Tudod, mi az a comfort food? Nem? Pedig nekünk, magyaroknak is van!

Biztos, te is ismered az érzést, amikor eluralkodik a káosz az életeden, de egy nagy szelet rántott hús krumplipürével enyhíti a feszkót. De vajon kinek mi a comfort food?

A comfort food jelöli mindazon ételek összességét, amiktől jobban érezzük magunkat. Fontos, hogy itt nem az érzelmi evésről beszélünk, vagyis nem olyan evési zavarról, amikor az ételt használjuk stresszkezelésre. A comfort food azon ételek gyűjtőneve, amiket a helyi étteremben ugyanolyan jólesik megenni, mint egy távoli országban, mert az otthonodra, a gyerekkorodra emlékeztetnek. Minden nemzetnek vannak comfort foodjai, lássuk, kinek mit jelent a hazai íz:

Kanada: poutine

Kanada comfort foodja egy poutine nevű étel, ami nem más, mint sajtos sült krumpli mártással. A poutine Quebecből indult hódító útjára, és az 1950-es évek végén vált népszerűvé. A különleges, ízben a worchester szószhoz hasonlítóbarna mártással kínált sült krumpliértKanadában egyenesen rajonganak, de tény: a szénhidrátban, zsírban bővelkedő étel nem a vonalaikra vigyázók kedvence.

Lengyelország: leniwe

Lengyelország egyik jellegzetes étele a sajttal, hússal töltött ravioli-szerű pierogi, amit vajjal vagy tejföllel kínálnak. De igazi comfort foodnak a leniwe, egy édes tésztaféleség számít, amit nem külön töltenek meg, hanem a töltelékkel együtt készítenek el. A könnyen elkészíthető étel összetevői általában minden hűtőszekrényben megtalálhatók, és a lengyelek egyik kedvenc vacsorája.

Kolumbia: arepas

Az őrölt kukoricából készült, édeskés ízű arepas mennyei reggeli, tökéletes délutáni nass és nyugtató harapnivaló egy-egy stresszes helyzetben a kolumbiaiak számára. Az apró kukoricalepényeket gyakran fogyasztják lekvárral, csokoládéöntettel, de tojással, hússal és sajttal is.

Finnország: Karjalanpiirakka, pirog, karéliai pite

Finnországban a karéliai pite az ország kedvenc reggeli süteménye. Gyakran tesznek rá vajat és főtt tojást, de sok reggeli pitéhez hasonlóan nem csak reggel fogyasztják. A tésztát eredetileg rozsliszttel és árpával készítették, de a cakkos szegélyű tésztába újabban rizses, tejszínes zabkása is kerül, de van kölessel töltött, juharsziruppal nyakon öntött változata is.

Irán: ash-e-reshteh

Számos ország comfort foodja zsíros, cukros, de minimum egy igazi szénhidrátbomba – Irán ez alól kivétel. Az irániak kedvence egy babbal készülő zöldségleves, az ash-e-reshteh. A levesben ugyan van tészta, és behabarják, de még mindig sokkal egészségesebb a legtöbb nemzet favorit ételénél. Ezzel a levessel ünneplik a perzsa újévet, és ezt eszik, ha betegek, vagy ha egyszerűen csak fel akarnak melegedni.

Izrael: ez is, az is

Mivel Izrael a világ minden tájáról érkező zsidó nép olvasztótégelye, ezért egységes comfort foodról nem beszélhetünk. A szefárd zsidók (akik Afrikából, Spanyolországból és a Közel-Keletről érkeztek), valamint az askenázi zsidók (akik Kelet-Európából származnak) magukkal hozták az adott területre jellemző ételeket, így az izraeli gasztronómiai kifejezetten színes. Egy iráni számára például a gondi, azaz a csicseriborsóból készült perzsa maceszgombóc jelenti az otthon ízét, amíg egy jemeninek a kubaneh, azaz egy édes jemeni kenyérféleség. Közös vonásként említhetjük meg a hagyományos izraeli reggelit, ami hummuszból, különböző kenyérfélékből, zöldségfélékből és salátákból áll.

Hollandia: hagelslag

Amit mi díszítésre használunk, az a hollandok comfort foodjának egyik elmaradhatatlan eleme. A hagelslagnál, a vajas, csokidarás kenyérnél kevesebb furcsa étellel találkoztunk, amit reggelire szoktak enni, de valójában a nap bármely szakában képesek elmajszolni egy-egy szeletet. A csokidarának külön biznisze van Hollandiában, amiből az utóbbi időben gyümölcs és vanília ízű is kapható. A gyerekek és a felnőttek egyaránt odavannak a hagelslagért.

Marokkó: pastilla

Marokkóban a sós tésztába bújtatott halas, húsos étel az, amitől megnyugszanak a lelkek. Az arab csemege egyszerre édes és sós, és rengetegféleképpen készítik: mandulával, gyömbérrel, sáfránnyal, fahéjjal, petrezselyemmel és cukorral is ízesítik.

Tajvan: marhahúsleves tésztával

Amarhahúsos, tésztával gazdagított leves a tajvaniak sajátja. A leves ugyan nem hivatalos nemzeti étel, mégis rendkívül gyakran kerül az asztalokra, és minden tajvanit a gyerekkorára emlékeztet. A forró levesben a csillagánizs, a szegfűszeg és a fahéj íze dominál, amit zsírban gazdag marhahússal szeretnek.

Magyarország: rántott hús és húsleves

Mi, magyarok imádunk mindent, ami rántva van. De a legnagyobb klasszikus, ami mindenkit a gyerekkorára és a vasárnapi ebédekre emlékeztet, az a rántott hús. A frissen sült, ropogós rántott húsnál kevés finomabb étel létezik, ami mellé krumplipürét csalamádét vagy savanyú uborkát illik enni. Persze, a főfogás előtt a húslevesről se feledkezzünk meg, aminek egészségben, betegségben, gazdagságban, szegénységben is hűséget fogadtunk.

Ezt olvastad már az Ízhuszár magazinon?

A világ legdrágább fűszere, ami egy virág bibéjéből készül - sáfrány, a vörös arany

viaés via és via

Címlapról ajánljuk

További cikkek