5 tipp, hogyan készíts pestót

A pesto a mindennapjaim megmentője! Gyors ebéd kell vagy farkaséhesen beesnek a barátok vacsorára, de nincs otthon más, csak egy kis friss medvehagyma.

Parmezános medvehagyma pesto

Nem is kell több, villámgyorsan összedobok belőle egy házi pestót, kevéske parmezán sokszor akad a hűtőmben, s nincs az a húsevő éhenkórász, aki ne nyalná meg mind a tíz ujját ez után a tésztával tálalt étel után. Igen, tudom, hogy készen, üvegben is egészen jó termékeket lehet kapni, de a frissen aprított növény zamata a fokhagymával számomra az újjászületéssel ér fel egy fárasztó nap után: ezt pedig tartósított változat nem tudja felülteljesíteni. Öt tippet adok arra, hogyan válhatsz pestokészítő mesterré!

Spárga, a zöldségek királynője >>

  • Időzsonglőrködés címén kizárólag a pestóval érdemes bravúroznod! Amíg felforr a tészta főzővize, majd 7-8 perc alatt al dentére főzöd a tésztát (én a penne elkötelezett rajongója vagyok), addig simán elkészíted a rávalót. 10, de még sajtreszeléssel együtt sem vesz igénybe 15 percnél több időt.

  • A kulcs egy jó aprító, avagy egy erős turmixgép. Ha esetleg akad a családban örökölt, régi gyártmányú készülék, ami nem túl csinos, kicsit hangos is, ellenben tökéletesen működik, ne hagyd pamlagon heverni. Jelen esetben nagyon megállja a helyét a közhely, hogy régen tényleg sokkal jobb ketyeréket gyártottak, használd őket bátran (hagyományosan mozsárral törik össze a növény leveleit, ennek híján áldozz a technika oltárán).

5 érv a retek mellett >>

  • A jó olívaolaj mindenekelőtt! Persze, ha más nincsen, löttyints a hagyományos boltiból, de mivel szerves alkotóeleme a pestónak az olaj, én a minőségi árura szavazok: illatos, kissé borsos ízű olívaolajat használok hozzá, abból is legalább egy decit, három-négy jókora fokhagymagerezddel megspékelve, borsozva, enyhén sózva.
  • A genovai konyha ugyan a tradíciók szerint bazsalikommal készíti a pestót, de a repertoár rugalmasan bővíthető: rukkola, medvehagyma, spenót azok, melyek éppen a szezonjukat élik, s végre nem aranyáron mérik őket a piacokon.

  • Ha azt gondolnád, hogy a fenyőmag valami úri bolondéria, amit kihagyhatsz a pestóból, ne tedd! Sokkal élvezetesebb lesz tőle az étel, de ha sehogy sem jutnál hozzá (keleti delikátboltokban egyébként kapható), akkor 1-2 deka zúzott dióval helyettesítsd, úgy is nagyon finom lesz a végeredmény!

Nem tudsz betelni a pestókkal? Még több receptért kattints! >>

Az Egyből 5 rovatban további hasznos tippekről olvashatsz, csak kattints ide! >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...