Mire jó a folsav?

Várandóssággal kapcsolatban hallunk róla a legtöbbet, pedig folsavra mindenkinek, mindenkor szüksége van. Lássuk, miért és hogyan juthatunk hozzá!

A természetes alapanyagokban, élelmiszerekben megtalálható foláthatású vegyületeket folátnak, a mesterségesen előállított változatát folsavnak hívjuk. A B9 néven is ismert, vízben oldódó vitamin fontos szerepet játszik a:

  • DNS és RNS szintézisben,

  • az új sejtek képzésében,

  • a vörös vérsejtek előállításában és így a vérszegénység megelőzésében,

  • a magzat idegrendszerének megfelelő fejlődésében.

Napi ajánlott beviteli mennyiség*:

  • csecsemők: 35 mikrogramm

  • kisgyermekek: 50-150 mikrogramm

  • 15 évnél idősebb gyermekek, felnőttek: 200 mikrogramm

  • nőknél a tervezett fogantatást megelőző 3 hónapos időszakban és különösen a terhesség I. trimeszterében: 400 mikrogramm.

  • a szoptatás időszakában 300 mikrogramm.

Kiváló folátforrások a máj, a hüvelyesek (többek között a szárazbab, a lencsefélék, a csicseriborsó, a földimogyoró, a szójabab), a zöld leveles növények (például a spenót, az endívia, a fejes saláta), egyes gabonák, gabonarészek (mint a csíra vagy a korpa), a tojássárgája. Érdekes, hogy friss, zöld leveles fűszernövényekben (például a petrezselyem, a bazsalikom, a zsálya, a kapor, a koriander) is sok a folsav. Ezeket ugyan nem fogyasztjuk nagy mennyiségben, de magas folsavtartalmuk még egy ok arra, hogy ne sajnáljuk ki őket salátáinkból!

Címlapról ajánljuk

További cikkek