Főzz kuszkuszt úgy, mint egy igazi profi

A kuszkusz egy szerény gabonaféle (hántolt, őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzából készül), és éppen ennek köszönhetően rendkívül sokoldalúan lehet vele dolgozni. Most ahhoz hoztunk tippeket, hogy minden alkalommal tökéletesre főzd!

Salátába vagy köretként is tökéletes lehet egy kis kuszkusz, ráadásul elkészíteni is nagyon egyszerű, így könnyen a mindennapi táplálkozásod része lehet ez az értékes gabona. Helyettesítheted vele a rizst vagy más gabonákat, és a hiedelemmel ellentétben még csak főzni sem kell! Akkor hogyan kell elkészíteni a kuszkuszt? Már mutatjuk is!

Főzz kuszkuszt, mint egy igazi profi

A gabonákból és a tésztából könnyű túl sokat főzni, hiszen lássuk be, senki sem szokta grammra leméregetni az adagokat. Érdemes ezen változtatni, hiszen ezáltal az élelmiszerpazarlás is megelőzhető – egy emberre nagyjából 60 gramm kuszkusszal számolj.  

Mindössze forrásban lévő vízre lesz szükséged, vagyis maga a kuszkusz nem igényel főzést, viszont a víz arányára nagyon oda kell figyelni, pontosan ugyanannyinak kell lennie, mint amennyi a kuszkusz. Tehát ha csak magadnak készítesz egy adagot, akkor 60 gramm kuszkuszra és 60 ml vízre lesz szükséged.

Tippek a tökéletes kuszkuszhoz

Használj olívaolajat. Önts egy kevés olívaolajat a száraz gabonára, ami meggátolja, hogy csomóssá váljon a kuszkusz.

Mérd le a folyadékot. Egyszerű csak úgy szemre ráöntetni a vizet a kuszkuszra, de ha betartod a pontos arányokat, akkor tényleg tökéletes lesz a végeredmény.

Villával dolgozd át. A rizsnél alkalmazott villás módszerrel ’bolyhozd fel’ a kuszkuszt, ettől a textúrája is a lehető legjobb lesz.

Mennyi idő alatt készül el a kuszkusz?

Általános hüvelykujjszabályként azt lehet mondani, hogy nagyjából 10 perc kell a kuszkusz rehidratálásához, ez a valóságban 5-15 perc között bármennyi idő lehet, ezért fél szemmel figyeld közben.

Mennyi ideig áll el a kuszkusz a hűtőben?

Miután elkészült, akár 4 napig is eláll a hűtőben tárolva. Egy friss salátával hidegen is eheted, de zöldségek vagy tofu mellé melegen a legjobb. Egészségedre!

Forrásunk volt.


Tudj meg még többet a kuszkuszról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...