Gránátalma-kalauz: így válaszd ki a tökéletes gyümölcsöt, majd így használd fel

Bár az esős, szürke idő nem a kedvencünk, mégis szeretjük a hideg hónapokat, hiszen ekkor van többek között a gránátalma szezonja.

Gránátalma már külsőre is megnyerő, piros színével és kis kalapjával egzotikus tájakat idéz fel, a belsejében sorakozó magok pedig apró rubint szemekre emlékeztetnek. A megjelenése mellett a superfood jelzőre is rászolgált a gránátalma, hiszen alacsony a kalóriatartalma, egyúttal rengeteg C-vitamin, kálium és rost található benne, így egyszerre ízletes és egészséges ropogtatnivaló.

A gránátalma szimbólumként is számos jelentéssel bír, elsősorban a szerelemmel és termékenységgel azonosítják, mivel ösztront tartalmaz, ami az ösztrogénhez hasonló hormonszerű anyag. A perzsa, görög és kínai esküvőkön gyakran adnak gránátalmát ajándékba a friss házasoknak. A gránátalma még az Ótestamentumban is szerepel, és a gyümölcsben lévő szemek száma 613, ami épp megegyezik a Tóra parancsolatainak számával.

getty

Hogyan válassz gránátalmát

A legtöbb szupermarketben és zöldségesnél kapható már az októbertől januárig tartó szezon idején gránátalma. A gyümölcs kiválasztásakor a súlyára és a bőrének tapintására figyelj oda. A gránátalmának nehéznek kell lennie, ez jelenti azt, hogy sok benne a lé, illetve érzetre az a jó, ha kemény, feszes a bőre. A sötét rubinvörös szín a jó minőség jele. Szobahőmérsékleten néhány napig tudod tárolni, de a magokat egy légmentesen záródó dobozban a fagyasztóba is teheted, így akár 6 hónapig is elállnak.

Hogyan pucold meg a gránátalmát?

A gránátalma felnyitása kicsit trükkös, de ha ismered a megfelelő metódust, akkor nem akkora ördöngösség. Az alábbi videóban lépésről lépésre láthatod a legjobb módszert:

  1. Vágd le a tetejét kb. egy centire a koronájától.
  2. Vagdosd be a gyümölcsöt a fehér membránnál.
  3. Egy tál fölött óvatosan húzd szét a cikkeket.
  4. Végül a hüvelykujjaddal kezdd el a magokat eltávolítani a héjától.

Hogyan készíts házi gránátalmalevet

A gránátalmalé az utóbbi években vált elterjedtté, mivel a friss lében magas arányban található meg mindhárom fajta polifenol, ami az antioxidánsok egy formája. Alapvetően a házi gránátalmalé készítéséhez három módszert ajánlanak.

  1. Készítheted gyümölcsfacsaróval. Ekkor a gyümölcsöt félbe kell vágni, mint mondjuk egy grapefruitot, majd használj kézi vagy gépi facsarót. Figyelj, hogy a fehér membránt hagyd érintetlenül, mivel így édes marad a kapott leved. Végül szűrd át a levet.
  2. Blendert is használhatsz erre a célra. Tegyél másfél-két bögre gránátalmamagot és egy kevés vizet a blenderbe, majd addig aprítsd, amíg folyékony állapotot érsz el. Szűrd át a folyadékot, hogy megkapd a tiszta gránátalmalevet.
  3. Emellett létezik még egy manuális megoldás is. Tedd a magokat egy műanyag, légmentesen záródó tasakba, majd kemény felületen nyomd rá a tenyered a gyümölcsre, és finoman kezdd el görgetni, amíg hallasz reccsenéseket. Ha ez abbamaradt, az azt jelenti, hogy minden mag kinyílt. Szűrd, majd fogyaszd egészséggel a friss gránátalmalevet!

Mit készíts gránátalmából?

A gránátalma magában vagy lé formájában is isteni, de ételekben is sokoldalúan felhasználható. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 15 fantasztikus gránátalmás receptet inspirációként.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Szerző: Szász Nóra

Címlapról ajánljuk

További cikkek