapjaim megmentője! Gyors ebéd kell vagy farkaséhesen beesnek a barátok vacsorára, de nincs otthon más, csak egy kis friss medvehagyma.

Parmezános medvehagyma pesto

Nem is kell több, villámgyorsan összedobok belőle egy házi pestót, kevéske parmezán sokszor akad a hűtőmben, s nincs az a húsevő éhenkórász, aki ne nyalná meg mind a tíz ujját ez után a tésztával tálalt étel után. Igen, tudom, hogy készen, üvegben is egészen jó termékeket lehet kapni, de a frissen aprított növény zamata a fokhagymával számomra az újjászületéssel ér fel egy fárasztó nap után: ezt pedig tartósított változat nem tudja felülteljesíteni. Öt tippet adok arra, hogyan válhatsz pestokészítő mesterré!

Spárga, a zöldségek királynője >>

  • Időzsonglőrködés címén kizárólag a pestóval érdemes bravúroznod! Amíg felforr a tészta főzővize, majd 7-8 perc alatt al dentére főzöd a tésztát (én a penne elkötelezett rajongója vagyok), addig simán elkészíted a rávalót. 10, de még sajtreszeléssel együtt sem vesz igénybe 15 percnél több időt.

  • A kulcs egy jó aprító, avagy egy erős turmixgép. Ha esetleg akad a családban örökölt, régi gyártmányú készülék, ami nem túl csinos, kicsit hangos is, ellenben tökéletesen működik, ne hagyd pamlagon heverni. Jelen esetben nagyon megállja a helyét a közhely, hogy régen tényleg sokkal jobb ketyeréket gyártottak, használd őket bátran (hagyományosan mozsárral törik össze a növény leveleit, ennek híján áldozz a technika oltárán).

5 érv a retek mellett >>

  • A jó olívaolaj mindenekelőtt! Persze, ha más nincsen, löttyints a hagyományos boltiból, de mivel szerves alkotóeleme a pestónak az olaj, én a minőségi árura szavazok: illatos, kissé borsos ízű olívaolajat használok hozzá, abból is legalább egy decit, három-négy jókora fokhagymagerezddel megspékelve, borsozva, enyhén sózva.
  • A genovai konyha ugyan a tradíciók szerint bazsalikommal készíti a pestót, de a repertoár rugalmasan bővíthető: rukkola, medvehagyma, spenót azok, melyek éppen a szezonjukat élik, s végre nem aranyáron mérik őket a piacokon.

  • Ha azt gondolnád, hogy a fenyőmag valami úri bolondéria, amit kihagyhatsz a pestóból, ne tedd! Sokkal élvezetesebb lesz tőle az étel, de ha sehogy sem jutnál hozzá (keleti delikátboltokban egyébként kapható), akkor 1-2 deka zúzott dióval helyettesítsd, úgy is nagyon finom lesz a végeredmény!

Nem tudsz betelni a pestókkal? Még több receptért kattints! >>

Az Egyből 5 rovatban további hasznos tippekről olvashatsz, csak kattints ide! >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.