RIBIZLI: érik a kedvenc mini piros bogyósunk! Ezért ajánljuk, hogy ribiszkét egyél

Érik a ribizli, ez a miniatűr, édesen fanyar, sötét rózsaszín nyári gyümölcs – mibe használjuk, miért olyan egészséges, és miben jeleskedik fekete társa? Kiderül!

Nálunk már szinte tökéletesre érlelte a tavaszi Nap a ribizlit, napról napra édesebbek és sötétebb színűek a szemek – mondjuk is, miért jó, ha fogyasztod, mibe tedd, illetve jöjjön pár tudnivaló a termesztéséről is!

Bálint gazda szerint a ribiszkéből ajánlatos magastörzsű fácskát nevelni, már csak azért is, mert erről könnyebben és gyorsabban megy a termés betakarítása, ami ilyenkor, június eleje fele esedékes.

Ha összepödört, elszíneződött, pirosas leveleket látunk a bokron, levéltetvekre gyanakodhatunk, amelyek mostanában tömegesen elszaporodtak a veteményesekben, és sajnos a permet a legjobb megoldás ellenük.

Okosság:

Ribizliből nemcsak piros, de fekete és fehér is létezik. A feketeribiszke élettanilag a legegészségesebb, neki a legmagasabb a C-vitamin-tartalma a bogyós gyümölcsök közül, emellett nagyobb mennyiségben van benne E-és B-vitamin, karotin és antioxidánsok is. A pirosból pedig szuper sütemény, szörp és lekvár készülhet!

A bogyós gyümölcsök (pl. szeder, málna, ribizli) szuper tulajdonságairól:

  • magas vitamin- és csodálatos élénk színükért is felelős flavonoidtartalmuknak köszönhető a szervezetünkben jelenlévő szabadgyököket megkötő antioxidáns hatásúak
  • jótékony élettani hatásuknak hála, fogyasztásuksegíthetegyes hazánkban népbetegségeknek számító krónikus betegségek, mint például szív- és érrendszeri vagy gyulladással járó betegségek kialakulásának megelőzésében

Mibe tegyük a ribizlinket?

Süteményekbe, lekvárokba, de fogyasztható önállóan vagy gyümölcssalátában, isteni smoothie-ban vagy turmixban, házi gyümölcsjoghurtban, fagyiban is. Ha nem kedveljük az apró magvakat, turmixoljuk le a gyümölcsöket, majd passzírozzuk át őket szűrőn vagy paradicsompasszírozón.

Szuper krémhabok, levesek készíthetőek belőle, de akár dobálhatjuk zöldségalapú salátákba is. Antioxidánstartalmának egy részét lekvár és szörp formájában is megőrzi, így bátran tegyünk el belőle az ínséges téli hónapokra, akár fagyasztva is.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.