Balul sült el: mit tegyünk, ha nyers maradt a sütemény

Kezdők, de akár tapasztalt, mindent tudó cukrászok is beleeshetnek a nyersen maradt sütemények csapdájába. Ha ilyesmi fordul elő a konyhánkban, ne essünk kétségbe, kövessük a lenti lépéseket, és mentsük meg a süteményünket.

Amikor órákat sürgünk-forgunk a konyhában, és végül mégis egy nyers süteményt veszünk ki a sütőből, könnyen elmehet a kedvünk a további cukrászkodástól. Több tényező is vezethet a bakihoz, szerencsére a legtöbb helyzetre kínálkozik megoldás. Ismerjük meg a nyers sütemény megmentésének különböző módszereit, hogy legközelebb, ha beüt a krach, felkészülten nézzünk szembe a tepsivel.

Balul sült el: mit tegyünk, ha nyers maradt a sütemény

Hol maradhat nyers a tészta?

Három különböző eset fordulhat elő a sütőben: a sütemény egy része nyers, a közepe nem sült át rendesen vagy az alja maradt sületlen.

Ezek nagy része a sütő működéséhez vezethető vissza, de számít például a forma anyaga is. A fém sütőformában például gyorsabban, intenzívebben sülnek a dolgok.

Látható-e kívülről a hiba?

Persze bármikor elvégezhetjük a tűpróbát, de vannak esetek, amikor a sületlenség állapota kívülről is látszik a süteményen. Ezekből úgy is tudhatjuk, hogy még nem készült el az édesség, ha nem szurkáljuk össze.

Az egyik indikátor, ha buborékok láthatók a tészta felületén. Ahogy sül a sütemény, légbuborékok alakulnak ki benne (ezt a sütőpornak köszönhetjük), amiket sülés közben láthatunk is. Persze csak addig, amíg nyers az édesség.

Egy másik látható nyoma a sületlenségnek, ha a szélek nem váltak el a formától. Amíg ezt nem vesszük észre, ne vegyük ki a formát a sütőből.

Biztonságos megenni a nyers tésztát?

Annak ellenére, hogy az egyik legjobb dolog a sütésben, amikor megehetjük a tálból a maradék tésztát, jobban tesszük, ha távol tartjuk magunkat a nyers tojás és liszt keverékétől.

Egy félig sült tésztában már nem feltétlenül fenyeget minket a szalmonella és más kellemetlen fertőzések veszélye, hiszen a tojás már kapott elég hőt ahhoz, hogy biztonságos legyen.

Ez mégsem jelenti azt, hogy meg kéne ennünk a sületlen részeket egy süteményben. Könnyen megfekszi a gyomrunkat, ezért jobban tesszük, ha kihagyjuk.

Minden helyzetre van megoldás

Elöljáróban annyit tehetünk a sütemények sikere érdekében, hogy megfelelő méretű és anyagú formát használunk. Ha kisebb és magasabb a forma, a közepe valószínűleg nem fog megsülni.

Maradjunk a recept által írt hőmérsékletnél és sütési funkciónál. Szintén érdemes ellenőrizni, hogy vannak-e hideg pontok a sütőnkben, hiszen ez is okozhatja, hogy a desszertünk fele sületlen lesz.

A korábban említett három problémát így oldhatjuk meg:

  • néhány sületlen rész: vegyük lejjebb a hőfokot, és hagyjuk bent tovább a süteményt
  • sületlen a közepe: takarjuk le alufóliával a forma tetejét, és alacsonyabb hőfokon süssük addig, amíg a tűpróba tisztán nem sikerül
  • az alja nyers marad: kapcsoljuk le a felső sütési funkciót, és váltsunk csak alsó sütésre, itt is alacsonyabb fokon

Ezekkel a trükkökkel elfelejthetjük a sültetlen konyhai bakikat, csak tökéletesen átsült, omlós édességek várnak ránk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több segítség a leglelkesebb házi cukrászoknak:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...