Megérett a MEGGY: ezért edd két pofára a fanyar kedvencet, amíg tart a szezon

Kedvenced a meggy, és alig vártad a szezont? Túl savanyú neked, ezért csak sütikben, levesben bírod? Mutatunk pár receptet! És azt tudtad, hogy csomó értékes tápanyag is van benne?

A meggyszezon nemcsak azért jó, mert a fanyaran savanykás ízekért rajongók is örülhetnek végre, fülükre akaszthatják és levesbe, sütibe vagy a szájukba pottyanthatják kedvencüket, a meggyet, de azért is, mert a meggy is bővelkedik néhány istenadta élettani hatásban.

A meggy élettani hatásai:

  • kalóriaszegény: 10 dkg meggy mindössze ~45-50 kcal és ~12 g szénhidrátot tartalmaz
  • vitamintartalma kiemelkedő: gazdag A-, B1-, B2-, B6-, C-vitaminban
  • gazdag káliumban, vasban és magnéziumban és folsavban
  • fanyar ízének köszönhetően igazi frissítő megmentő a meleg nyári napokon
  • külön kiemelendő magas antioxidánstartalma, amelyek segítenek szervezetünkben a szabad gyökök megkötésében, szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
  • serkenti az idegek működését
  • emésztést segítő hatását nagy mennyiség nyers fogyasztása esetén tapasztalhatjuk
  • antocián vegyületei jótékony hatással vannak főleg a vastagbél daganatos megbetegedésére
  • flavonoidtartalma gyulladáscsökkentő hatású

Kiváló magyar fajtái a Pándy meggy és az érdi bőtermő, de említésre méltó még az igazi hungarikumnak számító cigánymeggy, mely apró szemű ugyan, ám annál zamatosabb!

Hogy mibe tegyük? Mutatjuk is!

Mehet a reggeli turmixunkba, smoothie-nkba, tízórai gyümölcssalátánkba vagy házi gyümölcsjoghurtunkba, de uzsonnára gyümölcsös túrókrémként, hidegen vagy melegen meggylevesként, húsokkal harmonizáló meggymártásként is remek:

...de persze jam, lekvár is készülhet belőle, hogy akár télen is élvezhessük a nyári fanyar ízeket:

...és természetesen sütemények megkoronázásaként is imádjuk: mert a meggy a legfinomabb pitetöltelék, minden kevert sütit feldob, ha beledobálod, de a rétesek és a torták is elviselik, sőt, roládok, piskóták krémjeként is isteni:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrás.


Még több nyári tartalom erre:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek