Kivi, a szőrös csoda: nem csak a C-vitamin miatt szeretjük

A kivi eredetileg vadon termett Kínában – egy tanítónő 1904-ben mutatta be a gyümölcsöt Új-Zélandon, miután Kínából visszatért a magokkal. Az új-zélandiak „kivi”-nek nevezték el nemzeti madaruk után.

A kivit magas C-vitamin-tartalma miatt egészséges ételnek tartják, de a gyümölcs más tápanyagokban is gazdag, amelyek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében, a sebgyógyulás fokozásában, és a bél egészségének fenntartásában. A kiviben található C-vitamin javíthatja a bőr egészségét. A kivi jó antioxidánsforrás, az antioxidánsok segítenek eltávolítani a szabad gyököket a szervezetből. A C-vitamin hozzájárul a kollagéntermeléshez, amely a test sejtjeinek és szerveinek kulcsfontosságú eleme, beleértve a bőrt is. A vitamin emellett növeli a test sebgyógyító képességét. Egy 69 gramm súlyú kivi 64 milligramm C-vitamint tartalmaz.

A kiviben E-vitamin is van. Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságai és az a képesség, hogy segít megvédeni a bőrt a napsugárzástól, hozzájárul a bőr védelméhez. A kivi káliumot tartalmaz, amely támogathatja a szív egészségét. A kálium ellazítja az ereket, ami segít a vérnyomás kezelésében, az alacsony vérnyomásúaknál ritkábban alakul ki szív- és érrendszeri betegség. Egy kivi körülbelül 215 mg káliumot tartalmaz, ami egy felnőtt napi szükségletének közel 5% -át teszi ki.

A kivi rosttartalma javíthatja a szív- és érrendszer egészségét

Azoknál az embereknél, akik sok rostot fogyasztanak - főleg a gyümölcsökből és a gabonafélékből származó rostokat -, kisebb a valószínűsége a vastagbélrák kialakulásának. A kivi K-vitamint is tartalmaz, nyomokban kalcium és foszfor is van benne, amelyek mind hozzájárulnak a csontok egészségéhez. Megfelelő K-vitamin bevitele segíthet megelőzni a csontritkulást. A K-vitamin szintén fontos szerepet játszik a véralvadásban. Egy kivi a felnőttek napi vitaminigényének 23–30%-át adja.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...