Újévi korhelyleves

- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
100g savanyú káposzta19 kcal
-
83g füstölt oldalas219 kcal
-
33g füstölt szalonna218 kcal
-
17g csípős kolbász75 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
33g tejföl66 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
667g víz0 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
600g savanyú káposzta114 kcal
-
500g füstölt oldalas1316 kcal
-
200g füstölt szalonna1310 kcal
-
100g csípős kolbász452 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
4000g víz0 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
10.3g savanyú káposzta2 kcal
-
8.6g füstölt oldalas23 kcal
-
3.4g füstölt szalonna23 kcal
-
1.7g csípős kolbász8 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
3.4g tejföl7 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
68.9g víz0 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.6 g
Zsír
-
Összesen 55.1 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1429.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 201 mg
-
Nátrium 1055 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 861.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 72 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 298 micro
- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 123.9 g
Zsír
-
Összesen 330.4 g
-
Telített zsírsav 123 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 116 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 678 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8579.4 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 131 mg
-
Kálcium 636 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 244 mg
-
Foszfor 1203 mg
-
Nátrium 6331 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 5171.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 260 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 104 mg
-
D vitamin: 432 micro
-
K vitamin: 82 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 33 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 195 micro
-
Kolin: 399 mg
-
Retinol - A vitamin: 248 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1791 micro
- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 21 mg
-
Nátrium 109 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 89 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Hozzávalók
-
60 dkg savanyú káposzta
-
50 dkg füstölt oldalas
-
20 dkg füstölt szalonna
-
10 dkg csípős kolbász
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 dl tejföl
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
4 db babérlevél
-
bors ízlés szerint
-
köménymag ízlés szerint
-
4 l víz
-
2 evőkanál finomliszt
Elkészítés
- Az oldalast egy nappal korábban beáztatjuk.
- Egy nagy fazékban feltesszük főni kb. 4 liter vízzel.
- A káposztát átmossuk, ha túl savanyúnak ítélnénk.
- Ha fa hús félpuhára főtt, hozzátesszük a savanyú káposztát, a megpucolt vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket és a babérlevelet, borssal és köménymaggal ízesítjük.
- A kolbászt karikára vágjuk, és a főzés vége előtt 20 perccel (a káposzta után kb. 40 perccel) beletesszük a levesbe.
- Hamár majdnem minden megpuhult, felcsíkozzuk a szalonnát, kiolvasztjuk. A pörcöket félretesszük, a zsírra rászórjuk a paprikát, majd a lisztet, és gyorsan kikeverjük, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel (akkor jó, ha kb. olyan sűrűségű, mint a kefir).
- Egy merőkanál levest belemerünk a tejfölbe, kikeverjük, és visszacsurgatjuk a levesbe.
- Egyet rottyantunk rajta, beleszórjuk a kimaradt szalonnapörcöket,és már tálalhatjuk is kenyérrel, és nagyon sok tejföllel.
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 594
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 22
- Össznézettség: 157985
- Feltöltés dátuma: 2012. december 27.
Ajánló
Ne hagyjuk le a kenyeret és a tejfölt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- szezon:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Teljesen mindegy, hogy van-e macskajaj az év első napján vagy nincs, az újév csak és kizárólag jól indulhat, ha a gyomorba kerülő első forró étel egy sűrű, savanykás korhelyleves. Még a halottakat is feltámasztja, és nem hiába hívják így, egy makacs másnaposság ellen hasznosabb, mint egy aszpirin. Érdemes már előző este elkészíteni és állni hagyni, mert akárcsak a töltött káposztának, ennek is jót tesz a pihenés és az újramelegítés. Sózni alapvetően nem szükséges, hiszen füstölt malacságok amúgy is elég sósak, de időnként azért kóstolgassuk! Mivel rendkívül tartalmas és laktató, önmagában is tökéletes ebéd/reggeli (ki mikor ébred...). Fogyasztási javaslat: ágyból való kikelés után melegítsük meg, lassan, élvezettel kanalazzuk be, majd bújjunk vissza a paplan alá!:)
Hozzászólások (4)
A legtöbbünk emlékezetében él egy korhely leves variáció. Ez a recept pont jókor jött, hogy elkocogjak még káposztát venni, hogy 1-én már csak gyors megcsinálni kelljen, mire felkelnek a fiúk :) A leves nagyon-nagyon guszta, a kenyérsüt?t is be kell programozni, (áldott jó találmány!), a friss kenyér, és ez a leves, kell ennél jobb egy új év kezdetéhez?!
Szerintem sem. :) Örülök, hogy tetszik, és tuti a fiúk is díjazni fogják (én legalábbis nagyon díjaznám:D) Szép napot! Üdv, Nóra
Valami csodálatos látvány ez a leves,...bár nem akartam, csak lencsef?zeléket csinálni,....meggondoltam magam, ? is elkészítésre kerül.:-O Köszönöm. Boldog, békés új esztend?t kívánok! Éva-Anyóca
Kedves Éva, Nagyon köszönöm, örülök, hogy tetszik. Szerintem is megéri, elf?dögél magában, és ooooolyan isteni! :) Szép napot és természetesen BUÉK! Nóra
Elnézést, de ez a szöveg egy kicsit zavaros ,,A káposztát átmossuk, ha túl savanyúnak ítélnénk. Ha félpuhára f?tt, hozzátesszük a savanyú káposztát"
s?t "Az oldalast egy nappal korábban beáztatjuk." de a recept hozzávalói között nincsen oldalas :-))
Bocsi, javítottam :)
Való igaz, nyilván úgy gondolta, hogy az oldalast (vagy tarját) feltesszük f?ni 4 l vízben, s addig -ha szükséges- kicsit átmossuk a káposztát. Amikor a füstölt húsunk félpuhára f?, akkor tesszük hozzá a káposztát.
Nagyon finom, pont olyan, amilyet anyukám szokott újévkor!!! Mondjuk a sorrendet kicsit átvariáltam, vagyis visszavettem hagyományosra, de nem hiszem, hogy ez számít a végeredmény szempontjából, csak nekem könnyebb volt így készíteni :) Köszi, hogy feltetted!