Mire jó a folsav?

Várandóssággal kapcsolatban hallunk róla a legtöbbet, pedig folsavra mindenkinek, mindenkor szüksége van. Lássuk, miért és hogyan juthatunk hozzá!

A természetes alapanyagokban, élelmiszerekben megtalálható foláthatású vegyületeket folátnak, a mesterségesen előállított változatát folsavnak hívjuk. A B9 néven is ismert, vízben oldódó vitamin fontos szerepet játszik a:

  • DNS és RNS szintézisben,

  • az új sejtek képzésében,

  • a vörös vérsejtek előállításában és így a vérszegénység megelőzésében,

  • a magzat idegrendszerének megfelelő fejlődésében.

Napi ajánlott beviteli mennyiség*:

  • csecsemők: 35 mikrogramm

  • kisgyermekek: 50-150 mikrogramm

  • 15 évnél idősebb gyermekek, felnőttek: 200 mikrogramm

  • nőknél a tervezett fogantatást megelőző 3 hónapos időszakban és különösen a terhesség I. trimeszterében: 400 mikrogramm.

  • a szoptatás időszakában 300 mikrogramm.

Kiváló folátforrások a máj, a hüvelyesek (többek között a szárazbab, a lencsefélék, a csicseriborsó, a földimogyoró, a szójabab), a zöld leveles növények (például a spenót, az endívia, a fejes saláta), egyes gabonák, gabonarészek (mint a csíra vagy a korpa), a tojássárgája. Érdekes, hogy friss, zöld leveles fűszernövényekben (például a petrezselyem, a bazsalikom, a zsálya, a kapor, a koriander) is sok a folsav. Ezeket ugyan nem fogyasztjuk nagy mennyiségben, de magas folsavtartalmuk még egy ok arra, hogy ne sajnáljuk ki őket salátáinkból!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.