Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Megmutatjuk 13 ország 13 legjobb krumplis ételét – Neked melyik a kedvenced?

A krumpli olcsó és mindenhol elérhető alapanyag, de nem szabad lenézni. Sokoldalú, ráadásul mennyei ételek készíthetőek belőle – íme 13 ország 13 legjobb krumplis étele.

Ha már idén az utazások elmaradnak, akkor induljunk gasztronómiai kalandra! 13 ország 13 krumplis ételét hoztuk el, amit bármikor elkészíthetsz te is.

1. Olaszország: gnocchi

Ha már krumpli, akkor nincs is jobb első állomás a gasztro utazásunkban, mint Olaszország, a gnocchi hazája. Egy tál puha krumplifelhő, ez ugrik be a jól elkészített gnocchiról: gazdag, mégis könnyű, és szinte bármilyen szósz vagy ragu jól áll neki, de akár kakukkfüves vajjal nyakon öntve is megállja a helyét, és igazi élmény lesz. Akárcsak egy utazás Olaszországban.

2. Svédország: hasselback krumpli

A hasselback krumpli története Stockholmban indult, és azóta meghódította az egész világot. Vajjal és sok sajttal  töltve egy igencsak testes ételről van szó, mégis, nyáron ugyanolyan jól esik egy vízparton töltött nap után. A legjobb benne, hogy olyan feltéteket teszel rá, amilyet csak megkívánsz, füstölt lazac, tojás, tejföl, bármi jöhet.

3. Kelet-Európa: lepcsánka

Nem maradhat ki a lepcsánka sem, amit nehezen lehet egyetlen országhoz kötni, hanem egy egész régió osztozik rajta. A források szerint az 1800-as években vált népszerűvé a reszelt krumplis étel Kelet-Európában, és azóta nem sokat változott az elkészítési módja, de hát miért is kellene változtatni valamin, ami úgy jó, ahogy van?!

4. Korea: Gamja-jeon

Lényegében burgonya palacsintáról van itt szó, amit az ínyencek tükörtojással koronáznak meg, vagy épp valamilyen szószban megmártóztatnak, de köretként salátával is eszik. Azoknak sem kell aggódniuk, akik utálnak reszelni, mert a krumplit és a hagymát egy aprítógépben is össze lehet mixelni – zseniális és gyors megoldás.

5. Mexikó: chorizos és krumplis taco

A mexikói krumplis taco a hagyományos elkészítés szerint egyszerűen tört burgonyával töltött tortilla lapok, amit olajban kisütnek, de a serpenyőben megsütött krumpli kockák is remekül szolgálnak tölteléknek. Mehet rá még egy kis chorizo, és kész a tökéletes mexikói fogás.

6. Kanada: poutine

Fenn Északon tudják, hogyan lehet jobbá tenni még a sült krumplit is: rengeteg sajt és szaft kerül rá. A poutine igazi comfort food, amit te is könnyedén elkészíthetsz.

7. Spanyoloroszág: patatas bravas

A spanyol tapas bárok egyik legnépszerűbb és legtipikusabb fogása a patatas bravas. Lényegében egy nagyon jól elkészített sültkrumpliról van szó, amit aztán két szósszal tálalnak: aiolival és salsa bravava. Nagyjából vad burgonyát jelent az elnevezés, mivel elég fűszeres ételről van szól, amit némileg az aioli ellensúlyoz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Maria | Cocina Mediterránea (@saboreanda) által megosztott bejegyzés,

8. India: Aloo Gobi

A krumplis samosa az egyik legjobb indiai étel ebben a kategóriában, de az aloo gobit sem hagyhajtuk ki. Itt a krumpli karfiollal egyesíti ízeit, a végeredmény pedig egy laktató vegetáriánus egytálétel. Rizzsel, naan kenyérrel vagy rotival tálalják.


9. Peru: burgonyás empanadas

A perui konyhának meghatározó alapanyaga a krumpli, hiszen több mint négyezer fajta nő belőle a régióban. A rétegezett krumpli terrine, a Causa Rellena az egyik hagyományos fogás, de a csirkés empadanas szintén nagy kedvenc a régióban, különösen krumplival együtt.

10. Japán: japán burgonyapüré

A japán krumplipüré az alapokat tekintve megegyezik azzal a krumplipürével, amit világszerte fogyasztanak a gyerekek és felnőttek, csak még annál is jobb. Krémes, ugyanakkor ropogós az olyan hozzávalóknak köszönhetően, mint a hagyma, uborka és répa. A szósz alapja a Kewpie majonéz, japán mustárral és rizsecettel.

11. Görögország: skordalia

Egy újabb krumplipüré variáció, most a görögöktől. Szintén nagyon krémes, de a megszokottakkal ellentétben ritkán szolgálják fel melegen. A görög skordaliaába rengeteg fokhagyma kerül, ráadásul tejmentes, így bárki falatozhat belőle. Kitűnően működik mártogatósként.

12. Írország: colcannon

A colcannon az ír hash browns káposztával és hagymával (plusz egy hatalmas adag vajjal) – nem csak Szent Patrik napon dukál. Tökéletes párosítás sózott marhahússal, de sonkával és steakkel sem utolsó. Vegetáriánusként pedig tojással lehet fogyasztani egyfajta ír shakshukaként.

13. Malajzia: csípős krumpli casarole

Fűszeres, a jaggery-nek (vagy barna cukornak) köszönhetően mégis édes ez a casarole, ami egy valódi ízkavalkád. A kókuszkrém selymessé teszi az ételt, miközben mélységet ad neki, plusz a szósz minden egyes krumpli szemet beborít, hogy egyik se maradjon ki a jóból. 

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Unsplash

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!