A túlzott krumplifogyasztás nemcsak hizlal, más betegséget is okozhat

Ha sokszor választod köretként a krumplit, akkor érdemes figyelmesen elolvasnod az alábbi cikket.

A krumpli nagyon népszerű köret, azonban fontos odafigyelni rá, hogy pontosan hányszor is esszük egy héten, ugyanis komoly egészségügyi problémák alakulhatnak ki,ha túlzásba visszük.

Pontosan mennyi az annyi?

A nők esetében heti négy adag már elegendő, hogy 11 százalékkal megnövelje a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Akik pedig (férfiak és nők egyaránt) ennél is többször fogyasztanak burgonyát, 17 százalékkal magasabbra számíthatnak. Érdekes, hogy a BMJ folyóiratban publikált tanulmány szerint a chipsnek feldolgozott burgonya nem váltott ki ilyen hatást. Persze ettől függetlenül a chips nem egészséges.

A keményítő lenne a hibás?

A tanulmányt végző harvardi kutatók és egy bostoni kórház orvosai szerint ha egy adag krumplit keményítőt nem tartalmazó zöldségekre cserélünk ki naponta egyszer, a magas vérnyomás veszélyét 7 százalékkal csökkenthetjük. A szakértők ugyanis azt feltételezik, hogy a burgonya kedvezőtlen hatásáért a magas glikémiás indexe lehet hibás.

Még egy veszély: a cukorbetegség

A tanulmányban 187 ezer nő és férfi vett részt, akiknek 20 évre visszamenőleg vizsgálták az adataikat. Ezekből kiderült az is, hogy a rendszeresen krumplit fogyasztó nők körében nagyobb valószínűséggel fejlődik ki cukorbetegség. Azok, akik minimum heti kétszer vagy többször ettek burgonyát, 27 százalékkal nagyobb valószínűséggel szembesültek terhességi diabétesszel, ezen pedig a testtömegindexük sem változtatott.

A heti több mint öt adag krumpli a kockázatot 50 százalék fölé tolta.

Mikor a nők két adag krumplit más zöldségekre cseréltek, például babra, lencsére, borsóra vagy teljes kiőrlésű gabonából készült pékárura, a kockázat 9-12 százalékkal csökkent.

Nincs rá magyarázat

Victoria Taylor, a Brit Szívalapítvány vezető dietetikusa szerint egyelőre nincs rá biztos magyarázat, hogy mi okozza a tanulmányban megfigyelt hatásokat. Figyelmeztetett: annak ellenére, hogy a népszerű köretek, például a hasáb- vagy törtburgonya rendszeres fogyasztása magas vérnyomással társult, még mindig lehetséges, hogy az étrend és az életmód más tényezői is befolyásolják az eredményeket, különösen, ha a vérnyomásértékekről és az élelmiszerbevitel gyakoriságáról a megfigyeltek önmaguk készítettek jelentéseket.

Ne mondjunk le a krumpliról!

Tom Sanders, táplálkozástudományi és dietetikus professzor szerint ettől függetlenül nem szabad lemondani a burgonyáról, hiszen fontos szerepet játszik a C-vitamin és a kálium bevitelében. A C-vitamin és a káliumtartalom pedig akkor lesz ebben az ételben a legmegfelelőbb, ha a burgonyát sütik vagy a héjában megfőzik.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Mi kell a nőnek?

Természetesen minden ember tápanyagigénye más és más. Míg a legtöbb férfi számára ugyanazok a vitaminok és ásványi anyagok fontosak, a nők szükségletei kicsit bonyolultabbak.

admin

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.