MÁLNA, a kedvenc nyári bogyónk: ismerd meg elképesztő jótékony hatásait

Döbbenet, mennyire egészséges, amellett, hogy csodásan finom és imádnivaló. Bemutatjuk a málnát, főként egészségszempontból!

málna különleges zamatát az emberiség már régóta ismeri, valószínű, hogy az ősember is gyakran gyűjtögette az erdő szélén. Népszerűsége azóta is töretlen, az ókorban gyógynövényként használták, a középkorban szerzetesek termesztették kolostorokban. Napjainkra már sokféle különleges, nemesített változata létezik, és a gyümölcsöskertekben is gyakran találkozhatunk vele. Európában általában vörös és sárga málnafajták élnek, az amerikai kontinensen pedig a fekete változat őshonos. A leveleiből gyógyhatású főzet, a gyümölcséből pedig szörp, lekvár, ecet vagy bor készül.

Érdekesség, hogy egy málnaszem tulajdonképpen nem egyetlen gyümölcs, hanem több apró csonthéjas bogyóból álló terméscsoport.

Értékes tápanyagtartalom

A piros színű bogyókról közismert, hogy finom ízük mellett többféle jótékony hatású vegyületet is tartalmaznak. A málna az egyik legerősebb antioxidáns hatású gyümölcs, amelynek magas:

  • a rost-,
  • a C-, K-, E-vitamin- és folsav-,
  • továbbá a vas-, a kálium- és a mangántartalma.

Ezen kívül tartalmaz tiamint (B1-vitamin), riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin), pantoténsavat (B5 -vitamin), B6-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket és rezet is.

Fogyókúrába is mehet!

A málna energiatartalma alacsony, ehhez magas rosttartalom társul, amely hosszabb ideig biztosít jóllakottságot, ezért jól illeszkedik a fogyókúrás étrendbe. Magas rosttartalma emellett hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához és gátolja a táplálékban található koleszterin felszívódását is. A megfelelő folyadékpótlás mellett fogyasztott rostok jótékony hatásúak székrekedés ellen.

Tudtad?

A málna összetételével és a benne található különleges vegyületek hatásaival több kutatás foglalkozik napjainkban is. A málnában található legtöbbet vizsgált különleges összetevők az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensek, például az antocián, flavon, a flavonol, a flavoniod, tannin, rezervatrol, fenol stb.

Szerepet játszhat betegségek megelőzésében

Ezek a fitonutriensek megkötik a szabadgyököket, továbbá gátolják a káros gyulladásos folyamatokat csökkentve olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát (pl. magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség), amelyeket az oxidatív stressz és a krónikus gyulladások okoznak. A málnában található flavonoid vegyületek egyúttal segítik a memória és egyes kognitív funkciók megőrzését is. A magas C-vitamin- és karotintartalma pedig védi a szemeket a káros UV-sugarak hatásától, és késlelteti az időskori makuladegeneráció kialakulását is.

A málnában található fenolvegyületek gátolják a rákos sejtek fejlődését és osztódását, ezáltal hozzájárulhatnak a rosszindulatú daganatos betegségek megelőzéséhez. Antocián tartalma védi a szív- és érrendszer egészségét, ugyanis gátolja a betegségek hátterében álló gyulladásos folyamatokat, és csökkenti a trombózis kialakulásának gyakoriságát. Gyulladáscsökkentő hatása pedig véd a magas vérnyomás ellen. A szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez a málna magas káliumtartalma is hozzájárul.

A málna vitamin- és ásványianyag-tartalmát akkor hasznosíthatjuk a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk.

Amíg érik, együnk belőle minél gyakrabban a hasznos összetevők kedvező hatásai miatt. Sokféle felhasználása lehet nyersen is, tehetünk belőle néhány szemet a reggeli zabkásába, salátába, joghurtba vagy gyümölcsturmixba, de persze sütik tetejére is!


Még több alapanyag itt:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...