RIBIZLI: érik a kedvenc mini piros bogyósunk! Ezért ajánljuk, hogy ribiszkét egyél

Érik a ribizli, ez a miniatűr, édesen fanyar, sötét rózsaszín nyári gyümölcs – mibe használjuk, miért olyan egészséges, és miben jeleskedik fekete társa? Kiderül!

Nálunk már szinte tökéletesre érlelte a tavaszi Nap a ribizlit, napról napra édesebbek és sötétebb színűek a szemek – mondjuk is, miért jó, ha fogyasztod, mibe tedd, illetve jöjjön pár tudnivaló a termesztéséről is!

Bálint gazda szerint a ribiszkéből ajánlatos magastörzsű fácskát nevelni, már csak azért is, mert erről könnyebben és gyorsabban megy a termés betakarítása, ami ilyenkor, június eleje fele esedékes.

Ha összepödört, elszíneződött, pirosas leveleket látunk a bokron, levéltetvekre gyanakodhatunk, amelyek mostanában tömegesen elszaporodtak a veteményesekben, és sajnos a permet a legjobb megoldás ellenük.

Okosság:

Ribizliből nemcsak piros, de fekete és fehér is létezik. A feketeribiszke élettanilag a legegészségesebb, neki a legmagasabb a C-vitamin-tartalma a bogyós gyümölcsök közül, emellett nagyobb mennyiségben van benne E-és B-vitamin, karotin és antioxidánsok is. A pirosból pedig szuper sütemény, szörp és lekvár készülhet!

A bogyós gyümölcsök (pl. szeder, málna, ribizli) szuper tulajdonságairól:

  • magas vitamin- és csodálatos élénk színükért is felelős flavonoidtartalmuknak köszönhető a szervezetünkben jelenlévő szabadgyököket megkötő antioxidáns hatásúak
  • jótékony élettani hatásuknak hála, fogyasztásuksegíthetegyes hazánkban népbetegségeknek számító krónikus betegségek, mint például szív- és érrendszeri vagy gyulladással járó betegségek kialakulásának megelőzésében

Mibe tegyük a ribizlinket?

Süteményekbe, lekvárokba, de fogyasztható önállóan vagy gyümölcssalátában, isteni smoothie-ban vagy turmixban, házi gyümölcsjoghurtban, fagyiban is. Ha nem kedveljük az apró magvakat, turmixoljuk le a gyümölcsöket, majd passzírozzuk át őket szűrőn vagy paradicsompasszírozón.

Szuper krémhabok, levesek készíthetőek belőle, de akár dobálhatjuk zöldségalapú salátákba is. Antioxidánstartalmának egy részét lekvár és szörp formájában is megőrzi, így bátran tegyünk el belőle az ínséges téli hónapokra, akár fagyasztva is.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...