Balul sült el: mit tegyünk, ha nyers maradt a sütemény

Kezdők, de akár tapasztalt, mindent tudó cukrászok is beleeshetnek a nyersen maradt sütemények csapdájába. Ha ilyesmi fordul elő a konyhánkban, ne essünk kétségbe, kövessük a lenti lépéseket, és mentsük meg a süteményünket.

Amikor órákat sürgünk-forgunk a konyhában, és végül mégis egy nyers süteményt veszünk ki a sütőből, könnyen elmehet a kedvünk a további cukrászkodástól. Több tényező is vezethet a bakihoz, szerencsére a legtöbb helyzetre kínálkozik megoldás. Ismerjük meg a nyers sütemény megmentésének különböző módszereit, hogy legközelebb, ha beüt a krach, felkészülten nézzünk szembe a tepsivel.

Balul sült el: mit tegyünk, ha nyers maradt a sütemény

Hol maradhat nyers a tészta?

Három különböző eset fordulhat elő a sütőben: a sütemény egy része nyers, a közepe nem sült át rendesen vagy az alja maradt sületlen.

Ezek nagy része a sütő működéséhez vezethető vissza, de számít például a forma anyaga is. A fém sütőformában például gyorsabban, intenzívebben sülnek a dolgok.

Látható-e kívülről a hiba?

Persze bármikor elvégezhetjük a tűpróbát, de vannak esetek, amikor a sületlenség állapota kívülről is látszik a süteményen. Ezekből úgy is tudhatjuk, hogy még nem készült el az édesség, ha nem szurkáljuk össze.

Az egyik indikátor, ha buborékok láthatók a tészta felületén. Ahogy sül a sütemény, légbuborékok alakulnak ki benne (ezt a sütőpornak köszönhetjük), amiket sülés közben láthatunk is. Persze csak addig, amíg nyers az édesség.

Egy másik látható nyoma a sületlenségnek, ha a szélek nem váltak el a formától. Amíg ezt nem vesszük észre, ne vegyük ki a formát a sütőből.

Biztonságos megenni a nyers tésztát?

Annak ellenére, hogy az egyik legjobb dolog a sütésben, amikor megehetjük a tálból a maradék tésztát, jobban tesszük, ha távol tartjuk magunkat a nyers tojás és liszt keverékétől.

Egy félig sült tésztában már nem feltétlenül fenyeget minket a szalmonella és más kellemetlen fertőzések veszélye, hiszen a tojás már kapott elég hőt ahhoz, hogy biztonságos legyen.

Ez mégsem jelenti azt, hogy meg kéne ennünk a sületlen részeket egy süteményben. Könnyen megfekszi a gyomrunkat, ezért jobban tesszük, ha kihagyjuk.

Minden helyzetre van megoldás

Elöljáróban annyit tehetünk a sütemények sikere érdekében, hogy megfelelő méretű és anyagú formát használunk. Ha kisebb és magasabb a forma, a közepe valószínűleg nem fog megsülni.

Maradjunk a recept által írt hőmérsékletnél és sütési funkciónál. Szintén érdemes ellenőrizni, hogy vannak-e hideg pontok a sütőnkben, hiszen ez is okozhatja, hogy a desszertünk fele sületlen lesz.

A korábban említett három problémát így oldhatjuk meg:

  • néhány sületlen rész: vegyük lejjebb a hőfokot, és hagyjuk bent tovább a süteményt
  • sületlen a közepe: takarjuk le alufóliával a forma tetejét, és alacsonyabb hőfokon süssük addig, amíg a tűpróba tisztán nem sikerül
  • az alja nyers marad: kapcsoljuk le a felső sütési funkciót, és váltsunk csak alsó sütésre, itt is alacsonyabb fokon

Ezekkel a trükkökkel elfelejthetjük a sültetlen konyhai bakikat, csak tökéletesen átsült, omlós édességek várnak ránk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több segítség a leglelkesebb házi cukrászoknak:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek