Fém, üveg, szilikon: nem mindegy, mit milyen formában sütünk

Attól függően, hogy mit sütünk, egyáltalán nem mindegy, milyen anyagú edényt választunk hozzá. Előnyök és hátrányok, ajánlott használat: minden kiderül a cikkben.

Egy jól felszerelt konyhában akár többféle, különböző anyagú sütőforma is megtalálható. Sokan csak találomra használjuk őket, vagy megszokásból választjuk mindig ugyanazt, hiszen ha a nagymama is abban csinálta a kuglófot, akkor nekünk sem szabad másban sütni. Azonban a kész süteményt nagymértékben befolyásolja, hogy a különböző anyagú sütőformák közül melyiket választjuk.

Fém, üveg, szilikon: nem mindegy, mit milyen formában sütünk

Fém

Talán a leggyakrabban előforduló típus, a fekete vagy szürke színű fém formák használhatóak a legtöbb fajta édesség készítésénél. Van belőle szögletes, kerek, kapcsos kuglóf- és muffinforma is.

Nagy előnye, hogy jól vezeti és tartja a hőt a sütőben, ezért a benne lévő sütemény alaposan és egyenletesen barnul. Az alumínium hővezetése jobb, mint a rozsdamentes acélé.

Azonban vigyáznunk kell, hogy ne hagyjuk a kihűlt édességet túl sokáig az alumínium formában. Kellemetlen mellékízt adhat neki, mert reakcióba lép a süteményben lévő savas elemekkel (pl. citrom).

Használjuk elsősorban kenyerek, muffinok és kevert sütemények, piskóták készítésénél.

Üveg

A fémnél is jobban adja át a hőt, ez azonban sokszor hátrány is lehet. A magas cukortartalmú recepteknél a tészta túl hamar megbarnulhat az üveg formában, miközben a belseje nyers marad.

A fémmel ellentétben nyugodtan benne hagyhatjuk a süteményt, semmilyen módon nem lesz rá hatással. Szintén előnyös, hogy átlátszó oldala miatt figyelemmel kísérhetjük a sütés folyamatát, láthatjuk az esetleges nyers részeket a tésztában.

Süssünk benne olyan édességeket, amelyeknél nem kifejezetten fontos az egyenletes barnulás: kenyérpudingot, gyümölcsös zárt pitéket.

Kerámia

Tulajdonságai megegyeznek az üvegével, hasonló édességek készítéséhez alkalmas. A legnagyobb pozitívum a kerámiával kapcsolatban, hogy ezek a formák önmagukban is nagyon szépek. A süteményt felszolgálhatjuk az edényben, dekoratív látványt fog nyújtani.

Kifejezetten alkalmas nyitott pitékhez (pl. citrompite, csokis tart).

Szilikon

Majdnem minden formának megvan a maga szilikonból készült változata. Ezek a sütőedények akkor jönnek nagyon jól, ha attól tartunk, hogy süteményünk beleragad a formába.

Még egy nagyon alaposan kizsírozott fém formánál is sokkal jobb választás lehet a szilikon.

Azonban csak olyan recepteknél vegyük elő, ahol egyáltalán nem fontos, hogy alaposan megbarnuljon a tészta. Mivel a műanyag nem hővezetéséről híres, az ilyen formában sült sütemény teljesen halovány marad. De ha ez minket nem zavar, használjuk bátran, a kiborítás miatt pedig nem kell majd aggódnunk. Bonyolult alakú kuglófok és apró muffinok készítésénél ajánlott.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg a konyhád minden eszközét:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...