A húshőmérő, ami új univerzumokat nyit meg a sütésben – Mutatjuk, hogyan használd!

A szakmaibb receptek kitérnek arra, hogy milyen legyen az elkészült hús maghője, de a húst böködve más-más eredményt kapunk. Honnan tudjuk, hogy melyik a hiteles adat? Utánajártunk a kérdésnek.

Annak ellenére, hogy mennyire húsos nemzet vagyunk, a maghőmérőről vagy húshőmérőről kevés szó esik a magyar konyhán belül, pedig segít abban, hogy tökéletes állagú húsokat készítsünk. Persze ha valaki éjt nappallá téve húsokkal foglalkozik, akkor ránézésre, érintésre meg tudja mondani, hogy elkészült-e az a sertés, csirke vagy marha vagy miegymás, de a tudatos konyhaművészet felé vezető úton szerintem nem árt egy maghőmérő társasága.

Búcsút inthetünk az időzítőnek is, mivel a hőmérséklet a legmegbízhatóbb adatforrás. A szaftos hús a fehérebb húsú szárnyasoknál körülbelül 65 °C-ot, a sötétebb húsú szárnyasok 73 °C-ot jelent, vörös húsoknál pedig a kívánt állagtól függően 49°C-os (rare állaghoz) vagy 60°C-os (közepesen átsütött) maghőre törekszünk. 71°C esetén már mondhatni túlsütjük a vörös húst, de nyilván ez ízlés kérdése.

Beszéltünk most a hőmérsékletekről, de mégis hova kéne bökni azzal a maghőmérővel, hogy tényleg megbízható információt kapjunk arról, hogy hol tart a maghő? A hús közepét kéne megcélozni, de honnan tudjuk, hogy ott vagyunk?

Nem is a hús kellős közepét, hanem a leghidegebb részét kell megtalálnunk. Logikus lenne, hogy ez a hús közepét jelenti, de a hús kötőszövetek, zsír, izom, víz, levegő és csontok halmazából áll, és ezeknek mind eltér a hőátadási képessége.

Ma már egyes sütőkhöz beépített maghőmérő is tartozik, amivel önmagában nem lenne baj, de sütés előtt lehetetlen kiszámítani, hogy hol lesz a hús leghidegebb pontja, így ez nem megbízható teljes mértékben, szóval kezeljük fenntartással, mint az időjárás-előrejelzést.

Az sem mindegy, hogy milyen hús maghőjét próbáljuk megmérni

A vékonyabb húsoknál (pl. csirkemell vagy steak) nehezebb dolgunk lehetne, mivel vékonyabb szelet húsról van szó, de ezért sem kell a hús középre koncentrálni. A közepe helyett célozzuk meg a hús legvastagabb részét, és toljuk be a maghőmérőt olyan mélyre, amilyen mélyre csak tudjuk. Nyugodtan szúrjuk át a húst teljesen, vagy ha egy nagyobb darab húsról van szó, akkor nyomjuk be, ameddig mondjuk csontot nem érünk.

Ezután lassan kezdjük el kihúzni a maghőmérőt a húsból. Ha teljesen átdöftük a húst, akkor a hús szélénél jelentősen megugrik majd a hőmérséklet, de aztán fokozatosan csökkenni kezd. Ahogy húzzuk kifelé, egyszer csak megfordul az arány – újra nőni kezd a hőmérséklet. A minimum érték az, amit keresünk, ezt vegyük alapul.

Tényleg kiderül a maghőmérséklet egyetlen szúrással?

Döfködhetnénk a húst napestig, hogy megtaláljuk a ténylegesen leghidegebb pontot, de ezzel a technikával a hús legvastagabb részét megcélozva könnyen megkapjuk a lehető legpontosabb értéket. Bár a leírás alapján hosszadalmas módszernek tűnhet, igazából pár másodperc alatt megkapjuk a hőmérsékletet.

Persze maghőmérő és maghőmérő között is van különbség, így az időtartam változhat. Teszteljük, és ismerjük meg saját eszközeinket!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a konyhai praktikák is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...