Fekete foltok jelentek meg a bazsalikom levelén? Itt a megoldás!

Miért lesz fekete vagy barnás színű a bazsalikom levele? Vajon fel lehet használni az elszíneződött bazsalikomlevelet? Napi Tippünkből az összes égető kérdésedre választ kapsz!

Talán már veled is előfordult, hogy megvásároltál egy gyönyörű friss bazsalikomot a sarki közértben, hogy egy finom krémes bazsalikomos pesztót készíts vagy egy margherita pizzát koronázz meg vele. Ám, másnap szomorú látvány fogadott, ugyanis a zöld fűszernövény levelein fekete foltok jelentek meg. Bosszantó, ám szerencsére van megoldás a problémára, de gyorsan kell cselekedned!

Fekete lett a friss bazsalikom levele? Itt a megoldás!

A bazsalikomleveleken található fekete részt legtöbbször bakteriális és peronoszpórás fertőzés okozza, ami nagyon gyorsan átterjed a fűszernövény többi részére is, hacsak nem távolítod el. A bazsalikom elhalt részeinek eltávolításához használj egy ollót. Érdemes folyamatosan, de legalább naponta egyszer ellenőrizni a bazsalikomot, és, ha újra fekete részt látsz rajta, akkor azonnal vágd le az elhalt leveleket.

A gombás vagy bakteriális fertőzéseket szerencsére egyszerűen kezelni lehet egy házilag készített permetszerrel. Keverjünk össze néhány csepp mosogatószert és egy fél teáskanál szódabikarbónát két liter vízben, és alaposan fújjuk be a bazsalikomot a keverékkel. 

A bazsalikom hűtőben való tárolása nem jó megoldás, a friss fűszernövény ugyanis nem kedveli a hideg levegőt (meleg és száraz éghajlati vidékeken honos), ezért inkább tárold a konyhapulton.

A fekete és száraz levelek felbukkanása azt is jelezheti, hogy túlöntözted a bazsalikomot. A túl sok víz ugyanis gyökérrothadást okoz. Csak abban az esetben kell meglocsolnod a fűszernövényt, ha már száraznak érzed a talaj felső rétegét. Sőt, a levegő áramlása is elősegítheti a levelek befeketedését, ezért tartsd a bazsalikomot mindig olyan helyen, ahol optimális a szellőzés. 

Az elhangzottak után talán nem meglepő, hogy nem ajánlott megenni a keserű ízű fekete leveleket, hiszen mindenféle baktérium lakhat rajtuk. Legrosszabb esetben még gyomorrontáshoz is vezethet, ha ilyen leveleket fogyasztasz. Nem éri meg kockáztatni!

Végül, de nem utolsósorban, ne felejtsd, hogy a friss bazsalikom még akkor sem fogja 3-4 napnál tovább bírni, ha eltávolítod a fekete részeket, vagy folyamatosan a hűtőszekrényben tárolod. Az a legjobb, ha minél hamarabb felhasználod!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Az alábbi konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...