Levest mindenkinek!

A hideg, esős, télvégi időben jólesik valami forró, laktató, melegítő finomság. Pár hét múlva azonban itt a tavasz, amikor pánikszerűen kezdünk fogyózni. Megoldás? Levest mindenkinek!

Állítólag mi vagyunk az egyik leglevesesebb nép. Ha mélyen magunkba nézünk, nincs is nagy tévedés: konyhakultúránkhoz nem az előétel, nem a saláta, hanem a leves tartozik. Nincs is ezzel semmi baj, a leves meleg, tápláló, alacsony kalóriatartalmú és rendkívül jól variálható. Ideális választás télvégi depresszió, fogyókúra esetén vagy szimplán az élvezet kedvéért! Ráadásul még ilyenkor, februárban is készíthetünk belőle szezonális finomságokat!

Krémes téli levesek

Télen sem lehetetlen friss zöldséghez juttatni a szervezetünket! Egyszerűbb, olcsóbb és egészségesebb megoldás a fél világon átutaztatott, drága import salátalevelek, vízízű, kásás paradicsomok helyett téli zöldségekből levest főzni. A cékla, a sárga- és a fehérrépa, a csicsóka, a sütőtök vagy a zeller jól bírják a hideget, egész télen elérhetőek és nem is túl drágák. Attól függően, hogy mivel fűszerezzük, hús- vagy zöldség-alaplével hígítjuk, egészen különböző leveseket kaphatunk. Ha egy kis tejszínnel vagy sajttal dúsítjuk, kevésbé diétás, viszont tartalmasabb levest készíthetünk – ami nem mellékes szempont a nagy hidegben. Intenzív színük pedig jókedvre derít!

Háztartási reform a konyhában >>

Hagyma a fazékban

A hagymának szintén szezonja van, és még levesként is száz módon felhasználható. Póré- és fokhagymából csak krémlevest készítünk, de a vörös- vagy sonkahagyma máris jobban variálható. A fűszerezés itt is széles palettát kínál, ugyanaz a levesalap egész más lesz, ha parmezánnal, camembert-rel vagy cheddar sajttal tálaljuk. A hagymafélékhez jól megy a fehérbor, az egyszerű vagy egzotikus borsok. És ne felejtsük el, hogy ennek a levestípusnak szinte kivétel nélkül jól áll, ha cipóba tálaljuk!

Így készül az erős-savanyú leves >>

Ezerarcú káposzta

Mindegy, hogy savanyú vagy kelkáposzta, leves formában mindkettő jöhet. Savanyú káposztából igazi télies, savanykás leves készülhet – ha felturbózzuk egy kis kolbásszal és oldalassal, az újévi mosolygós perceket idéző korhelylevest kapjuk, ha egy kicsit kalóriaszegényebb verzióra vágyunk, akkor a húsárut megspórolva, pár kanál tejföllel is főzhetünk nagyon finom káposztalevest. Az egyik legnagyobb kedvencünk, a frankfurti leves pedig kelkáposztából készül – nem túl nehéz, mégis laktató, jó minőségű virslivel igazi téli lakoma!

Hajtsd finomra! Hajtogatós finomságok >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!