Gránátalma-kalauz: így válaszd ki a tökéletes gyümölcsöt, majd így használd fel

Bár az esős, szürke idő nem a kedvencünk, mégis szeretjük a hideg hónapokat, hiszen ekkor van többek között a gránátalma szezonja.

Gránátalma már külsőre is megnyerő, piros színével és kis kalapjával egzotikus tájakat idéz fel, a belsejében sorakozó magok pedig apró rubint szemekre emlékeztetnek. A megjelenése mellett a superfood jelzőre is rászolgált a gránátalma, hiszen alacsony a kalóriatartalma, egyúttal rengeteg C-vitamin, kálium és rost található benne, így egyszerre ízletes és egészséges ropogtatnivaló.

A gránátalma szimbólumként is számos jelentéssel bír, elsősorban a szerelemmel és termékenységgel azonosítják, mivel ösztront tartalmaz, ami az ösztrogénhez hasonló hormonszerű anyag. A perzsa, görög és kínai esküvőkön gyakran adnak gránátalmát ajándékba a friss házasoknak. A gránátalma még az Ótestamentumban is szerepel, és a gyümölcsben lévő szemek száma 613, ami épp megegyezik a Tóra parancsolatainak számával.

getty

Hogyan válassz gránátalmát

A legtöbb szupermarketben és zöldségesnél kapható már az októbertől januárig tartó szezon idején gránátalma. A gyümölcs kiválasztásakor a súlyára és a bőrének tapintására figyelj oda. A gránátalmának nehéznek kell lennie, ez jelenti azt, hogy sok benne a lé, illetve érzetre az a jó, ha kemény, feszes a bőre. A sötét rubinvörös szín a jó minőség jele. Szobahőmérsékleten néhány napig tudod tárolni, de a magokat egy légmentesen záródó dobozban a fagyasztóba is teheted, így akár 6 hónapig is elállnak.

Hogyan pucold meg a gránátalmát?

A gránátalma felnyitása kicsit trükkös, de ha ismered a megfelelő metódust, akkor nem akkora ördöngösség. Az alábbi videóban lépésről lépésre láthatod a legjobb módszert:

  1. Vágd le a tetejét kb. egy centire a koronájától.
  2. Vagdosd be a gyümölcsöt a fehér membránnál.
  3. Egy tál fölött óvatosan húzd szét a cikkeket.
  4. Végül a hüvelykujjaddal kezdd el a magokat eltávolítani a héjától.

Hogyan készíts házi gránátalmalevet

A gránátalmalé az utóbbi években vált elterjedtté, mivel a friss lében magas arányban található meg mindhárom fajta polifenol, ami az antioxidánsok egy formája. Alapvetően a házi gránátalmalé készítéséhez három módszert ajánlanak.

  1. Készítheted gyümölcsfacsaróval. Ekkor a gyümölcsöt félbe kell vágni, mint mondjuk egy grapefruitot, majd használj kézi vagy gépi facsarót. Figyelj, hogy a fehér membránt hagyd érintetlenül, mivel így édes marad a kapott leved. Végül szűrd át a levet.
  2. Blendert is használhatsz erre a célra. Tegyél másfél-két bögre gránátalmamagot és egy kevés vizet a blenderbe, majd addig aprítsd, amíg folyékony állapotot érsz el. Szűrd át a folyadékot, hogy megkapd a tiszta gránátalmalevet.
  3. Emellett létezik még egy manuális megoldás is. Tedd a magokat egy műanyag, légmentesen záródó tasakba, majd kemény felületen nyomd rá a tenyered a gyümölcsre, és finoman kezdd el görgetni, amíg hallasz reccsenéseket. Ha ez abbamaradt, az azt jelenti, hogy minden mag kinyílt. Szűrd, majd fogyaszd egészséggel a friss gránátalmalevet!

Mit készíts gránátalmából?

A gránátalma magában vagy lé formájában is isteni, de ételekben is sokoldalúan felhasználható. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 15 fantasztikus gránátalmás receptet inspirációként.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Szerző: Szász Nóra

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...