Mire jó a folsav?

Várandóssággal kapcsolatban hallunk róla a legtöbbet, pedig folsavra mindenkinek, mindenkor szüksége van. Lássuk, miért és hogyan juthatunk hozzá!

A természetes alapanyagokban, élelmiszerekben megtalálható foláthatású vegyületeket folátnak, a mesterségesen előállított változatát folsavnak hívjuk. A B9 néven is ismert, vízben oldódó vitamin fontos szerepet játszik a:

  • DNS és RNS szintézisben,

  • az új sejtek képzésében,

  • a vörös vérsejtek előállításában és így a vérszegénység megelőzésében,

  • a magzat idegrendszerének megfelelő fejlődésében.

Napi ajánlott beviteli mennyiség*:

  • csecsemők: 35 mikrogramm

  • kisgyermekek: 50-150 mikrogramm

  • 15 évnél idősebb gyermekek, felnőttek: 200 mikrogramm

  • nőknél a tervezett fogantatást megelőző 3 hónapos időszakban és különösen a terhesség I. trimeszterében: 400 mikrogramm.

  • a szoptatás időszakában 300 mikrogramm.

Kiváló folátforrások a máj, a hüvelyesek (többek között a szárazbab, a lencsefélék, a csicseriborsó, a földimogyoró, a szójabab), a zöld leveles növények (például a spenót, az endívia, a fejes saláta), egyes gabonák, gabonarészek (mint a csíra vagy a korpa), a tojássárgája. Érdekes, hogy friss, zöld leveles fűszernövényekben (például a petrezselyem, a bazsalikom, a zsálya, a kapor, a koriander) is sok a folsav. Ezeket ugyan nem fogyasztjuk nagy mennyiségben, de magas folsavtartalmuk még egy ok arra, hogy ne sajnáljuk ki őket salátáinkból!

Legújabb receptek

Kapucíner jégkrém

Bemutatjuk a kávérajongók új nyári kedvencét: íme a kapucíner jégkrém! Csodaszép márványmintás, hűsítő, kirobbanóan kávés és selymesen tejszínes, egyszerűen el se tudunk ...

A legendás velős pirítós

A velős pirítós a magyar konyha egyik klasszikusa, amit már nagyszüleink is készítettek. Egyszerű, paraszti gyökerekkel bíró fogás, mégis különlegesnek számít, hiszen a velő ritkán ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.